Ελληνογαλλική εμπλοκή για την παράκτια έκταση που θα δοθεί στη Δραπετσώνα

Η μετατροπή σε χώρο πρασίνου έκτασης 650 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα – που έχει βιομηχανική χρήση και ανήκει σε ιδιώτες – οδηγεί σε ελληνογαλλική εμπλοκή, γράφουν σήμερα “Τα Νέα” αποκαλύπτοντας ότι μέρος της έκτασης ανήκει στην τσιμεντοβιομηχανία Lafarge. Η τελευταία μάλιστα έχει ενημερώσει τη γαλλική πρεσβεία η οποία έχει προχωρήσει σε διαμαρτυρία, μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ολάντ στη χώρα συνοδεία Γάλλων επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ωστόσο ενστάσεις έχει και η Εθνική Τράπεζα, καθώς η υπόθεση “ακουμπά” την ανακεφαλαιοποίηση της.
Η επίμαχη ρύθμιση που συζητείται στη Βουλή ακυρώνει κάθε μελλοντική βιομηχανική επένδυση ή επέκταση των εγκαταστάσεων που διαθέτουν στην περιοχή οι σημερινοί ιδιοκτήτες της, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα (254 στρ.), η γαλλική Lafarge (117 στρ.) και η Aegean Oil του ομίλου Μελισσανίδη (82 στρ.).
Αφενός γιατί αλλάζει τις χρήσεις γης και από βιομηχανικές τις μετατρέπει σε πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και εκπαίδευσης, αφετέρου γιατί μειώνει δραστικά, από 0,6% σε 0,15%, τους συντελεστές δόμησης, με στόχο την υλοποίηση της εξαγγελίας Τσίπρα να αποδοθεί η έκταση στην τοπική κοινωνία.
Υπάρχει ωστόσο μια μικρή λεπτομέρεια. Η έκταση δεν ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο -όπως η παράκτια ζώνη της Δραπετσώνας που ανήκε στον ΟΛΠ και εξαιρέθηκε από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού- αλλά σε ιδιώτες, για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιου είδους αποζημίωση.
Ειδικά για την Εθνική Τράπεζα η έκταση έχει αποτιμηθεί προς 100 εκατ. ευρώ στα βιβλία της και η ανατροπή αυτή αποτελεί επιπλέον αγκάθι στον δρόμο της ανακεφαλαιοποίησής της. Ηδη, η πρόεδρος της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη πιέζει έντονα τον συντάκτη της ρύθμισης υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να την αλλάξει, δηλαδή να συμπεριλάβει και βιομηχανικές χρήσεις.
Μπροστάρης στις αντιδράσεις που προς το παρόν κινούνται παρασκηνιακά είναι ο όμιλος Lafarge. Κι αυτό καθώς η ρύθμιση ακυρώνει κάθε βιομηχανική επένδυση στο σημαντικότερο από άποψη γεωγραφικής θέσης και πωλήσεων Κέντρο Διανομής Τσιμέντου Δραπετσώνας της ελληνικής θυγατρικής της ΑΓΕΤ. 
Διόλου τυχαία η αντίδραση των Γάλλων, καθώς ο τζίρος του εν λόγω Κέντρου Διανομής αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών πωλήσεων της ΑΓΕΤ εντός της Ελλάδας, δίνοντας και δουλειά στη περιοχή.
Σύμφωνα με “Τα Νέα” για το θέμα έχει ενημερωθεί η γαλλική πρεσβεία που μετέφερε ήδη τη δυσαρέσκειά της στην ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα ο όμιλος Lafarge έκανε παρέμβαση στη γαλλική κυβέρνηση, με πρόθεση το ζήτημα να φτάσει ακόμη και στο επίπεδο του γραφείου του προέδρου Ολαντ.
Παράλληλα οι Γάλλοι, που προειδοποιούν με αγωγές, έχουν ενημερώσει ήδη βουλευτές από όλα τα κόμματα και ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Όπως άλλωστε λένε, υπάρχει έτοιμο σχέδιο από Εθνική Τράπεζα και ΑΓΕΤ για την ανάπτυξη της περιοχής, που προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων αλλά με τη συνέχιση της βιομηχανικής δραστηριότητας.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου