Ποιο είναι το μυστικό της χώρας με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο..

Οι άνθρωποι στο Μπουτάν είναι πιο ευτυχισμένοι σήμερα από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα για την κοινωνική ευημερία στο μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων, επειδή, μεταξύ άλλων, κοιμούνται περισσότερο.
Το βουδιστικό Μπουτάν, μια χώρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, από το 2010 έθεσε σε εφαρμογή το δείκτη Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας (ΑΕΕ), αντικαθιστώντας το συμβατικό δείκτη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο οποίος υπολογίζει τη νομισματική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα. Ο δείκτης ΑΕΕ, αντιθέτως, λαμβάνει υπόψη του δεδομένα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όπως τον ελεύθερο χρόνο, το ποσοστό των δασών, αλλά και το αν οι άνθρωποι εκφράζουν αρνητικά αισθήματα, όπως θυμό ή φθόνο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Ο πρωθυπουργός Λιοντσόεν Τσέρινγκ Τομπγκάι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Τίμφου, ανέφερε ότι ο δείκτης έφτασε φέτος στο 0,756 από 0,743 που ήταν το 2010, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν ξέρει ακόμη αν αυτός είναι ένας «καλός ρυθμός ανάπτυξης».
Ο στόχος της συνταγματικής μοναρχίας του Μπουτάν είναι όλοι οι κάτοικοι της χώρας να είναι «εξαιρετικά ή βαθιά ευτυχισμένοι». Σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει το 43,4%.
«Παρατηρήσαμε μέτρια ανάπτυξη σε τομείς όπως το βιοτικό επίπεδο, η υγεία και η χρήση του χρόνου», συνέχισε ο Τομπγκάι, προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με το 2010 οι κάτοικοι του Μπουτάν που «κοιμούνται καλά» αυξήθηκαν κατά 7%. «Όμως σε άλλους τομείς, όπως η ζωτικότητα των κοινοτήτων και η ψυχική ευημερία φαίνεται ότι χάνουμε έδαφος», παραδέχτηκε.
Το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα του Μπουτάν τα τελευταία χρόνια είναι υψηλότερο από εκείνο όλων των άλλων χωρών της Νότιας Ασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας μεταξύ 2006-2014. Το γεγονός αυτό θεωρείται εντυπωσιακό για ένα κράτος που μέχρι και τη δεκαετία του 1960 ήταν μια απομονωμένη, αγροτική χώρα χωρίς νόμισμα, τηλέφωνα, σχολεία, νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες.
«Ο δείκτης ΑΕΕ έχει γίνει δημοφιλής διεθνώς αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στα χωριά. Το βασικό πρόβλημα είναι η εκπαίδευση. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν καν καταλάβει αν το Μπουτάν είναι μοναρχία ή δημοκρατία», σημείωσε ο Ρατζές Καράτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζαουαχαρλάλ Νεχρού του Νέου Δελχί και σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπουτάν.
πηγη : newmoney.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου