Κυβέρνηση-Τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία για όλα: Ιδού οι όροι - Πότε η εκταμίευση της δόσης

Οι δύο πλευρές τα βρήκαν σε όλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ως εκ τούτου το EuroWorking Group που συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Τρίτη το πρωί, θα δώσει την έγκρισή του. 

Την Πέμπτη, εφόσον ψηφισθεί το νομοσχέδιο-σκούπα που φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, θα δοθεί και το τελικό πράσινο φως. Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει εκ του σύνεγγυς και πάλι την Παρασκευή για την τυπική έγκριση της βοήθειας. Ωστόσο το πότε θα εκταμιευθεί η δόση θα εξαρτηθεί και από την πορεία των βιβλίων προσφορών των τραπεζών.  
Η συμφωνία για τον νόμο Κατσέλη 
Μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων προστατεύεται απολύτως το 25% των δανείων, για κατοικίες με αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ. 

Τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) είναι τα εξής:
Για άγαμο: 8.180 ευρώ
Για ζευγάρι: 13.917 ευρώ
Για τετραμελή οικογένεια: 20.639 (3.361 ευρώ για κάθε παιδί)
Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής θα καλούνται να πληρώνουν μια ελάχιστη μηνιαία δόση ωστόσο για όσους αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να καταβάλουν ούτε αυτή θα υπάρξει κονδύλι 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να καταβάλει τη δόση αυτή το κράτος.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν επίσης πως υπό προϋποθέσεις θα καλυφθεί και το 60% των δανείων για κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία φτάνει τις 230.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα εξής:
Για άγαμο: 13.906 ευρώ
Για ζευγάρι: 23.659 ευρώ
Για τετραμελή οικογένεια: 35.086 (5.714 ευρώ για κάθε παιδί)
Οι κάτοχοι "κόκκινων" στεγαστικών δανείων θα πληρώνουν δόση ανάλογη με τα εισοδήματά τους και ανάλογα με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα υπολογίζεται η εμπορική αξία.
Επισημαίνεται πάντως ότι εάν η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική η διαφορά θα διαγράφεται από την τράπεζα. Για την δόση θα υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας, ο διακανονισμός θα είναι εξωδικαστικός και το ποσό που θα καταβάλλεται θα είναι κλειδωμένο για τρία χρόνια.
Ασφαλιστικές δικλείδες θα υπάρξουν για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι αυτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανειοληπτών.
Συνολικά υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,2 εκατ. στεγαστικά δάνεια εκ των οποίων τα 400.013 είναι "κόκκινα" και οι κάτοχοι των 170.000 έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στον "Νόμο Κατσέλη". Ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων κυμαίνεται από 90.000 έως 100.000 ευρώ.
Για τα κόκκινα δάνεια
Για κόκκινα δάνεια συμφώνησαν επί της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή δεν έχει συμφωνηθεί το αν τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια θα πωλούνται σε funds. Ως προς τα επιχειρηματικά δάνεια θα υπάροχνυ διαβαθμίσεις. Το σχετικό το ν/σ για όλα τα κόκκινα δάνεια θα έρθει το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 
Τι φέρνει το νομοσχέδιο-σκούπα
Οι δανειστές επιμένουν να θέλουν ψηφισμένο νόμο για τα προαπαιτούμενα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης. Ετσι η κυβέρνηση αναγκάζεται να φέρει με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο-σκούπα.

Αυτό θα περιλαμβάνει τα πάντα:
Από την διακυβέρνηση των τραπεζών και το ΤΧΣ μέχρι τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Και από τα τέλη κυκλοφορίας, μέχρι τις αλλαγές στην υπαγωγή των 100 δόσεων, τα γενόσημα φάρμακα και τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Το νομοσχέδιο πηγαίνει αύριο Τρίτη, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, στη Βουλή. Στις 13:00 έχει ορισθεί η Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου προκειμένου να προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Οι προωθούμενες διατάξεις θα συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη και θα εισαχθούν στην Ολομέλεια για μία συνεδρίαση την Πέμπτη οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.
Στο Χίλτον, συνεδρίαζαν από τις 17:30 το απόγευμα της Δευτέρας ως τις 1 και μισή μετά τα μεσάνυχτα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με κουαρτέτο. Στο ξενοδοχείο προσήλθε και ο αναπληρωτής υπ. Οινομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος συζήτησε αποκλειστικά το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση. Οι πόροι θα προέλθουν από τα τυχερά παιχνίδια και τον τζόγο.
Οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία

Οι τράπεζες περίμεναν στο... ακουστικό τους την εξέλιξη της αποψινής διαπραγμάτευσης. Το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί – ειδικά για την Ελλάδα – να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία. Γεγονός κρίσιμο για τις τράπεζες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να αρχίσουν να κλείνουν τα βιβλία των προσφορών τους ενόψει ανακεφαλαιοπποίησης.
Αν όλα πάνε καλά και ψηφιστεί από την Βουλή την Πέμπτη το νομοσχέδιο-σκούπα, την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου και εκ του σύνεγγυς το EWG - ενόψει του άτυπου Eurogroup της Δευτέρας – προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ.ευρώ συν τα 10 δισ.ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

πηγη : eirinika.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου