250 εκατ. άνθρωποι μετανάστευσαν το 2015 - Αυτές είναι οι κύριες χώρες προορισμούΟ αριθμός των μεταναστών αναμένεται να φθάσει φέτος στο ιστορικό υψηλό των 250 εκατομμυρίων παγκοσμίως, κυρίως λόγω της μαζικής μετακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη, κατά εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες από την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ).
Η μετανάστευση μεταξύ χωρών του Νότου αντιπροσωπεύει το 38% των παγκόσμιων μεταναστευτικών χωρών, υπερβαίνοντας τις ροές Νότου-Βορρά (34%), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον. Τα στοιχεία αυτά συνυπολογίζουν όλες τις μετακινήσεις πληθυσμών οι οποίες συνδέονται με πολιτικούς, πολιτισμικούς ή οικονομικούς λόγους.
Οι μετανάστες έστειλαν με εμβάσματα στις οικογένειές τους ή οικείους τους στις χώρες προέλευσής τους συνολικά 601 δισεκατομμύρια δολάρια, εξ αυτών 441 δισεκατομμύρια σε αναπτυσσόμενες χώρες.
«Εμβάζοντας ποσά τρεις φορές υψηλότερα από αυτό που εκταμιεύεται για αναπτυξιακή βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, οι μετανάστες προσφέρουν σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια νοικοκυριά στις αναπτυσσόμενες χώρες», εξήγησε ο Ντίλιπ Ράθα, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης της ΠΤ.
Η μεταφορά των κεφαλαίων αυτών γίνεται κυρίως από τις ΗΠΑ (56 δισεκ. δολάρια), τη Σαουδική Αραβία (37 δισεκ.) και τη Ρωσία (33 δισεκ.). Οι χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο είναι η Ινδία (72 δισεκ. δολάρια), η Κίνα (64 δισεκ.) και οι Φιλιππίνες (30 δισεκ.).
«Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεταναστεύσεις, είτε οι εργαζόμενοι είναι ανειδίκευτοι ή έχουν υψηλή κατάρτιση, επιτρέπει να υπάρξουν σημαντικά οφέλη, για τις χώρες υποδοχής αλλά και για τις χώρες προέλευσης», σχολίασε η Σόνια Πλάθα, άλλη μια από τους συγγραφείς της έρευνας.
Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι η Ινδία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Κίνα και το Μπανγκλαντές, ενώ οι χώρες που υποδέχονται τους περισσότερους μετανάστες είναι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την έκθεση. Η Γαλλία καταλαμβάνει την έβδομη θέση στην κατάταξη των χωρών που υποδέχονται τους περισσότερους μετανάστες.
Η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική οδός είναι αυτή που οδηγεί από το Μεξικό στις ΗΠΑ, την οποία πήραν το 2015 περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακολούθησαν οι μετακινήσεις από τη Ρωσία στην Ουκρανία, από το Μπανγκλαντές στην Ινδία, και από την Ουκρανία στη Ρωσία, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας της ΠΤ.
Το 2014 η Παγκόσμια Τράπεζα καταμέτρησε περί τους 14,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, ανθρώπους που έφυγαν για να σωθούν από διωγμούς στις πατρίδες τους ζητώντας άσυλο σε κάποιο άλλο κράτος. Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, οι πρόσφυγες αντιπροσώπευαν πέρυσι το 6% του συνόλου των μεταναστών. Το 86% των προσφύγων υποδέχθηκαν αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και ο Λίβανος, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες δεν υποδέχθηκαν παρά 1,6 εκατ. ανθρώπους.
πηγη : topontiki.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου