70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44 : Η βρετανική προπαγάνδα στις τάξεις του ΕΛΑΣ

Τα Δεκεμβριανά ξεκίνησαν την Κυριακή 3 Δεκέμβρη του 1944, όταν ένα τεράστιο σε όγκο λαϊκό συλλαλητήριο, οργανωμένο από το ΕΑΜ, χτυπήθηκε ένοπλα από την αστυνομία του Αγγ. Εβερτ με την προστασία αγγλικών τανκς | Ντιμίτρι Κέσελ«Η μάχη που διήρκεσε έξη εβδομάδες (…) έγινε για να καταλάβωμε την Αθήνα και, όπως θα δείξει η συνέχεια των γεγονότων, να απαλλάξωμε την Ελλάδα από τον κομμουνιστικό ζυγό.
»Την εποχή αυτήν που τρία εκατομμύρια άνδρες πολεμούσαν σε κάθε στρατόπεδο στο Δυτικό Μέτωπο και που τεράστιες αμερικανικές δυνάμεις ηγωνίζοντο εναντίον της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, οι ελληνικές αυτές παραφορές μπορούσαν να φαίνονται ότι είχαν ελάχιστη σημασία, αλλά δεν ευρίσκοντο λιγώτερο στο νευρικό κέντρο της ισχύος, της τάξεως και της ελευθερίας του Δυτικού κόσμου» (Ουίνστον Τσόρτσιλ: «2ος Παγκόσμιος Πόλεμος», εκδόσεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ», τόμος Στ' σελ. 352).
Η ομολογία αυτή του Ουίνστον Τσόρτσιλ, αποτυπωμένη στα απομνημονεύματά του, φανερώνει τους πραγματικούς σκοπούς της βρετανικής επέμβασης στην Ελλάδα αμέσως μετά την απελευθέρωσή της από τη χιτλερική κατοχή και τους πραγματικούς στόχους των Βρετανών στον πόλεμο κατά του ΕΛΑΣ τον Δεκέμβρη του ’44.
Τα Δεκεμβριανά ξεκίνησαν την Κυριακή 3 Δεκέμβρη του 1944, όταν ένα τεράστιο σε όγκο λαϊκό συλλαλητήριο, οργανωμένο από το ΕΑΜ, χτυπήθηκε ένοπλα από την αστυνομία του Αγγ. Εβερτ με την προστασία αγγλικών τανκς. Οι νεκροί εκείνης της ημέρας υπολογίζονται στους 28 και οι τραυματίες στους 140 διαδηλωτές.
Η μάχη στην Αθήνα, με κύριους αντιπάλους τον ΕΛΑΣ και τα εγγλέζικα στρατεύματα, κράτησε τριάντα τρεις μέρες. Στις 5 Γενάρη του 1945 άρχισε η υποχώρηση και σύμπτυξη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ έξω από την πρωτεύουσα. Στις 11/1/1945 υπογράφηκε η συμφωνία ανακωχής που ήταν ιδιαίτερα δυσμενής για τον ΕΛΑΣ κι ένα μήνα αργότερα ο ΕΛΑΣ οδηγήθηκε στην παράδοση των όπλων με τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Στη διάρκεια των μαχών, ένα από τα όπλα που χρησιμοποίησαν και οι δύο πλευρές ήταν η προπαγάνδα στις τάξεις του αντιπάλου. Στο περσινό της αφιέρωμα στα Δεκεμβριανά, η «Εφ.Συν.» είχε εκτενή παρουσίαση της ΕΑΜικής προπαγάνδας στα αγγλικά στρατεύματα. Τώρα παρουσιάζουμε την αγγλική προπαγάνδα στις τάξεις του ΕΛΑΣ.
Οι αγγλικές προκηρύξεις που παρουσιάζουμε είναι δύο. Συνταγμένες στην ελληνική γλώσσα, στόχο είχαν να κάμψουν το ηθικό των ΕΛΑΣιτών, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΑΜική ηγεσία, να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ. Σε καμία από τις αγγλικές προκηρύξεις δεν υπάρχει η ομολογία που κάνει ο Τσόρτσιλ στα απομνημονεύματά του, την οποία παραθέσαμε στην αρχή.
Αντίθετα, σ’ αυτές οι Εγγλέζοι εμφανίζονται σαν αθώες περιστερές που θέλουν την πλήρη αποκατάσταση των ελευθεριών του ελληνικού λαού, χωρίς να ενδιαφέρονται στο ελάχιστο για τη μορφή του πολιτεύματος και του κοινωνικοπολιτικού καθεστώτος που θα εγκαθιδρυθεί στη χώρα.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ψέμα. Η συκοφαντία παίρνει τεράστιες διαστάσεις καθώς το ΕΑΜικό κίνημα και το ΚΚΕ επιχειρείται να ταυτιστούν με τον φασισμό. Είναι μάλιστα τόσο κραυγαλέα αυτή η προσπάθεια που δίνει την εντύπωση πως αυτή η προπαγάνδα δεν στοχεύει παρά μόνο σε ανθρώπους με ελάχιστη ή και καθόλου γνώση της πραγματικότητας και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Προφανώς οι Εγγλέζοι επιχειρούσαν να κινητοποιήσουν με το μέρος τους τις πιο καθυστερημένες συνειδήσεις ανθρώπων. Δεν λείπει επίσης η επίδειξη δύναμης που σε συνθήκες πολέμου λειτουργεί σαν ένα είδος τρομοκρατίας.

«Ρώτα τον εαυτό σου Ελασίτη»

Στην πρώτη προκήρυξη που παραθέτουμε οι Αγγλοι αναφέρουν:
ΕΛΑΣIΤΗ! Ποιος είναι ο αγώνας για τον οποίον πολεμάς!
Γιατί μάχεσαι, σήμερα Ελασίτη; Το θάρρος και η αφοσίωσή σου συνετέλεσε πολύ στο ότι οι Χιτλερικοί εδιώχθησαν από την Ελλάδα. Είχες ξαναβρεί τη λευτεριά σου. Ποιος λοιπόν είναι ο καινούργιος αγώνας που εσύ και μερικοί Βούλγαροι και Γερμανοί στο πλευρό σου υπερασπίζετε σήμερα με τα όπλα;
Ο πόλεμος των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στον Αξονα και τους δορυφόρους του είναι πόλεμος ενάντια στον φασισμό. Αυτός είναι Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ αγώνας - η ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή του Φασισμού. Δεν σου φαίνεται αγώνας καλός; Εσύ που δοκίμασες τον Χιτλερικό ζυγό στην Ελλάδα για τρία ολόκληρα χρόνια ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει Φασισμός. Ξέρεις επίσης πώς ξαπλώνεται αυτή η απαίσια τυραννία και με ποιο τρόπο στηρίζεται.
Πώς δουλεύει ο Φασισμός
Για δες πως οι Χιτλερικοί γκάνγκστερ της Γερμανίας εγκατέστησαν τον Φασισμό στη Γερμανία και τον υπεστήριζαν όπου μπόρεσαν. Θυμάσαι μήπως τις μέθοδές τους;
Οι δημοκράτες αρχηγοί της Δεξιάς και Αριστεράς συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν.
Οι γνήσιοι Αντιπρόσωποι κάθε Χώρας, με τη σειρά ξυλοκοπούνται, κλείνονται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εκβιάζονται και τρομοκρατούνται, εμποδίζονται από το να κάνουν το καθήκον τους για την πατρίδα.
Ολα τα μέσα που εκφράζουν τη δημόσια γνώμη υποβάλλονται σε απόλυτο έλεγχο. Απαγορεύεται να μάθει κανείς τα νέα του έξω κόσμου και η μετάδοσή τους τιμωρείται με θάνατο. Οι εφημερίδες φιμώνονται. Τα ραδιόφωνα κατάσχονται και το καθεστώς της ψευτιάς, της μεγάλης ψευτιάς, θεμελιώνεται στα γερά.
Κυβέρνηση που ένα μόνον κόμμα την υποστήριζε, το Φασιστικό, εγκαθίσταται με τη βία ή με δήθεν «ελεύθερες εκλογές». Το κόμμα αυτό υποστηρίζεται από δήθεν «ελεύθερες» οργανώσεις κάθε λογής, στις οποίες στην πραγματικότητα είναι όλοι υποχρεωμένοι να γραφούν. Το μέλος του κόμματος δεν μπορεί να αποσυρθεί παρά μόνον με κίνδυνο της ζωής του.
Η μεγάλη μάζα του λαού άγεται και φέρεται σαν κοπάδι από αρνιά.
Η εργασία, ακόμα και η διασκέδαση ρυθμίζονται κατά διαταγή των ανωτέρων. Ακόμα και τα παιδιά τα παίρνουν, τα ταξινομούν και τα διαφθείρουν. Αντί ψωμί, γεμίζουν το στόμα με ψευτιές και συνθήματα και καταστρέφουν κάθε τους λευτεριά.
Τέτοιες είναι λοιπόν οι ρίζες του και τέτοιες μέθοδες εφαρμόζει ο φασισμός. Να η τυραννία ενάντια της οποίας εμείς που σας μιλάμε πολεμάμε από το 1939.
Η συντριβή της κυριαρχίας των γκάνγκστερ και της τρομοκρατίας, αυτός είναι ο Αγώνας που υποστήριζαν και υποστηρίζουν τα Ενωμένα Εθνη, σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Μερικές ερωτήσεις για σένα Ελασίτη.
Και τώρα Ελασίτη. Καθώς στέκεσαι ενάντια σε μας σήμερα, κάνε στον εαυτό σου τις ερωτήσεις τούτες: Ανήκεις σε οργάνωση τέτοια που είσαι ελεύθερος να την εγκαταλείψεις αύριο χωρίς φόβο για την οικογένειά σου και για τον ίδιο τον εαυτό σου;
Ανήκεις σε οργάνωση που επιτρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα όλες οι ειδήσεις, δηλαδή σε οργάνωση που ποτέ δεν καταδεχόταν να κατάσχει τα ραδιόφωνα με την πρόφαση πως χρειάζονται στο βουνό, οργάνωση που θα ντρεπόταν να εμποδίσει τα νέα που έρχονται από τον έξω κόσμο για να δημοσιεύσει μόνο τα δικά της παραμορφωμένα νέα;
Ανήκεις σε οργάνωση τέτοια που θα μπορούσες να μην πας στα συλλαλητήρια ή που θα μπορούσες να αρνηθείς να φωνάζεις τα συνθήματά της σαν τους άλλους, χωρίς φόβο να σου κάνει επίσκεψη η Ε.Π. ή να σε καλέσει ξαφνικά η ΟΠΛΑ; Σκέψου τα τέτοιας φύσης ερωτήματα Ελασίτη. Δώσε δίκαιη, ζυγισμένη απάντηση σαν ελεύθερος άνθρωπος έχοντας μπροστά σου τις αρχές και μέθοδες του Φασισμού όπως τις περιγράψαμε παραπάνω.
Ο αγώνας των Ενωμένων Εθνών
Η Μεγάλη Βρετανία δεν ήλθε στη χώρα σου για να της επιβάλει Κυβέρνηση καμιάς μορφής. Μας είναι αδιάφορο αν η ελεύθερη Ελλάδα διαλέξει να γίνει Βασιλεία ή Δημοκρατία ή να ’χει Κυβέρνηση της Δεξιάς, της Αριστεράς ή του Κέντρου. Μας ενδιαφέρει όμως να δούμε πως η αναγεννημένη λευτεριά της Ελλάδος δεν θα πνιγεί στη γέννα της από μια μικρή ομάδα των άκρων του Κομμουνιστικού Κόμματος που θέλουν να επιβάλουν τη θέλησή τους και τα εγωιστικά τους σχέδια πάνω στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων μ’ αυτές τις μέθοδες του Φασισμού.
Η μάχη στην Αθήνα, με κύριους αντιπάλους τον ΕΛΑΣ και τα εγγλέζικα στρατεύματα, κράτησε τριάντα τρεις μέρεςΗ μάχη στην Αθήνα, με κύριους αντιπάλους τον ΕΛΑΣ και τα εγγλέζικα στρατεύματα, κράτησε τριάντα τρεις μέρες | 
Διότι είμαστε απόλυτα ενάντια στον Φασισμό σε κάθε του μορφή.
Και συ Ελασίτη; Ποιος είναι ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ αγώνας για τον οποίο μάχεσαι; Είσαι υπέρ του Φασισμού ή ενάντια σ’ αυτόν; Είσαι πια σε θέση να τον γνωρίσεις τον Φασισμό ακόμα και όταν παρουσιάζεται σε κόμματα που φαινομενικά σχηματίστηκαν για να τον συντρίψουν;
Πάρε μια απόφαση μα πρόσεξε καλά μην τυχόν σε παρακολουθεί κανένας Καπετάνιος ή μυστικός πράκτορας για να αναφέρει την κάθε σου σκέψη και κίνηση!

«Μην τους αφήσετε να σας κοροϊδεύουν»

Στη δεύτερη προκήρυξη αναφέρονται τα εξής:
ΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΧΩΝΙΑ
ΕΛΑΣΙΤΕΣ,
Σαν τον Γκέμπελς, αυτοί που διευθύνουν την άσκοπη αυτήν αιματοχυσία πιστεύουν πως αν φωνάζουν ένα ψέμα αρκετά δυνατά, θα γίνει πιστευτό.
Γι’ αυτό χρησιμοποιούν τα περίφημα χωνιά τους για να διαδώσουν ιστορίες για την πρόοδο του αγώνα και για τα γεγονότα του έξω κόσμου που είναι τελείως ψεύτικες.
Γι’ αυτό κάνουν κάθε τι που μπορούν για να μαζέψουν τις προκηρύξεις μας προτού μπορέσετε να τις δείτε. Γιατί αλλιώς ίσως να μαθαίνατε την αλήθεια.
Κι αυτό το πράγμα το λένε «ελευθερία γνώμης».
Να τώρα μερικά πράγματα που θα ’πρεπε να ξέρετε.
ΜΑΤΑΙΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ
Οι φανατικοί που σχεδίασαν και άρχισαν τις επιχειρήσεις ελπίζανε πως θα μπορούσαν να καταλάβουνε την Αθήνα μ’ ένα χτύπημα. Ελπίζουνε πως εμείς οι Βρετανοί δεν θα ανακατευόμασταν ή θα ανακατευόμασταν όταν θα ’τανε πια αργά.
Μα οι ελπίδες τους δεν πραγματοποιήθηκαν και ξέρουν πως είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία, και όμως εξακολουθούν να σας δίνουν θάρρος με ψεύτικες ειδήσεις για νίκες, γιατί ελπίζουν πως εμείς θα βαρεθούμε τον αγώνα και θα τους δώσουμε ό,τι ζητάνε! Εν τω μεταξύ, δεν τους ενδιαφέρει πόσο ελληνικό αίμα χύνεται ούτε πόσοι Αθηναίοι πεθαίνουν από την πείνα, αρκεί αυτοί να φαίνονται πως έχουν δίκαιο.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί ελπίζουν πως αν δημιουργήσουν αρκετό αναβρασμό θα επέμβουνε οι άλλοι Σύμμαχοι. Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους σ’ αυτό το ζήτημα, μην τους αφήνετε να κοροϊδεύουν και σας. Ούτε η Αμερικανική Κυβέρνησις ούτε η Ρωσική, ούτε καν οι Αντιπρόσωποι της Αμερικής και της Ρωσίας στην Αθήνα επενέβησαν στη σημερινή κρίση, η δε Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πολιτική του κ. ΤΣΟΡΤΣΙΛ με 279 ψήφους έναντι 30.
Το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας ενέκρινε ψήφισμα που ζητάει ανακωχή στην Ελλάδα και ελεύθερες εκλογές (πράγμα που το θέλουν όλοι στην Ελλάδα και οι Ελληνες και οι Βρετανοί, εκτός βέβαια από τους φανατικούς που θέλουν να καταλάβουν την Αρχή χωρίς εκλογές), μα απέρριψαν πρόταση που καταδίκαζε τον ΤΣΟΡΤΣΙΛ και την πολιτική του.
Και οι πατριώτες σας είναι αγανακτισμένοι εναντίον σας. Ηρθανε ψηφίσματα από την Κρήτη και τις Κυκλάδες που καταδικάζουν τους Αρχηγούς σας των άκρων, και στη Σάμο ο λαός συνέλαβε τους Αρχηγούς των ανταρτών.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΑΣ;
Παραδεχόμαστε πως έχετε δυνατούς Συμμάχους στο πλευρό σας. Το ραδιόφωνο του Βερολίνου υποστηρίζει τις ενέργειές σας με ενθουσιασμό και ο κ. ΤΣΙΡΟΝΙΚΟΣ (της κυβέρνησης ΡΑΛΛΗ) ενθαρρύνει από το ραδιόφωνο τις δυνάμεις σας. Το ραδιόφωνο της Σόφιας με μεγάλη χαρά έκανε ευκολίες για εκπομπές στα Ελληνικά.
Και ενώ ο Ελληνας πολεμά τον Ελληνα, στη Βόρειο Ελλάδα οι Βούλγαροι αντάρτες διαβαίνουν τα σύνορα και εγκαθίστανται στην Ελληνική Μακεδονία.
Ετσι λοιπόν απελευθερώνετε τη χώρα σας;
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΕΤΣΙ;
Σας λένε ψέματα απ’ την κάθε μεριά - ψέμα για τις δήθεν ενισχύσεις σας, για την πρόοδο της μάχης, για τους φίλους σας έξω από την Ελλάδα που θα ξοδέψουν μπουκάλες μελάνι και χιλιάδες λέξεις για χάρη σας μα ούτε μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να σας βοηθήσουν πιο συγκεκριμένα.
Το ξέρετε πως πιάσαμε πάνω από 3.000 δικούς σας αιχμαλώτους;
Το ξέρετε πως, παρά τα «παλικαρίσια» λόγια των Αρχηγών σας, εμείς λαμβάνουμε ενισχύσεις καθημερινά και θα εξακολουθούμε να λαβαίνουμε ενισχύσεις ώσπου να καταθέσετε τα όπλα σας;
Το νιώσατε πως το μόνον που επέτυχε η σημερινή πολιτική των Αρχηγών σας είναι να απομονωθούν τα τρόφιμα που έρχονταν στην Αθήνα σε όλο και πιο μεγάλες ποσότητες, με αποτελέσματα να πεθαίνουν από την πείνα εκατοντάδες αθώοι μέσα στην Αθήνα;
ΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Φανείτε λοιπόν πραγματικοί απελευθερωτές της Ελλάδος.
Πάψτε να κοιτάτε να επιβάλετε τη θέλησή σας με τη βία και υποταχθείτε στη θέληση του λαού που θα εκδηλωθεί σε ελεύθερες εκλογές. Γιατί αν πραγματικά αντιπροσωπεύετε τη θέληση του λαού, όπως λέτε σεις, τότε τι φοβόσαστε την κάλπη;
Μη νομίζετε ότι θα επέμβουμε. Μας είναι αδιάφορο αν η Κυβέρνηση της Ελλάδος θα ’ναι Βασιλική ή Δημοκρατική, της Δεξιάς, της Αριστεράς ή του Κέντρου. Αρκεί μονάχα να αντιπροσωπεύει τον ελεύθερο Ελληνικό λαό να εκφράσει τη θέλησή του χωρίς εκβιασμούς!


ΣΕ ΣΑΣ ΑΠΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΑΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου