
- 1 γαλοπούλα κατεψυγμένη γαλλικής προέλευσης (με θερμόμετρο) 4.5 κιλά περίπου (θα την βρείτε σε όλα τα μεγάλα super market)
- 300-350 γρ. κιμά χοιρινό
- 1 φάκελο κάστανα έτοιμα (θα την βρείτε σε όλα τα μεγάλα super market)
- ½ φάκελο κουκουνάρι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- ½ χούφτα σταφίδες ξανθιές
- ½ κιλό ρύζι κίτρινο
- 200 γρ. νερό
- 2 κύβους κότας
- 1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό
- 10 μικρές φρέσκες πατατούλες
- αλατοπίπερο
- φυτίνη με βούτυρο γάλακτος
- 1 μήλο
- 1/2 ποτήρι λάδι
1) Σοταρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι (το αλάτι διατηρεί γυαλιστερό και διάφανο το κρεμμύδι ) και προσθέτουμε τον κιμά, τσιγαρίζουμε καλά και προσθέτουμε το κουκουνάρι, 1 κύβο κότας, σταφίδες, νερό, κάστανα, κρασί και τέλος όλο το ρύζι αν θέλουμε να περισσέψει γόμος, αν όχι βάζουμε 300-350 γρ και αφήνουμε να πιει
2) Πλένουμε καλά την γαλόπουλα και την αλείφουμε όλη μέσα έξω με την φυτίνη, αλατοπιπερώνουμε μόνο απέξω (γιατί ο γόμος είναι ηδη έτοιμος από αλάτι και έχει και το κύβο) και αρχίζουμε το γέμισμα, όσο πιο πολλή γέμιση τόσο πιο καλά (πιέζουμε και προσθέτουμε) και τέλος κλείνουμε με το μήλο (αν δεν θέλετε να το ράψετε) καρφώνοντας με οδοντογλυφίδα το πάνω και κάτω μέρος της κοιλιάς.
3)Βάζουμε σε μια γωνιά τον υπόλοιπο γόμο, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό στο ταψί, σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα την γαλόπουλα και την βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι σε προθερμασμένο φούρνο (170 με αέρα).
4)Στην συνεχεία βράζουμε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 1/2 ποτήρι λαδί και 1 κύβο κοτόπουλο.
5) Ανά μίση ώρα- τρία τέταρτα περίπου βγάζουμε την γαλόπουλα, ξεσκεπάζουμε παίρνουμε μια κουτάλα και την βρέχουμε με τον ζωμό κοτάς, σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο.
6)Καθαρίζουμε τις πατατούλες, αλατοπιπερώνουμε και στην 1 ½ ώρα περίπου βγάζουμε τον χύμα γόμο και προσθέτουμε τις πατάτες.
7)Ξεσκεπάζουμε την γαλόπουλα αλλά δεν ξεχνάμε να την βρέχουμε με τα ζουμιά της από το ταψί. αφού έχουν γίνει οι πατάτες και έχει πεταχτεί το θερμόμετρο η γαλοπούλα είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Καλή σας όρεξη και ελπίζω να σας αρέσει!!!
- 1 γαλοπούλα κατεψυγμένη γαλλικής προέλευσης (με θερμόμετρο) 4.5 κιλά περίπου (θα την βρείτε σε όλα τα μεγάλα super market)
- 300-350 γρ. κιμά χοιρινό
- 1 φάκελο κάστανα έτοιμα (θα την βρείτε σε όλα τα μεγάλα super market)
- ½ φάκελο κουκουνάρι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- ½ χούφτα σταφίδες ξανθιές
- ½ κιλό ρύζι κίτρινο
- 200 γρ. νερό
- 2 κύβους κότας
- 1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό
- 10 μικρές φρέσκες πατατούλες
- αλατοπίπερο
- φυτίνη με βούτυρο γάλακτος
- 1 μήλο
- 1/2 ποτήρι λάδι
1) Σοταρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι (το αλάτι διατηρεί γυαλιστερό και διάφανο το κρεμμύδι ) και προσθέτουμε τον κιμά, τσιγαρίζουμε καλά και προσθέτουμε το κουκουνάρι, 1 κύβο κότας, σταφίδες, νερό, κάστανα, κρασί και τέλος όλο το ρύζι αν θέλουμε να περισσέψει γόμος, αν όχι βάζουμε 300-350 γρ και αφήνουμε να πιει
2) Πλένουμε καλά την γαλόπουλα και την αλείφουμε όλη μέσα έξω με την φυτίνη, αλατοπιπερώνουμε μόνο απέξω (γιατί ο γόμος είναι ηδη έτοιμος από αλάτι και έχει και το κύβο) και αρχίζουμε το γέμισμα, όσο πιο πολλή γέμιση τόσο πιο καλά (πιέζουμε και προσθέτουμε) και τέλος κλείνουμε με το μήλο (αν δεν θέλετε να το ράψετε) καρφώνοντας με οδοντογλυφίδα το πάνω και κάτω μέρος της κοιλιάς.
3)Βάζουμε σε μια γωνιά τον υπόλοιπο γόμο, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό στο ταψί, σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα την γαλόπουλα και την βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι σε προθερμασμένο φούρνο (170 με αέρα).
4)Στην συνεχεία βράζουμε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 1/2 ποτήρι λαδί και 1 κύβο κοτόπουλο.
5) Ανά μίση ώρα- τρία τέταρτα περίπου βγάζουμε την γαλόπουλα, ξεσκεπάζουμε παίρνουμε μια κουτάλα και την βρέχουμε με τον ζωμό κοτάς, σκεπάζουμε και βάζουμε στο φούρνο.
6)Καθαρίζουμε τις πατατούλες, αλατοπιπερώνουμε και στην 1 ½ ώρα περίπου βγάζουμε τον χύμα γόμο και προσθέτουμε τις πατάτες.
7)Ξεσκεπάζουμε την γαλόπουλα αλλά δεν ξεχνάμε να την βρέχουμε με τα ζουμιά της από το ταψί. αφού έχουν γίνει οι πατάτες και έχει πεταχτεί το θερμόμετρο η γαλοπούλα είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Καλή σας όρεξη και ελπίζω να σας αρέσει!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Μέχρι εχθές έλεγα ότι γαλοπούλα δεν τρώω γιατί δεν μου αρέσει, έφτιαξα λοιπόν σήμερα για πρώτη φόρα και θα την φτιάχνω πολύ πιο συχνά!!! Όλοι όσοι έφαγαν είπαν τα καλύτερα, γευστικότατη, ζουμερή, τρυφερή και πεντανόστιμη. Διάβασα πάρα πολλές συνταγές και μπορώ να πω ότι έκανα λίγο από όλες χωρίς να είναι καμιά συγκεκριμένη. Καλή επιτυχία και ελπίζω να σας εκπλήξει η συνταγή μου!!!
πηγη : οι συνταγες της παρεας
-
Μέχρι εχθές έλεγα ότι γαλοπούλα δεν τρώω γιατί δεν μου αρέσει, έφτιαξα λοιπόν σήμερα για πρώτη φόρα και θα την φτιάχνω πολύ πιο συχνά!!! Όλοι όσοι έφαγαν είπαν τα καλύτερα, γευστικότατη, ζουμερή, τρυφερή και πεντανόστιμη. Διάβασα πάρα πολλές συνταγές και μπορώ να πω ότι έκανα λίγο από όλες χωρίς να είναι καμιά συγκεκριμένη. Καλή επιτυχία και ελπίζω να σας εκπλήξει η συνταγή μου!!!
πηγη : οι συνταγες της παρεας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου