Εμεις κι αυτα - Προσέξτε καλά αυτή τη φωτογραφία..

Η εικόνα που δημοσιεύουμε σήμερα είναι ένα ακόμα παράδειγμα της ευφυΐας των λύκων. Προσέξτε την καλά: Πρόκειται για την πορεία μιας αγέλης λύκων, προφανώς για αναζήτηση νέου τόπου εγκατάστασης

Είναι γνωστό ότι το I.Q. του λύκου είναι πολύ ψηλότερο από πολλών ανθρώπων και ότι ο άνθρωπος, εδώ και χιλιάδες χρόνια, διδάχτηκε πολλά απ' αυτόν - π.χ. το πώς να κυνηγάει, κυκλώνοντας τα θηράματα που ήταν αναγκαία για τη διατροφή του.
Η εικόνα που δημοσιεύουμε σήμερα είναι ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της ευφυΐας. Προσέξτε την καλά: Πρόκειται για την πορεία μιας αγέλης λύκων, προφανώς για αναζήτηση νέου τόπου εγκατάστασης.
Μπροστά προχωρούν 3 λύκοι, σε απόσταση απ' την υπόλοιπη αγέλη. Πρόκειται για τους πιο ευάλωτους -ασθενείς, ηλικιωμένοι- οι οποίοι έτσι καθορίζουν και τον ρυθμό της πορείας.
Αν μπροστά υπήρχαν οι νεότεροι λύκοι, θα έδιναν πιο γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα αυτοί να έμεναν πολύ πίσω και να χάνονταν. Πίσω απ' την «κεφαλή» της πορείας πηγαίνουν 5 λύκοι, σε ξεχωριστή ομάδα: είναι οι νεότεροι, οι πιο ικανοί «πολεμιστές», που θα επέμβουν όταν παραστεί ανάγκη.
Πίσω τους, σε άλλη ομάδα, είναι ο «πλούτος» της αγέλης, 11 θηλυκές. Τις προστατεύουν οι 5 που προηγούνται και οι 5 που έπονται, η οπισθοφυλακή, που είναι επίσης δυνατά και υγιή ζώα.
Στο τέλος, αρκετά πίσω και μόνος του, ακολουθεί και κλείνει την πορεία ο πιο δυνατός αρσενικός λύκος, που έτσι ελέγχει όλη την αγέλη.
Δεν μπορώ να φανταστώ μια αντίστοιχη πορεία ανθρώπων με πιο σωστή και πιο λειτουργική διάταξη. Πώς να μη σέβεσαι και να μην εκτιμάς τη νοημοσύνη αυτών των ζώων;
■ Η φωτογραφία «δημοσιεύτηκε» στην e-σελίδα της «Σοφίας Αλφα», με σχόλιο του κ. Σπύρου Βρεττού, στις 17/12/15. Μου άρεσε η φωτογραφία και βρήκα πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο, γι' αυτό και το αναδημοσίευσα.
Βέβαια, με προβλημάτισε η περίπτωση να πρόκειται για μια σύμπτωση όλη αυτή η «σοφά μελετημένη» διάταξη της πορείας, τη στιγμή που την κατέγραφε ο φακός.
Αν και πιστεύω στις συμπτώσεις, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να είναι τυχαία αυτή η διάταξη είναι απειροελάχιστη, οπότε το σχόλιο του κ. Βρεττού πρέπει να είναι σωστό.
Η παραπάνω ιστορία αυτή ωστόσο αμφισβητείται (και βάσιμα, μάλιστα) από πολλούς. Είναι ωραία όμως για να (μην) είναι αλήθεια. Οι επιφυλάξεις υπάρχουν και, φυσικά, παραμένουν.

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου