Γκρέμισαν το πρώτο γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης!

Ενα κομμάτι της ιστορίας του χάνει ο Πανιώνιος αφού το γήπεδο, το οποίο χτίστηκε το 1912 στην Πούντα της Σμύρνης και το οποίο αποτελούσε την πρώτη του έδρα, γκρεμίζεται.
Κόσμημα της εποχής του, το θρυλικό γήπεδο του ιστορικού μικρασιάτικου σωματείου στην Πούντα (σήμερα Άλσαντζακ) ολοκλήρωσε τη λειτουργία του το 2012 συμπληρώνοντας 102 χρόνια. Ο Πανιώνιος Σμύρνης, ο οποίος ιδρύθηκε το 1890, αγωνιζόταν αρχικά στο στάδιο του Μπουρνόβα και από το 1904 στο στάδιο του Παραδείσου.
Εκτός από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, διεξάγονταν εκεί οι Πανιώνιοι Αγώνες. Για τις προπονήσεις οι παίκτες κατέφευγαν αρχικά σε νοικιασμένους χώρους, και από το 1900 και μετά στο γήπεδο γαλλικής εταιρίας της Σμύρνης. Ο Σύλλογος έμεινε χωρίς έδρα και χώρο άσκησης το 1910 εξαιτίας της άρνησης των Γάλλων να ανανεώσουν τη μίσθωση. Τότε ήταν που παρενέβη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Με εισήγησή του, η Δημογεροντία και η Κεντρική Επιτροπή παραχώρησαν έκταση 105 στρεμμάτων κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, μολονότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν δελεαστική προσφορά 100.000 λιρών να την πουλήσουν. Το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα και το νέο στάδιο του Πανιωνίου, το «σπίτι» του, εγκαινιάστηκε το 1912 με τους 14ους Πανιώνιους Αγώνες.
Το νέο στάδιο περιλάμβανε στίβο περιμέτρου 334 μέτρων, γήπεδα ποδοσφαίρου 95 επί 65, γυμναστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα της εποχής. Η χωρητικότητά του ήταν 7.000 άτομα. Μετά την καταστροφή και τον μεγάλο διωγμό, το στάδιο παραχωρήθηκε στην τουρκική τοπική ομάδα Αλτάι. 

Το 2014 στο στάδιο διενεργήθηκαν εξονυχιστικοί αντισεισμικοί και άλλοι έλεγχοι από το τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας και το υπουργείο Αθλητισμού. Η διαπίστωση ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των κερκίδων οδήγησε τις αρχές στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας του και σφράγισή του, μέχρι που πάρθηκε η απόφαση να γκρεμιστεί.
Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης, γκρεμίστηκε μετά από 104 χρόνια και μαζί του γκρεμίστηκε ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής ιστορίας της Μικράς Ασίας. Μάλιστα ο Πανιώνιος είχε επιστρέψει και είχε αγωνιστεί ξανά στην ιστορική του έδρα, στο Βαλκανικό Κύπελλο το 1971, όταν είχε αντιμετωπίσει την Αλτάι στη φάση των ομίλων. 


http://www.iefimerida.gr/news/253666/gkremisan-proto-gipedo-toy-panionioy-stin-poynta-tis-smyrnis-meta-apo-104-hronia-eikones


Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου