«Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς» ..- του Πετρου Δημητροπουλου

«Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς»
Αυτή η παροιμία που μου έχει πει πολλές φορές η μητέρα μου είναι από τις πιο σοφές…
Είναι τις περισσότερες φορές ο καθρέφτης και το αποτέλεσμα αυτών που πράττουμε….
Πριν ακουμπήσω μερικές αράδες θέλω να ανοίξω μια παρένθεση λέγοντας πως είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα ‘’χτυπιέται με κάθε μέσο και κάθε τρόπο από την επονομαζόμενη αντίδραση και από τους ιδεολογικοπολιτικούς εχθρούς’’.
Το ίδιο πιστεύαμε και για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι πολιτικές που θα εφάρμοζε θα ήταν στον αντίποδα των συμφερόντων των ισχυρών.. Παρ’ όλα αυτά, η αντίθεση και η αρνητική στάση των πολιτών τη δεδομένη στιγμή, δε συμβαίνει λόγω της ταύτισης του κόσμου με την «αντίδραση», αλλά λόγω του ότι η “αριστερή κυβέρνηση’’ του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί προγράμματα αντίθετα αυτών που είχε ως σημαία και οι πολιτικές της είναι ταυτόσημες με τις εφαρμοζόμενες και πριν την εκλογή της.
Άρα είναι σε πολλές περιπτώσεις δυσδιάκριτη η λογική και η ταυτότητα των ατόμων και ομάδων που αντιδρούν και κατ’ επέκταση το τι αυτοί επιδιώκουν. Διότι υπάρχουν μερίδες -κατά κύριο λόγο συντηρητικές ομάδες- οι οποίες στοχεύουν στη βαθιά συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και στη διάλυση της δημοκρατίας. Τέτοιου τύπου μερίδες ανθρώπων, όπως είναι σαφές, δεν επιδιώκουν λύσεις στα εκάστοτε προβλήματα, αλλά εκμεταλλεύονται ανθρώπους και καταστάσεις. Συνεπώς, σε τέτοιες περιπτώσεις. χρειάζεται και άλλου είδους παρέμβαση αλλά και άμεση «επαγρύπνηση»… Κάτι που αποτελεί βασικό χρέος των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων καθώς και των πολιτικών υποκειμένων. Διότι χρέος της αριστεράς δεν είναι να υποστείλει τη σημαία του αγώνα, ( με τον φόβο της εκμετάλλευσης) αλλά να κλιμακώσει τις προσπάθειες χωρίς συντεχνιακά τεχνάσματα, αλλά με πολιτικούς όρους και θέσεις με προοδευτικό πρόσημο, για ένα σχέδιο που θα οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Η λογική του «ΑΝΤΙ» γενικά κι αόριστα δε βοηθάει σε τίποτα, παρά μόνο σε πιθανή ενίσχυση των δυνάμεων του λαϊκισμού και του φασισμού.. Θέλει, λοιπόν, μεγάλη προσοχή.
Είναι δικαιολογημένη, λοιπόν, η ένταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μου περνάνε βέβαια σκέψεις για το πού πάει αυτή η κατάσταση, για την αποτελεσματικότητα αυτών των αγώνων, για την μη διαφοροποίηση τους από αυτές των προηγούμενων ετών, περί του πολιτικού διακυβεύματος, περί του συντεχνιακού χαρακτήρα κλπ. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό.. είναι βαθύτατα πολιτικό.
Η «ατάκα» που έχει ακουστεί και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο είναι η εξής: «χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δε δόθηκε».
Βλέπουμε ότι υπάρχει έξαρση σε όλο και περισσότερους κλάδους καθημερινά, χωρίς να υπάρχει, κατ’ αρχήν, άλλο «κίνητρο» παρά η ένταση και η έξαρση των προβλημάτων. Προβλημάτων που έχουν ως απόρροια τη συνέχιση της ίδιας μνημονικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.
Όμως που βγάζει και τι πολιτικό στόχο έχει; Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα; Πιστεύω πως δεν υπάρχει… και δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση από την ‘’μαχόμενη αριστερά’’, δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε σοβαρές επεξεργασίες, ούτε συμμαχίες κλπ
Πιο ηχηρή κατηγορία των κινητοποιήσεων είναι αυτή των αγροτών. Ένας κλάδος που παραδοσιακά βάλλεται λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών και την εγχώρια εφαρμογή τους με τα γνωστά αποτελέσματα. Φυσικά απαιτείται πολλή κουβέντα για την ευθύνη που ΄χουν και οι ίδιοι οι αγρότες, καθώς και για τη στάση τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διότι ανέχθηκαν και εκμεταλλεύτηκαν πολιτικές με εφήμερο κέρδος…
Δε θέλω να κάνω εύκολες αναφορές των λεγομένων του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά σε σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει, (είναι σαν να κλέβεις εκκλησία), όμως η πραγματικότητα είναι μία: Αν δε στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας γενναία και κυρίως με σχέδιο, και σύγκρουση, σε λίγα χρόνια θα εισάγουμε τα πάντα φτάνοντας εν τέλει στις επόμενες γενιές τα οποροκηπευτικογαλακτοκομικά προϊόντα να τα περιγράφουμε, κι όχι να τα δείχνουμε. Απαιτείται προφανώς επεξεργασία σχεδίου που εγω τουλάχιστον δεν έχω υπ όψιν μου να υπάρχει…
Είναι τραγικό να μην υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο σχεδιασμός είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και είναι αδιανόητο που δεν υπάρχει.
Ένα απλό παράδειγμα, κατάγομαι από ένα χωριό της Αμαλιάδας, όπου υπάρχει η τεχνητή λίμνη του Πηνειού, η οποία φτιάχτηκε για λόγους άρδευσης.
Αν ρουφήξεις με καλαμάκι μπορείς ‘’ να ποτίσεις όλο τον κόσμο’’. Και όμως οι περισσότερες εκτάσεις είναι ανεκμετάλλευτες , χωρίς να είμαι ειδικός- στην περιοχή ευδοκιμούν τα πάντα.. Στα παραπάνω δεν έχουν ευθύνη μόνο οι ντόπιοι αλλά και η συντεταγμένη πολιτεία… (και πολιτεία δεν είναι το κράτος με την στενή ένια, αλλά και η Τ.Α. η Περιφέρεια, το συνεταιριστικό κίνημα κλπ) που πρέπει να αλλάξει ρότα και να συγκρουσθεί, για να μπορεί η χώρα να παράγει ποιοτικά και ποσοτικά προϊόντα. .
Θέλει σχέδιο και ενωτικές ενέργειες, συμμαχίες χωρίς φόβο, χωρίς περιχαρακώσεις, ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες με πολιτικό στίγμα, με αυτοοργάνωση κλπ.. δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.
Η ιστορία θα μας το χρεώσει αν δεν κάνουμε κάτι..
Θέλω να κλείσω αυτήν μου την σκέψη με την διαπίστωση ότι αν δεν έχεις επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για την πορεία ενός αγώνα και κυριαρχούν κυρίως συντεχνιακές διεκδικήσεις αλλά και μέθοδοι που έρχονται από το παρελθόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός που δεν θα ωφεληθεί είναι το κίνημα και η κοινωνία. Θα ωφεληθούν δυνάμεις που έχουν άλλους στόχους.

Όπως έλεγαν σοφότεροι εμού:
«Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, έχοντας τον ίδιο τρόπο σκέψης με αυτόν που είχες όταν το δημιούργησες”

πηγη : presspublica.gr


Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου