Εθνική γραμμή για το προσφυγικό στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00 η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με το γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να αποχωρεί και τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων να παραμένουν για τη συν διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέν ώστε να υπάρξει εθνική γραμμή για τη διαχείριση του προσφυγικού. Τελικά, συμφωνήθηκε κοινό κείμενο, χωρίς τις υπογραφές τον Δ. Κουτσούμπα και Β. Λεβέντη. 
«Έγιναν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης. Συμφωνήσαμε σε όλα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στάση με την οποία -συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:
Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.
Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.
Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.
Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».
Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.
Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες με εθνική στρατηγική

Το κοινό ανακοινωθέν χρησιμοποιεί προσεκτική διατύπωση κρατώντας ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται».
Κουβέντα έγινε για τα κέντρα κλειστού τύπου με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία -σύμφωνα με πληροφορίες- να «διασταυρώνουν τα ξίφη τους». Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει, η Ελλάδα «ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών», διατηρώντας το προσεκτικό ύφος που την χαρακτηρίζει.
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την Δευτέρα (07/03) έχοντας στα χέρια του ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ενώ την Κυριακή θα ενημερώσει την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Προς στιγμήν το συμβούλιο κινδύνευσε να τιναχθεί στον «αέρα» με την επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Τελικά, κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε.

Λύσεις για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Για κοινή εθνική στρατηγική στη βάση του κυβερνητικού σχεδίου, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός στέκεται στην ανάγκη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και μείωσης των ροών στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη την Τρίτη, θα αναζητηθούν λύσεις για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης στο Αιγαίο από διακινητές.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού, εκφράζει η κυβέρνηση.
«Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Σημειώνεται επιπλέον ότι στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Με εθνική γραμμή

«Είναι σημαντικό, το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια εθνική γραμμή που αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Έντονες επιφυλάξεις του Κυρ. Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο.
«Αποφασίστηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο στρατηγικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πάντως επεσήμανε πως διατηρεί τις «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων.
Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση».

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή»

«Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή σε λάθη και αδράνεια», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά
Η κ. Γεννηματά σημείωσε την αναγκαιότητα στην μετεγκατάσταση των προσφύγων, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας, η οποία θα πρέπει να διαρκέσει όσο διαρκεί η κρίση και οι ροές.
Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. «Δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει η Ελλάδα να απομονωθεί. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες », ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση. Γι' αυτό θεωρούμε ότι αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση».

«Χαράξαμε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως χαράξαμε μια μίνιμουνμ εθνική γραμμή και αναφέρθηκε σε τρεις άξονες στους οποίος συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή όσων πρέπει στις χώρες προέλευσης και ασφάλεια στα σύνορα.

«Να παραιτηθεί η κυβέρνηση»

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας την κυβέρνησή ότι λέει ψέματα.
«Στην αρχή της συζήτησης ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία οικουμενικής που θα στηρίζεται από 230 βουλευτές», είπε.
Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε «φιάσκο» τη σύσκεψη και είπε: «δεν συζητήσαμε ούτε για τις συντάξεις. Ο κ. Τσίπρας πάει μέσω προσφυγικού να κερδίσει χρόνο. Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε. Ο ελληνικός λαός πεινάει και μέσα μιλούσαμε μόνο για τους πρόσφυγες».

Πρώτο μέρος του συμβουλίου

Λίγο μετά τις 17.00 ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του συμβουλίου με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να αποχωρεί και τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων να παραμένουν για τη συν διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέν ώστε να υπάρξει εθνική γραμμή για τη διαχείριση του προσφυγικού. 
Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του ΚΚΕ ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων στην Ελλάδα.  
Όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και δεν συμφωνεί με τις θέσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, άρα δεν υπήρχε και νόημα να παραμείνει στη σύσκεψη μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης.
Στον πρώτο κύκλο της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.
«Στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα», υπενθύμισαν κυβερνητικές πηγές.
«Δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα», ανέφεραν ειδικότερα, επισημαίνοντας ότι «ήδη λειτουργούν» και σημειώνοντας ότι άλλωστε «ένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η συμφωνία επανεισδοχής».
Μετά το τέλος του πρώτου μέρους των συζητήσεων, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα στοιχεία για το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της σύσκεψης, παρέδωσε στους αρχηγούς φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση στο προσφυγικό και το έργο των εμπλεκόμενων φορέων.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.

Δέκα προτάσεις από τη Φώφη Γεννηματά

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης τις δέκα προτάσεις της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
πηγη : efsyn.gr

Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου