Μαγεύουν στη Νέα Υόρκη τα ελληνιστικά αριστουργήματα της Περγάμου- εως 17 Ιουλίου

Περισσότερα από 265 μοναδικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου, παρουσιάζονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met). 
Η έκθεση «Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World», περιλαμβάνει γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους, ψηφιδωτά, μέταλλα και νομίσματα.
Μέσα από την έκθεση, παρουσιάζονται τρεις αιώνες ελληνικής τέχνης, καλύπτοντας μια περίοδο που ξεκινά από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταλήγει στην εποχή της Κλεοπάτρας.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στους ελληνιστικούς χρόνους, μέσα απο την έκθεση με τίτλο «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου» η οποία πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και θα διαρκέσει έως και τις 17 Ιουλίου. 
Η έκθεση σηματοδοτεί μία ιστορική συνεργασία του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης με το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, από το οποίο και προέρχεται το ένα τρίτο των εκθεμάτων.
Παράλληλα, τα υπόλοιπα εκθέματα εκπροσωπούν πολυάριθμα εξέχοντα μουσεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και χωρών της Ευρώπης, με την πλειοψηφία τους να αποτελείται από αντικείμενα που δεν έχουν ποτέ πριν απομακρυνθεί από τις μουσειακές συλλογές τους.
Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση του πολιτισμού και της τεχνικής καινοτομίας της ελληνιστικής περιόδου, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στις ΗΠΑ, ενώ είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται έκθεση στις ΗΠΑ που εστιάζει στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.


Πηγή: Μαγεύουν στη Νέα Υόρκη τα ελληνιστικά αριστουργήματα της Περγάμου-Εως 17 Ιουλίου [εικόνες] | iefimerida.gr 
Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου