Τι είναι ο ELA, το waiver και η ποσοτική χαλάρωση..-Τραπεζικοί όροι που έχουν μπει στην καθημερινότητά μας

Η ζωή στο όριο για την ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει κάνει κοινούς στον ελληνικό δημόσιο λόγο τους όρους ELA, waiver, ποσοτική χαλάρωση και άλλους.
Επιμέλεια: Αναστάσης Ασκητάς
Διαβάσατε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015 οι διαθέσεις της ΕΚΤ για τον ELA και το waiver των ελληνικών ομολόγων ήταν καθημερινή αγωνία. Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι όροι;

Ο ELA (Emergency Liquidity Assistance) είναι ο μηχανισμός της ΕΚΤ που δρα σε έκτακτες συνθήκες μειωμένης ρευστότητας, όπως οι εκροές καταθέσεων. Υπεύθυνη για τη λειτουργία του ELA είναι η εθνική κεντρική τράπεζα, το όριο της επιτρεπόμενης επιπρόσθετης ρευστότητας, όμως, καθορίζεται από την ΕΚΤ.

Χρήση του ELA κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μιας οικονομίας (τράπεζες). Όταν δημιουργούνται συνθήκες χαμηλής ρευστότητας (πχ λόγων εκροών καταθέσεων) υπάρχει ο κίνδυνος να μην υφίστανται στα ταμεία των τραπεζών τα αναγκαία ποσά σε ρευστό για να καλυφθεί η ζήτηση των πελατών της τράπεζας. Για να αποφευχθεί ένας τραπεζικός μηχανισμός η εθνική κεντρική τράπεζα εφοδιάζει με ρευστό τις εμπορικές τράπεζες. Έτσι λειτουργεί ο ELA.Ο ELA είναι μηχανισμός βραχυχρόνιας ρευστότητας. Δεν μπορεί να διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες δηλαδή και είναι αρκετά πιο ακριβός (μεγαλύτερο επιτόκιο) από το δανεισμό απευθείας από την ΕΚΤ. Οι εμπορικές τράπεζες καταθέτουν ως εχέγγυα (collateral) διάφορα χρεόγραφα που έχει στην κατοχή της η τράπεζα (στεγαστικά δάνεια, επιχειρηματικά δάνεια κλπ) για να μπορού να χρησιμοποιήσουν τον ELA. Όταν η ΕΚΤ μειώνει τον ELA σημαίνει πως πιστεύει ότι εκλείπει ο κίνδυνος της έλλειψης ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν αυξάνει το όριο του μηχανισμού.

Το waiver είναι η εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από την πολιτική της ΕΚΤ να μην δέχεται ως ενέχυρα ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (όπως τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου). Αυτό γίνεται γιατί οι ελληνικές τράπεζες (που σε μεγάλο βαθμό κατέχουν ελληνικό κρατικό χρέος) χρειάζονται ρευστότητα από την ΕΚΤ η οποία απαιτεί εχέγγυα (collaterals).

Αν η ΕΚΤ δεν έκανε δεκτά τα κρατικά ελληνικά ομόλογα οι εμπορικές τράπεζες της Ελλάδας δεν θα είχαν ικανό ποσό collaterals για να αντλήσουν ρευστότητα. Το waiver αυτή τη στιγμή δεν ισχύει. Αποσύρθηκε το Φεβρουάριο του 2015 σε μια κίνηση που ο τότε Υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, πολλάκις χαρακτήρισε υπονομευτική της προσπάθειας για διαπραγμάτευση.

Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε την πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου κομβικό σημείο για την επαναφορά του waiver που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ και να μειώσουν τη χρήση του ELA. Έτσι θα γλιτώσουν κεφάλαια λόγω της διαφοράς επιτοκίου ΕΚΤ και ELA.

Η ποσοτική χαλάρωση είναι ένα σύγχρονο μέτρο νομισματικής πολιτικής. Έχει εφαρμοστεί από την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και οψίμως από την Ευρωζώνη. Βέβαια, η ΕΚΤ έχει εξαιρέσει την Ελλάδα από την εφαρμογή της χαλάρωσης.

Η ποσοτική χαλάρωση εφαρμόζεται σε συνθήκες παγίδας ρευστότητας. Δηλαδή, όταν το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι πολύ χαμηλό (σχεδόν μηδενικό) αλλά η οικονομία δεν κινείται. Δηλαδή οι εμπορικές τράπεζες, παρότι δανείζονται φθηνά από την κεντρική τράπεζα, δεν διοχετεύουν μέσω δανείων το χρήμα στην αγορά. Έτσι δεν υπάρχουν επενδύσεις και κατανάλωση και η στασιμότητα συνεχίζεται.

Αφού η ΚΤ δεν μπορεί να μειώσει πλέον το επιτόκιο, χρειάζεται διαφορετικά μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Το κυριότερο είναι η ποσοτική χαλάρωση (QE=Quantitive Easing). Η χαλάρωση εφαρμόστηκε στην Ιαπωνία και έδωσε ένα τέλος στην παγίδα ρευστότητας της ιαπωνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσης ποσοτική χαλάρωση άσκησαν η Fed (ΗΠΑ) και η Bank of England. Στην ίδια λογική, το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε μηδενικό επίπεδο και η Ευρωζώνη έπρεπε να αναζητήσει νέους τρόπους για να αυξήσει τον πληθωρισμό και να δώσει κίνητρα για επενδύσεις. Έτσι, κατέφυγε στην ποσοτική χαλάρωση.Η ποσοτική χαλάρωση είναι αυτό που αποκαλούμε «εκτύπωση χρήματος». Η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα «δημιουργώντας» χρήμα. Αυξάνει, δηλαδή, την ποσότητα χρήματος στην οικονομία. Η αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών, μέσω της αγοράς τραπεζικών ομολόγων, διευκολύνει τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες και τροφοδοτεί τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Βέβαια, υπάρχει και η αρνητική πλευρά, σύμφωνα με την οποία, η επιπλέον ρευστότητα θα καταλήξει σε χέρια κερδοσκόπων που θα σορτάρουν σε τοξικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και θα παράγουν αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα.

πηγη : newsfish.gr


Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου