Επτά βασικά συμπεράσματα από τις βρετανικές εκλογές...

Οι Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, σε μία διαδικασία που κάποιοι χαρακτήρισαν ως «Σούπερ Πέμπτη». Τι μάθαμε, όμως, από αυτές τις εκλογές;
Καμία έκρηξη για το Brexit
Στην ουσία δεν υπήρχε κάποιος λόγος για να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Άλλωστε οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι θα κληθούν να απαντήσουν για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. τον επόμενο μήνα. Όμως μία σημαντική αύξηση της δύναμης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος U.K. Independence Party (UKIP), ίσως να έδειχνε ότι το Brexit έχει μεγάλη δύναμη. Στην πραγματικότητα η δύναμη του UKIP παρέμεινε σχεδόν σταθερή, στο 13% που είχε κατακτήσει στις εθνικές εκλογές του 2015. Στην Ουαλία, αύξησε σημαντικά τη δύναμή του με αποτέλεσμα να κερδίσει τις έξι από τις 30 έδρες της τοπικής Βουλής, κατακτώντας το καλύτερο ποσοστό στις συγκεκριμένες εκλογές.
Καμία διάθεση να «σπάσουν» οι υφιστάμενες δομές
Αρκετοί υποστήριζαν την άποψη ότι θα υπάρξει διάθεση ρήξης με τις υφιστάμενες δομές και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα «σαρώσει». Επίσης κάποιοι θεώρησαν ότι αυτή η τάση θα «έδειχνε τον δρόμο» εκτός Ε.Ε. για τη Βρετανία. Τελικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το SNP (Scottish National Party) έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας. Οι Συντηρητικοί, οι οποίοι εισέρχονται στο έβδομο διαδοχικό τους έτος στην εξουσία και μάλιστα εφαρμόζοντας πρόγραμμα λιτότητας. Δεν έχασαν σχεδόν καμία έδρα στην Αγγλία.
Το Λονδίνο ανήκει στο Εργατικό Κόμμα
Η πρωτεύουσα της Βρετανίας ανήκει αδιαφιλονίκητα στο Εργατικό Κόμμα ,με τον Σαντίκ Χαν να κερδίζει τις εκλογές και μάλιστα με ψήφους-ρεκόρ. Οκτώ χρόνια μετά την παντοκρατορία των Συντηρητικών, με δήμαρχο τον Μπόρις Τζόνσον, το Λονδίνο επιστρέφει στους Εργατικούς. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, Ζακ Γκόλντσμιθ, προσπάθησε να συνδέσει τον Μουσουλμάνο Χαν με την τρομοκρατία, αλλά τελικώς αυτό έδρασε ως μπούμερανγκ εναντίον του.

Το Εργατικό Κόμμα «κράτησε» και εκτός Λονδίνου
Θα ήταν υπερβολικό να στηρίξουμε τη δήλωση του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τζον Τρίκετ ότι τα αποτελέσματα ήταν «φανταστικά» για το κόμμα του. Ήταν, όμως, καλύτερα από αυτά που φοβούνταν κάποιοι. Το κόμμα διατήρησε τη δύναμή του στη νότια Αγγλία.
Ο Κόρμπιν θα παραμείνει ηγέτης του Εργατικού Κόμματος
Η υποχώρηση των Εργατικών στη Σκωτία συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αρκετοί βουλευτές του κόμματος απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα και ήταν πρόθυμοι να το εκφράσουν και δημόσια. Όμως γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ξεφορτωθούν τον Κόρμπιν, εκτός εάν κατορθώσουν να πείσουν τις χιλιάδες ακτιβιστές του κόμματος που τον εξέλεξαν. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο κακά ώστε να δίνουν ελπίδες για μία τέτοια ανατροπή.
Η Ανταρσία του Χαν;
Ο Χαν έγινε ο πιο ισχυρός Μουσουλμάνος πολιτικός στη βρετανική ιστορία. Για τον γιο ενός οδηγού λεωφορείου, αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία μεγάλη στιγμή και για τη Βρετανία. Ταυτόχρονα έγινε ο ισχυρότερος πολιτικός του Εργατικού Κόμματος εκτός Ουαλίας, ενώ ο προϋπολογισμός του Λονδίνου είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Ουαλίας. Σε αντίθεση με τον Κόρμπιν, ο Χαν είναι έτοιμος να «τρέξει». Οι διακηρύξεις του θα καταγράφονται. Μπορεί να προσλάβει προσωπικό, ακόμη και αυτούς που εγκατέλειψαν τα κεντρικά γραφεία του Εργατικού Κόμματος μετά την εκλογή του Κόρμπιν. Ο Χαν εξέφρασε διαφορετικές απόψεις από τον Κόρμπιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά ανθρώπου που στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι περισσότερο κεντρώος.
Το Συντηρητικό κόμμα «επέστρεψε» στη Σκωτία
Για δύο δεκαετίες ένα από τα περίεργα της βρετανικής πολιτικής ζωής ήταν η Σκωτία, μία περιοχή η οποία θεωρείται συντηρητική, αλλά που αρνούνταν να ψηφίσει το Συντηρητικό Κόμμα. Όμως μία γυναίκα, η Ρουθ Ντέιβιντσον κατόρθωσε να αλλάξει τα πάντα. Υπό την ηγεσία της, οι Συντηρητικοί διπλασίασαν τις έδρες τους στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, ρίχνοντας τους Εργατικούς στην τρίτη θέση. Σύμφωνα με τον Rob Ford του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η Σκωτία διαθέτει ένα νέο δίπολο, αυτό μεταξύ SNP και Συντηρητικών. «Υπάρχουν δύο κόμματα, ένα εθνικιστικό, ένα υπέρ της ενότητας. Ένα αστικό και ένα αγροτικό. Ένα υπέρ των αδύναμων και ένα υπέρ των εχόντων και κατεχόντων».
πηγη :newmoney.gr

Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου