Βρετανία: 24 ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα


 
Έκκληση στους Βρετανούς, να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., για χάρη των μελλοντικών γενεών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.
Λιγότερες από 24 ώρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον απεύθυνε ύστατη έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Αν και εμφανίστηκε αβέβαιος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Κάμερον κάλεσε τους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους να συλλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει στη Βρετανία και στις μελλοντικές γενιές, μια έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, το Brexit έχει σαφές προβάδισμα στις μεγάλες ηλικίες.

«Είναι πολύ αμφίρροπο· κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί», είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times και προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια «μερισματική απόδοση» εάν οι βρετανοί ψηφοφόροι ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, με τη μορφή μιας μεγάλης αύξησης των επενδύσεων.
Μιλώντας απευθείας στους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε:
"Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου", δήλωσε σε ομιλία του από το πρωθυπουργικό του γραφείο ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί απ' ευθείας σε ανθρώπους "της δικής μου γενιάς και μεγαλύτερους".
Μέσα στην ΕΕ "έχουμε το καλύτερο από δύο κόσμους. Σκεφτείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών σας" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ένα Brexit θα ήταν "τρομερός κίνδυνος" για την οικονομία της χώρας.
Επανέλαβε τέλος, ότι η όποια απόφαση παρθεί την Πέμπτη θα είναι αμετάκλητη:
"Δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση που θα πάρουμε", υπογράμμισε. "Αν ψηφίσουμε έξω, αυτό είναι. Είναι αμετάκλητο. Θα φύγουμε από την Ευρώπη για τα καλά και η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι υπόλοιποι".

Μοιρασμένες οι πιθανότητες

Σημειώνεται ότι δύο μέρες μόλις πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., και στον απόηχο της δολοφονίας της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι τόσο πολύ μοιρασμένη, ώστε το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα Daily Telegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 46% τάσσεται κατά, μια πτώση 3 μονάδων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, η υποστήριξη για την παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ για την αποχώρηση στο 47%.
Αντίθετα, όμως, μια σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι προηγούνται όσοι θέλουν το Brexit με ποσοστό 44%, μια άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί υπέρ της παραμονής βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ.

Η διαδικασία

Η διαδικασία θα αρχίσει την Πέμπτη το πρωί στις 7:00 τοπική ώρα, δηλαδή 9:00 Ελλάδος και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ, τοπική ώρα, γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.
«Αν όλα πάνε καλά και η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σχετικά μεγάλη θα έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα κατά τις 4:30 το πρωί ώρα Βρετανίας, 6:30 ώρα Ελλάδος», λέει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κοσμίδης και προσθέτει:
Αν η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή και τα δύο στρατόπεδα τα χωρίζουν ελάχιστες ποσοστιαίες μονάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα λογικά γύρω στις 7:30 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα (9:30 ώρα Ελλάδος).

Διαβάστε Περισσότερα
http://www.cnn.gr/

 
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου