Κλείνει σήμερα το deal για τη Μαρινόπουλος

Αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο διάσωσης του Ομίλου Μαρινόπουλου καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται να γίνει το δεύτερο κρίσιμο βήμα στο «μαραθώνιο» που έχει ξεκινήσει από τις τράπεζες και την αλυσίδα Σκλαβενίτης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει οριστικοποιηθεί κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου εξυγίανσης και μέσα στην ημέρα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές τόσο για τη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της Σκλαβενίτης και των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών, όσο και για τη μεταβίβαση της Μαρινόπουλος στο νέο ιδιοκτήτη της.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα ανοίξει πλέον το δρόμο ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί στο πλαίσιο του άρθρου 106 θ του πτωχευτικού κώδικα, με την προσδοκία ότι έως τότε θα έχει συγκεντρωθεί και η σύμφωνη γνώμη σημαντικού αριθμού προμηθευτών για να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό του 60% των πιστωτών που πρέπει να συναινέσουν για την επικύρωση του σχεδίου.
Εξάλλου οι επαφές με τους πιστωτές της αλυσίδας -οι οποίοι ουσιαστικά θα πληρώσουν το... «μάρμαρο» της οικονομικής κατάρρευσης της Μαρινόπουλος με ένα «κούρεμα» των απαιτήσεών τους σε ποσοστό 40%-50%- έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περισσότεροι θα δεχθούν το σχέδιο, καθώς σε περίπτωση που δεν προχωρήσει κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν όλες τις απαιτήσεις που έχουν από τη Μαρινόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο, ένα 45% είχε ταχθεί υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ εκτός αυτού, οι μεγάλοι πολυεθνικοί αλλά και ελληνικοί «παίκτες» έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνουν δεκτό το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης από τη Σκλαβενίτης.
Σημείο-κλειδί θεωρούνται και οι καλές εμπορικές σχέσεις που έχουν με τον αγοραστή, δηλαδή τον όμιλο Σκλαβενίτη.
Σε κάθε περίπτωση στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η εκδίκαση να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.
Το σχέδιο
Το σχέδιο, όπως έχει γίνει γνωστό, προβλέπει δανειακή σύμβαση δεκαετούς διάρκειας, ύψους 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες θα διατηρούν δικαιώματα όπως από μερίσματα, από τυχόν μετοχοποίηση με option 25% της νέας εταιρείας που θα ιδρύσει η Σκλαβενίτης κ.ά. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια αυτά θα διαχειριστεί η Σκλαβενίτης μέσω μιας νέας εταιρείας που θα ιδρύσει προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος και στην οποία θα περάσουν ενεργητικό και υποχρεώσεις της τελευταίας.
Η Σκλαβενίτης θα ελέγχει τη νέα εταιρεία κατά 100%, ενώ θα δεσμευθεί να καταβάλει και ίδια κεφάλαια, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το πολυεπίπεδο business plan.
Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από το νέο σχήμα, αν και χρειάστηκε κι αυτοί να καταβάλουν τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγγυήσεων που τους ζητήθηκαν.
Εξάλλου, μόνο για την ενδιάμεση χρηματοδότηση το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, καθώς απαιτείται τακτοποίηση οφειλών προς προμηθευτές, αποκατάσταση ομαλής ροής εφοδιασμού των καταστημάτων και ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο Σκλαβενίτης.
Σε ότι αφορά τους προμηθευτές «κούρεμα» θα υπάρξει στα ποσά που έχουν λαμβάνειν άνω των 100.000 ευρώ. Το υπόλοιπο μετά το «κούρεμα» θα δίνεται μετρητοίς εφάπαξ.
Σε ό,τι αφορά στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η καταβολή τους θα γίνει σε περισσότερες δόσεις, χωρίς όμως κάποιο «κούρεμα».
Παράλληλα, ο όμιλος Σκλαβενίτη δεσμεύεται να διατηρήσει τους περίπου 11.000 εργαζόμενους στα πόστα τους καθώς και όλο το δίκτυο των καταστημάτων, τα οποία θα μετονομαστούν σε Σκλαβενίτης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα κλείσουν ορισμένα καταστήματα σε περιοχές όπου υπάρχουν πολύ κοντά σούπερ μάρκετ της ίδιας εταιρείας ή που δεν εγείρονται ζητήματα ανταγωνισμού.

πηγη : newmoney.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου