Η λίστα Γραμμένου, Βίκτωρα και το Grexit αν προκύψει απόφαση-σκάνδαλο..


Οι «εξυγιαντές», με επικεφαλής τον Βαγγέλη Γραμμένο της ΕΠΣ Μακεδονίας (αν και παρασκηνιακά κινεί τα πάντα ο Θωμάς Μητρόπουλος, όπως έχει δηλωθεί από τον Ελευθεριάδη), κατέθεσαν την αναμενόμενη προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο την Τετάρτη (5/10) και ζητούν διορισμό Διοικούσας Επιτροπής μέχρι τις εκλογές, επικαλούμενοι ότι η θητεία της διοίκησης της ΕΠΟ ολοκληρώθηκε ημερολογιακά ως προς την τετραετία, αλλά είχαν και παρέα…
Και αυτό διότι υπήρξε και δεύτερη προσφυγή από τον πρώην πρόεδρο της πάλαι ποτέ ενιαίας ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλο, ο οποίος ζητά προσωρινή διοίκηση για τουλάχιστον πέντε μήνες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σωστή εφαρμογή του νόμου σε σχέση με τον αριθμό των εκπροσώπων στις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας!
Και οι δύο περιπτώσεις πάνε… άκλαυτες. Αφενός γιατί το καταστατικό της ΕΠΟ τις ακυρώνει, όπως και η νομοθεσία σε δεύτερο επίπεδο.
Η κίνηση του Βίκτωρα, πάντως, που εμφανίζεται… ουδέτερος, μπορεί να ερμηνευτεί έως ένα βαθμό και ως διάσπαση (έστω και μίνι) του αντιπολιτευτικού μπλοκ. Κάτι που έχει το ενδιαφέρον του… Στην ουσία της ιστορίας, πάντως, αν προκύψει απόφαση-σκάνδαλο από το Διαιτητικό Δικαστήριο, που εξετάζει τις δύο προσφυγές την προσεχή Τρίτη 11 Οκτωβρίου, τότε πάμε στο χειρότερο σενάριο, το οποίο όμως είναι πέρα έως πέρα υπαρκτό.
Μια απόφαση Διοικούσας Επιτροπής ή προσωρινής διοίκησης (μικρή σημασία έχει πώς θα τιτλοφορηθεί) σημαίνει Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΦΙΦΑ είναι αδιαπραγμάτευτη σε αυτό το ζήτημα και δεν δέχεται διορισμό προσωρινής διοίκησης σε Ομοσπονδία από τρίτους και χωρίς τη δική της συμμετοχή.
Και αυτό σχολιάστηκε από την ΕΠΟ με την ακόλουθη διαρροή ως εξής: «Μετά την οδυνηρή ήττα που υπέστησαν προσέφυγαν ξανά στο Διαιτητικό Δικαστήριο για να κηρύξουν μη νόμιμη τη διοίκηση και της αποφάσεις της. Αποδέχθηκαν με την ουρά στα σκέλια ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Οκτωβρίου στα Χανιά.
Τώρα ζητούν προσωρινή διοίκηση για 10 ημέρες όταν ξέρουν ότι αυτό δεν προβλέπεται ούτε από το καταστατικό, ούτε από τον νόμο. Πουθενά δεν αναφέρεται ημερολογιακή λήξη της θητείας, αλλά ότι οι εκλογές γίνονται μήνα Οκτώβριο.
Τέλος, ξέρουν ότι προσωρινή διοίκηση ορισμένη εκτός FIFA σημαίνει αναστολή ιδιότητας μέλους για την ΕΠΟ. Μήπως τελικά αυτό θέλουν;».


Τα προτεινόμενα ονόματα Γραμμένου

Ως προς την προσφυγή Γραμμένου προτείνονται για την προσωρινή διοίκηση οι ακόλουθοι: Γραμμένος (ΕΠΣ Μακεδονίας), Δημητρίου (ΕΠΣ Αθηνών), Γρηγορίου (ΕΠΣ Λάρισας), Παπαχρήστος (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), Βακάλης (ΕΠΣ Σάμου), Αντωνίου (ΕΠΣ Πέλλας), Βρακάς (ΕΠΣ Ηπείρου), Χατζησαρόγλου (ΕΠΣ Δράμας), Λασκαράκης (ΕΠΣ Θεσσαλίας), Πανίδης (ΕΠΣ Ξάνθης), Διακοφώτης (ΕΠΣ Δωδεκανήσου), Κιουπτσίδης (ΕΠΣ Γρεβενών), Τρομπούκης (ΕΠΣ Άρτας), Γιαρένης (ΕΠΣ Αν. Αττικής), Φρέρης (ΕΠΣ Κυκλάδων), Ψαρόπουλος (ΕΠΣ Λέσβου), ενώ από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη λίστα είναι οι: Ασλανίδης (ΠΑΕ ΑΕΚ), Μ. Γκαγκάτσης (ΠΑΕ ΠΑΟΚ), Μαυροκουκουλάκης (προτεινόμενος από ΠΑΕ Παναθηναϊκός), Μπελεβώνης (ΠΑΕ Παναιτωλικός), Χατζηιωάννου (ΠΑΕ Αγροτικός Αστέρας).

Τα πρόσωπα του Βίκτωρα

Τα ονόματα που προτείνονται για την προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ από πλευράς Βίκτωρα είναι τα εξής:
1) Μητρόπουλος Βίκτωρας. Διπλωματούχος Μηχ/λόγος-Ηλεκ/λόγος ΕΜΠ, εκδότης, πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω, πρώην μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της UEFA.
2) Σκαρτάδος Γεώργιος. Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
3) Κασιμάτης Γεώργιος. Αντιπρόεδρος Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ
4) Δομάζος Δημήτριος (Μίμης). Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.
5) Καμάρας Αριστείδης. Δικηγόρος, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.
6) Δέδες Αλέξιος. Δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΠΑΕ ΑΕΚ, μέλος του Δ.Σ. της Super League, τέως μέλος Επιτροπής Επικοινωνίας της UEFA.
7) Αγραφιώτης Δημήτρης (Τάκης). Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πρώην πρόεδρος Super League.
8) Μαχλάς Νικόλαος. Επιχειρηματίας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ΟΦΗ, Άγιαξ, Φίτεσε, πρώην πρόεδρος ΠΑΕ ΟΦΗ.
9) Βαλαώρας Ιωάννης. Επιχειρηματίας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Λάρισας.
10) Τουντσιάρης Θεοφάνης. Πτηνοτρόφος, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
11) Παναγιωτάκης Βασίλης. Πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, πρώην διευθυντής αθλητικού προγράμματος Alpha TV.
12) Αλεξόπουλος Παναγιώτης. Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τμήματος διαχείρισης και οργάνωσης Αθλητισμού, πρώην τακτικό μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού.
13) Στράτος Γεώργιος. Δικηγόρος, πρόεδρος Δ.Σ. Super League.
14) Σφακιανάκης Στυλιανός. Πρόεδρος Δ.Σ. Football League, πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού.
15) Δαμουράκης Ιωάννης. Δικηγόρος, πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής, Επιτροπής Κανονισμών και Επιτροπής Αποτίμησης της ΕΠΑΕ.
16) Βουγίδης Αντώνιος. Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της Football League.
17) Χαραλαμπίδη Γαρυφαλλιά. Εφέτης εν συντάξει, πρώην αθλητικός δικαστής ΕΣΑΚΕ.
18) Κονταρίδης Χρήστος. Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. εν συντάξει.
19) Ασλανίδης Απόστολος. Μηχανολόγος – Μηχανικός.
20) Ξηντάρας Αριστείδης. Επιχειρηματίας, πρόεδρος σωματείου «Κηφισιά 2010».
21) Αντωνιάδης Αντώνης. Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.
22) Σταβλάς Σπυρίδων. Δικηγόρος, πρώην ποδοσφαιριστής Πανσερραϊκού.
23) Χρονόπουλος Αλέξιος. Επιχειρηματίας, πρώην μέλος της ΕΠΣ Ηλείας.
24) Καπράνας Κωνσταντίνος. Επιχειρηματίας, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΑΕ, πρώην πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑΟ Καρδίτσας
25) Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος. Πρώην πρόεδρος Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης, πρώην αντιπρόεδρος ΠΑΕ Απόλλων.
26) Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος. Δικηγόρος, πρώην μέλος της Επιτροπής Κανονισμών ΕΠΑΕ.
27) Παυλόπουλος Χαράλαμπος. Πρώην γενικός διευθυντής της ΕΠΑΕ.
28) Δέδες Γρηγόρης. Επιχειρηματίας.
29) Μάρκου Κωνσταντίνος. Οικονομολόγος.
30) Χάιτας Στάθης. Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Πανιωνίου
31) Καραγκιοζόπουλος Δημήτρης. Πρώην ποδοσφαιριστής ΑΕΚ».


Η κομματική… σύμπτωση και η ερώτηση στη Βουλή

Η πλευρά των Β. Μητρόπουλου και Αρ. Ξηντάρα, ως μελών των ερασιτεχνικών σωματείων Αιγάλεω και Κηφισιά 2000, κατέθεσαν προσφυγή στο Διαιτητικό με αίτημα την ακύρωση των εκλογών της ΕΠΟ, αλλά και της γ.σ. για την Εκλογική Επιτροπή επικαλούνται ότι ο νόμος προβλέπει έναν εκλέκτορα ανά δέκα σωματεία και άρα είναι πάνω από το καταστατικό της ΕΠΟ, που αναφέρει τρεις εκλέκτορες ανά μία ΕΠΣ.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στη Βουλή την Τετάρτη (5/10) διόλου τυχαία κατατέθηκε ερώτημα με τα ίδια χαρακτηριστικά από το βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρή Φουκάκη προς τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή… Κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία Βίκτωρα και αξιωματικής αντιπολίτευσης (είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο Μητρόπουλος έχει κομματική σχέση με τη Ν.Δ.).
Και σας παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης Φουκάκη, το οποίο είναι το ακόλουθο: «Θέμα: Εκλογικό σύστημα διεξαγωγής εκλογών ΕΠΟ
Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2016
Σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 2 του Ν. 3262/2004 με τίτλο ‘‘Θέματα Αθλητισμού’’, που τροποποιεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 24 του Ν. 2725/1999 ‘‘Ερασιτεχνικός- Επαγγελματικός Αθλητισμός κλ.π.’’ διαδικασία των αρχαιρεσιών στις αθλητικές ομοσπονδίες: ‘‘σε περίπτωση που, σύμφωνα με το καταστατικό ψηφίζουν αντιπρόσωποι ενώσεων, δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις των ομοσπονδιών έχουν αντιπρόσωποι των ειδικά αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων οι οποίοι πρέπει να είναι μέλη των σωματείων … Κάθε ειδικά αναγνωρισμένη αθλητική ένωση με Γενική Συνέλευση … διεξάγει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων που θα συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις της ομοσπονδίας, με δικαίωμα ψήφου, τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της ομοσπονδίας. Ανάλογα με τον αριθμό των σωματείων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ως άνω Γενικές Συνελεύσεις των ενώσεων εκλέγονται και οι αντιπρόσωποι εκλέκτορες με ποσοστιαία αναλογία ανά δέκα σωματεία ένας αντιπρόσωπος με τον αναπληρωματικό του…’’.
Στο άρθρο 30 παρ. 3 του ίδιου νόμου, εξάλλου, ορίστηκε η εξάμηνη προθεσμία εναρμόνισης του καταστατικού των αθλητικών ομοσπονδιών, επαγγελματικών συνδέσμων, αθλητικών σωματείων και αθλητικών ενώσεων με τις διατάξεις του Ν. 3262/2004, με ημερομηνία έναρξης της ισχύος της διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Ν. 3262/2004, την 1.1.2005.
Στην συνέχεια, το άρθρο 29 παρ.12 του Ν. 3479/2006 με τίτλο ‘‘Ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία επαγγελματικών ενώσεων και άλλες διατάξεις’’ έδωσε την ευχέρεια στην ΕΠΟ να διαφοροποιηθεί και να επιλέξει όποιο εκλογικό σύστημα επιθυμούσε, καθώς προέβλεπε πως: ‘‘ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς κι αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη κι αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στον Ν. 2725/1999 όπως ισχύει και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία’’.
Αυτή η εξαίρεση έπαψε, ωστόσο, να ισχύει με τον πρόσφατο Ν. 4326/2015 ‘‘Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις’’. Με το άρθρο 15 του εν λόγω νόμου καταργήθηκε το άρθρο 29 παρ. 12 πρώτο εδάφιο του Ν. 3479/2006, ενώ επισημάνθηκε πως θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία.
Η ΕΠΟ, που ουδέποτε εναρμόνισε το καταστατικό της προς τις επιταγές του Ν. 3262/2004 για την παρουσία και ψήφο εκλεκτόρων στις Γενικές της Συνελεύσεις, κινείται προς την διενέργεια των εκλογών της της 26-10-2016 με παράνομο εκλογικό σύστημα, αγνοώντας την κείμενη νομοθεσία. Η παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συμμορφωθεί η ΕΠΟ με τους ισχύοντες νόμους είναι απαραίτητη.
Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέχρι σήμερα ώστε η ΕΠΟ να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του Ν. 4326/2015 και να σεβαστεί την κείμενη νομοθεσία σχετικά με το εκλογικό της σύστημα;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου οι επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ να διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της διαδικασίας των αρχαιρεσιών στις αθλητικές ομοσπονδίες που προβλέπει ο νόμος (άρθρο 24 Ν. 2725/1999);
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.».

πηγη : a-sports.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου