Το 2016 αποτελεί πλέον παρελθόν και αφήνει πίσω του πολλές αθλητικές αναμνήσεις. Ρεκόρ, ''θαύματα'', ανατροπές, σκάνδαλα και αεροπορικές τραγωδίες συνθέτουν ένα κολάζ, που για πολλούς και διάφορους λόγους, θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες μας. Το ''S&B'' αποκωδικοποιεί όλα όσα συνέβησαν σε διεθνές επίπεδο, κατά το παρελθόν αθλητικό έτος.
''Τρέλανε'' όλον τον πλανήτη η Λέστερ
Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε την ανασκόπηση, χωρίς να κάνουμε αναφορά στο μεγαλύτερο ‘’θαύμα’’ της αθλητικής χρονιάς και όχι μόνο. Για πολλά ακόμα χρόνια, απανταχού οι ποδοσφαιρόφιλοι θα λησμονούν την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ από την Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι. Οι Αλεπούδες τερμάτισαν πρώτες, παίρνοντας έναν χρυσό βαθμό στο Στάμφορντ Μπριζ, μία αγωνιστική πριν τι τέλος. Το 17ο μπάτζετ της λίγκας κατάφερε να ξεπεράσει τις χρυσές ομάδες του Νησιού και ολοκλήρωσε ένα πραγματικό έπος!
''Βασίλισσα'' στον θρόνο της
Ήταν να μην πάρει φόρα! Η Ρεάλ Μαδρίτης, μετά το 2014, κατέκτησε και φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ και πάλι με αντίπαλο την συμπολίτισσα την Ατλέτικο. Αυτή την φορά χρειάστηκε μια παραπάνω διαδικασία, αυτή των πέναλτι, για να μπορέσει η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν να γίνει ''Βασίλισσα'' και στην πράξη. Πρωταγωνιστής, για μία ακόμα φορά ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Σημαντική διάκριση και για τον προπονητή των Ισπανών, ο οποίος κατακτά για πρώτη φορά την σημαντικότερη διοργάνωση ως προπονητής, κάτι που έχει καταφέρει και σαω ποδοσφαιριστής, με την ίδια ομάδα.
Γιουρόπα Λιγκ ή μήπως ...Σεβίλλη Λιγκ;
Δικαιωματικά, η Σεβίλλη πρέπει να ζητήσει από την ΟΥΕΦΑ να δώσει το όνομά της, στο Γιουρόπα Λιγκ. Δεν είναι λίγο αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια η Ισπανική ομάδα. Όπως και το 2014 και 2015, έτσι και φέτος κατέκτησε την δεύτερη τη τάξει Ευρωπαϊκή διοργάνωση και μάλιστα με ανατροπή απέναντι στην Λίβερπουλ με 3-1. Οι Σεβιγιάνοι ισοφάρισαν ένα ιστορικό ρεκόρ της Μπάγερν Μονάχου, η οποία είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1974,1975 και 1976. Φέτος, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει το τέταρτο συνεχόμενο και να διαλύσει κάθε ρεκόρ, καθώς οι Ισπανοί προκρίθηκαν στους ''16'' του Τσάμπιονς Λιγκ.
Στην κορυφή η ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Άργησε 8 χρόνια, αλλά η κορυφή της ανήκει και πάλι! Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έδειξε σε Φάιναλ Φορ πως έχει καρδιά και ψυχή, πέρα από αμύθητο μπάτζετ και αστέρες, και μετά από έναν εξαιρετικό τελικό, που κρίθηκε στην παράταση, κατέκτησε την Ευρωλίγκα με 101-96 και άφησε την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με μισό το όνειρο κατάκτησης της κούπας. Man of the match και όλης της διοργάνωσης ο Νάντο Ντε Κολό, που σάρωσε τις ατομικές διακρίσεις! Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον ''πρωτομάστορα'' της επιτυχίας αυτής, που δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Ιτούδη. Μάλιστα, γίνεται μόλις ο δεύτερος Έλληνας προπονητής, που σηκώνει την Ευρωλίγκα, μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα το 2013 με τον Ολυμπιακό.
Η Πορτογαλία του Σάντος, πρωταθλήτρια Ευρώπης
Κανείς δεν περίμενε πως η Πορτογαλία θα έφευγε με το κύπελλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Ειδικά, όταν κατά την διάρκεια του EURO 2016, η ομάδα του δικού μας Φερνάντο Σάντος δεν έπειθε και απλά έπαιρνε τα αποτελέσματα. Όμως, παρά τις δυσκολίες, παρά το γεγονός πως είχε αντίπαλο στον τελικό την οικοδέσποινα και γεμάτη ταλέντο Γαλλία και ότι έπαιξε ουσιαστικά όλο το παιχνίδι χωρίς τον αρχηγό της Ρονάλντο, οι Πορτογάλοι ολοκλήρωσαν το έπος και με γκολ του Έντερ στο 119’, άρπαξαν από τους Γάλλους την πολυπόθητη κούπα!
Η Χιλή κατακτά το επετειακό Κόπα Αμέρικα
Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία ανέβηκε στην κορυφή, όμως στην Λατινική Αμερική είχαμε παρόμοια κατάσταση. Δηλαδή το αουτσάιντερ κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής της ηπείρου! Η Χιλή, αν και ήταν πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής έφτασε στον τελικό και αντίπαλος ήταν η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι. Η Αργεντινή με τους απανωτούς χαμένους τελικούς, διψούσε για μία διάκριση, που θα διέλυε τα σύννεφα αμφισβήτησης, που είχαν μαζευτεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε το 2016, με την Χιλή, μετά το 0-0 της παράτασης, να κερδίζει στα πέναλτι και να κατακτά το επετειακό Κόπα Αμέρικα. Ένα Κόπα Αμέρικα, που θα μείνει στην ιστορία, καθώς έλαβε χώρα στις ΗΠΑ και φυσικά αποτέλεσε πόλο έλξης από πολλούς και ισχυρούς χορηγούς!
Το δαχτυλίδι στον ''Βασιλιά'' Λεμπρόν, το ρεκόρ στην παρέα του Κάρι
Ένα μυθικό ρεκόρ καταρρίφθηκε φέτος στο ΝΒΑ. Ποτέ ομάδα που να έχανε με 3-1 στους τελικούς δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Όμως τα ρεκόρ είναι για να σπάνε και μάλιστα από μεγάλους παίκτες. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους Καβαλίερς, ανέβηκαν στην κορυφή, διώχνοντας από αυτή τους φιναλίστ Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Αυτό ήταν το πρώτο δακτυλίδι για τον ‘’Βασιλιά’’ Λεμπρόν με την φανέλα των αγαπημένων του Καβαλίερς. Επίσης, το πρωτάθλημα αυτό ήταν και υπόθεση της πολιτείας του Κλίβελαντ, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια καμία ομάδα του δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει εθνικό πρωτάθλημα σε οποιοδήποτε σπορ!
Πάντως και οι Γουόριορς θα έχουν κάτι μεγάλο να θυμούνται από το 2016, αφού κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ νικών σε κανονική περίοδο που κατείχαν οι Σικάγο Μπουλς από την περίοδο 1995-1996, φτάνοντας τις 73 νίκες.
Πάντως και οι Γουόριορς θα έχουν κάτι μεγάλο να θυμούνται από το 2016, αφού κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ νικών σε κανονική περίοδο που κατείχαν οι Σικάγο Μπουλς από την περίοδο 1995-1996, φτάνοντας τις 73 νίκες.
Ρίο 2016, μία από τις σημαντικότερες Ολυμπιάδες της Ιστορίας
Παρά τις εντονότατες ανησυχίες, πως το Ρίο δεν θα μπορέσει να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο, με τις τόσες καθυστερήσεις στις κατασκευές, την αυξημένη εγκληματικότητα της πόλης και κάποιους υγειονομικούς παράγοντες, όπως ο ιός Ζίκα, όλα κύλησαν ομαλά και οι Βραζιλιάνοι μάς διέψευσαν πανηγυρικά. Οι απόλυτοι και αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές του Ρίο ήταν πολλοί και διάφοροι. Κάποιοι προβλέψιμοι και κάποιοι όχι.
Πρώτος όλων ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ που δικαίως αποτελεί τον «ζωντανό θρύλο» του κλασσικού αθλητισμού. Με εννέα χρυσά μετάλλια σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012 και Ρίο ντε Τζανέιρο 2016), ο Μπολτ που κυριάρχησε σε 100μ, 200μ. και 4χ100μ (σ.σ. διατηρώντας τα αντίστοιχα παγκόσμια ρεκόρ), βαδίζει στα 30 και γνωρίζοντας πως η παρουσία του στο Τόκιο το 2020 θεωρείται απίθανη, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα υπάρξει διάδοχος.
Ακολουθεί -βεβαίως- και ο Μάικλ Φελπς, ο Αμερικανός «βασιλιάς της πισίνας»... Ένας πρωταθλητής που αποχώρησε από την ενεργό δράση, όταν το θέλησε, ρίχνοντας την αυλαία της ασύγκριτης καριέρας του, στην κορυφαία διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με έξι μετάλλια, εκ των οποίων τα πέντε χρυσά, ο 31χρονος Φελπς είναι πλέον ο κάτοχος των περισσότερων μεταλλίων από Ολυμπιακούς Αγώνες, με 28 στο σύνολο από τα οποία 23 χρυσά!
Ένα από τα πρόσωπα που εντυπωσίασαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι και ο Τεντί Ρινέρ. Ο Γάλλος τζουντόκα που σε ηλικία 27 ετών, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του αθλήματος. Με δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και οκτώ παγκόσμιους τίτλος, ο γίγαντας των 203 εκατοστών και των 140 κιλών, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σε κανέναν.
Από τα πλέον δύσκολα επιτεύγματα σε αθλητικό επίπεδο, για το 2016, είναι το παγκόσμιο ρεκόρ του Γουέιντ Βαν Νίκερκ. Ο Νοτιοαφρικανός δρομέας των 400 μέτρων, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο, καλύπτοντας την απόσταση σε 43 δεύτερα και τρία εκατοστά. Πρόκειται για ...εξωπραγματική επίδοση, δεδομένου του 43.18 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ και το οποίο κατείχε για 17 χρόνια, ένας έτερος «ήρωας», ο Αμερικανός, Μάικλ Τζόνσον, ο επονομαζόμενος και «πάπιας» λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε το τρέξιμο του.
Τέλος, ειδικής μνείας αξίζει χωρίς αμφιβολία, η Σιμόν Μπάιλς. Η βραχύσωμη Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της γυμναστικής, άφησε άφωνη την διεθνή αθλητική κοινότητα, με τις ικανότητές της. Ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη από πολύ μικρή ηλικία, λόγω σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων, η πάντα χαμογελαστή Μπάιλς κατέκτησε τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στη διοργάνωση του Ρίο, αφήνοντας υποσχέσεις για πολλά περισσότερα, δεδομένου ότι είναι μόλις 19 ετών.
Όσον αφορά τα ομαδικά αθλήματα, στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Ρίο, η Βραζιλία κατάφερε να σπάσει την κατάρα της κορυφής, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες, με αρχηγό και πρωταγωνιστή τον Νεϊμάρ. Μπορεί να μην ήταν η ονειρική επιστροφή της Σελεσάο, όμως η πρώτη θέση στο ''σπίτι'' των Βραζιλιάνων, αποτέλεσε βάλσαμο. Στο γυναικείο τουρνουά, που σε αντίθεση με αυτό των ανδρών οι ομάδες αγωνίζονται χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς, μεγάλη νικήτρια ήταν η Γερμανία. Οι διοργανωτές Βραζιλιάνοι πήραν το χρυσό και στο βόλεϊ των ανδρών, ενώ στο τουρνουά των γυναικών κατέκτησαν οι Κινέζες. Στο μπάσκετ δεν είχαμε καμία πρωτοτυπία, με τους Αμερικάνους του ΝΒΑ να μετατρέπουν σε ραψωδία ακόμα μία Ολυμπιάδα. Σημείο αναφοράς του τουρνουά μπάσκετ η Σερβία, η οποία ''σκόρπισε'' όποιον βρήκε στο διάβα της, αρκέστηκε όμως στο ασημένιο μετάλλιο.Οι Σέρβοι πήραν μετάλλιο και στο πόλο, όπου πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης στα νοκ άουτ παιχνίδια πήραν την πρώτη θέση. Στις γυναίκες το χρυσό πήγε στην ομάδα των ΗΠΑ.
Οι Αγώνες του Ρίο ήταν οι πλέον πετυχημένοι για την αποστολή της Μεγάλης Βρετανίας μετά από το 1908. Με αθλητές όπως ο Άντι Μάρεϊ, ο ποδηλάτης Τζέισον Κένι, ο γυμναστής Μαξ Γουίτλοκ, οι κωπηλάτες και ο Μο Φάρα, οι Βρετανοί κατέκτησαν 67 μετάλλια, δύο περισσότερα από όσα είχαν μετά τους Αγώνες του Λονδίνου και ανέβηκαν στην 2η θέση της κατάταξης των μεταλλίων.
Η διοργάνωση ήταν ιστορική και για το Κόσοβο. Στην πρώτη παρουσία της χώρας μετά την ένταξή της στη ΔΟΕ, ήρθε και το πρώτο μετάλλιο και μάλιστα χρυσό. Στο τζούντο η Μαϊλίντα Κελμέντι κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία κάτω των 52 κιλών και όλοι οι Κοσοβάροι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Παρόμοια ισχύουν και για ακόμα δύο χώρες, την Ιορδανία και τα νησιά Φίτζι. Για τους Άραβες ο Αχμάντ Αμπουγκαούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Τάε Κβον Ντο, ενώ για το νησί του Ειρηνικού η ομάδα του ράγκμπι πήρε την 1η θέση και προσέφερε στη χώρα της το πρώτο και μοναδικό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία.
Τελειώνοντας, αξίζει να μιλήσουμε και για την ομάδα των προσφύγων, που δημιούργησε η ΔΟΕ ύστερα από την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης, και πήρε μέρος σαν ξεχωριστή «χώρα» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τέσσερις αθλητές και δύο αθλήτριες πήραν μέρος στα αγωνίσματα του στίβου, ένας αθλητής και μία αθλήτρια στο τζούντο και ένας αθλητής και μία αθλήτρια στην κολύμβηση.
Η μεγαλύτερη Ελληνική επιτυχία για το 2016 ήρθε στην γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ρίο της Βραζιλίας, η Ελληνική σημαία υψώθηκε αρκετές φορές και η συγκομιδή μεταλλίων μιλά από μόνη της: 6 συνολικά μετάλλια. Η 26η θέση στην τελική κατάταξη του πίνακα των μεταλλίων είναι κατόρθωμα διόλου ευκαταφρόνητο, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως οι συμμετέχουσες χώρες ήταν 206. Περισσότερα όμως μπορείτε να διαβάσετε στην ανασκόπηση που αφορά αποκλειστικά τον ελληνικό αθλητισμό.
Πολ Πογκμπά, ο ακριβότερος όλων, μέχρι τον ..επόμενο
Ανεξίτηλο θα μείνει το 2016 και στην μνήμη του Πολ Πογκμπά. Μόλις στα 23 χρόνια της ζωής του, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός είναι ο παίκτης για τον οποίον δαπανήθηκε το μεγαλύτερο ποσό στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Αν και θεωρείται βέβαιο πως στο άμεσο μέλλον, το σχετικό ρεκόρ θα καταρριφθεί, τα 105 εκατ. ευρώ που κόστισε η μετεγγραφή του από την Γιουβέντους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοζέ Μουρίνιο, αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης.
Ρόσμπεργκ και Μαρκέζ, οι κορυφαίοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού
Αθλητισμός όμως είναι και ο μηχανοκίνητος και κάθε χρόνο, εκατομμύρια κόσμου κρέμεται από τις ....ρόδες μεγάλων αθλητών του χώρου. Στην κορωνίδα του, την Φόρμουλα 1, το 2016, αποτελεί χρονιά ορόσημο και για τον Νίκο Ρόσμπεργκ. Ο Γερμανός «πιλότος» της Mercedes κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 -«μιμούμενος» τον πατέρα του, Κέκε- και λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τις πίστες, σε ηλικία 31 ετών. Ο Ρόσμπεργκ εξήγησε την απόφασή του, λέγοντας πως πέτυχε αυτό που ονειρευόταν και πως θέλει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.
Στο άλλο μεγάλο πρωτάθλημα, το MotoGP, ο Μαρκ Μαρκέζ αναδείχθηκε πρωταθλητής για τρίτη φορά στη μεγάλη κατηγορία και πέμπτη συνολικά στην εννεαετή θητεία του στα GP.
Στο άλλο μεγάλο πρωτάθλημα, το MotoGP, ο Μαρκ Μαρκέζ αναδείχθηκε πρωταθλητής για τρίτη φορά στη μεγάλη κατηγορία και πέμπτη συνολικά στην εννεαετή θητεία του στα GP.
Ανατροπή στις παγκόσμιες κατατάξεις του τένις
Στον πάντα ενδιαφέροντα χώρο του τένις, το 2016 είχε μερικές ανακατατάξεις. Όσο αφορά τους άντρες, ποιος να περίμενε πως η δαιμονιώδης κατάσταση του Νόβακ Τζόκοβιτς θα λήξει και μάλιστα ο Σέρβος δεν θα είναι στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης. Στην κορυφή ανέβηκε ο Άντι Μάρεϊ, με τον Βρετανό να κάνει ένα εξαιρετικό δεύτερο μισό, κάνοντας την αρχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Αντίστοιχη επιτυχία είχε και το Γουίμπλετον, ενώ μεγάλη διάκριση είναι και ο τελικός του Ρολάν Γκαρός.
Στην γυναικεία όψη του αθλήματος, η υπόθεση είναι Γερμανική και ακούει στο όνομα Αντζελίκ Κέρμπερ. Η 28χρονη έκανε μία εξαιρετική χρονιά, που την έφερε στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, βγάζοντας από αυτή την μόνιμη κάτοικό της. Σερένα Γουίλιαμς. Σημαντική διάκριση αποτέλεσε το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο, όμως την πραγματική διαφορά την έκαναν τα δύο Γκραν Σλαμ, στα οποία θριάμβευσε, σε Αυστραλία και Αμερική.
Νέοι ''ισχυροί άντρες'' σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ
Κομβικό το 2016 και για τις δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες του πλανήτη, ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Μετά από έναν χρόνο, όπου την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ταλάνισε η υπόθεση διαφθοράς και η τιμωρία (πρωτόδικα) του επί 18 χρόνια προέδρου της, Σεπ Μπλάτερ, με οκταετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο, η ΦΙΦΑ απέκτησε νέο ισχυρό άνδρα!
Ο ιταλικής καταγωγής Ελβετός και πρώην γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, είναι από τις 26 Φεβρουαρίου ο νέος πρόεδρός της, μέχρι το 2019. Μάλιστα, ο Ινφαντίνο ξεκίνησε αμέσως να παράγει έργο, προτείνοντας και εφαρμόζοντας ιστορικές αλλαγές για το άθλημα, όπως η χρήση βίντεο και πολύ πιθανό να δούμε Μουντιάλ 48 χωρών στο μέλλον!
Όσο αφορά το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, στον προεδρικό θώκο κάθεται ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν. Ο 48χρονος Σλοβένος είναι ο νέος πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, διαδεχόμενος τον Μισέλ Πλατινί στην ηγεσία της, ΟΥΕΦΑ, σε συνέδριο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λαγονήσι!
Η μαύρη σελιδα του αθλητισμού και της ζωής
Το πιο θλιβερό αλλά και διδακτικότερο το αφήσαμε για το τέλος. Διδακτικό, διότι με αυτόν τον βίαιο τρόπο αναλογιστήκαμε για μία ακόμα φορά, πως η ζωή είναι το νούμερο ένα όλων. Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε στιγμή. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να παραλείψουμε την αεροπορικό δυστύχημα, που είχε αποτέλεσμα τον χαμό 75 ανθρώπων. Η είδηση απέκτησε αθλητική χροιά, καθώς στο μοιραίο αεροπλάνο είχε επιβιβαστεί η Βραζιλιάνικη Σαπεκοένσε. Μόλις 3 παίκτες της επιβίωσαν.
Το αεροσκάφος συνετρίβη στην πορεία του προς το διεθνές αεροδρόμιο του Μεντεγίν, στην Κολομβία. Όπως ανακοινώθηκε μέσω του λογαριασμού στο Twitter του αεροδρομίου, το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο του Σάο Πάουλο, έκανε στάση στο "Santa Cruz de la Sierra" της Βολιβίας και από εκεί απογειώθηκε με τελικό προορισμό την Κολομβία.
πηγη :sportotal.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου