7 βήματα για να αλλάξεις το κάρμα σου...

Ένας από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς νόμους είναι ο νόμος του κάρμα, και μπορεί κανείς εύκολα να τον αντιληφθεί αν κοιτάξει με ειλικρίνεια τη ζωή του αλλά και γύρω του. Όλα όσα ζούμε τώρα είναι αποτέλεσμα όσων κάναμε, σκεφτήκαμε, βιώσαμε στο παρελθόν. Πόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να απαλλαγούμε από τα καρμικά βάρη; 

Τι είναι το κάρμα: Το κάρμα είναι ο συμπαντικός νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος. Δημιουργείται με την αιτία και βιώνεται με το αποτέλεσμα. Κάθε πράξη δημιουργεί μια μορφή ενέργειας. Αυτή η ενέργεια επιστρέφει σε εμάς ανάλογα με τη μορφή που της έχουμε δώσει. 

Π.χ., αν καλλιεργούμε σκέψεις μίσους και κακίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην ουσία εκπέμπουμε αρνητικά κύματα τα οποία θα επιστρέψουν κάποια στιγμή σ’ εμάς. Αντίθετα, αν τρέφουμε θετικά, ανώτερα συναισθήματα, αυτά θα λάβουμε εν καιρώ. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις πράξεις μας. 

Αν κάνουμε καλό, θα λάβουμε καλό. Αν κάνουμε κακό, θα λάβουμε κακό. Τόσο απλά! 

Αυτό που μας ξεγελά είναι ότι συνήθως το καλό ή το κακό επιστρέφουν όχι από εκεί που τα δώσαμε, αλλά από φαινομενικά άσχετη πηγή. Κάτι που επίσης προκαλεί σύγχυση είναι ότι συνήθως περνάει πολύς χρόνος για να γίνει αυτό, οπότε δεν συνδέουμε τα γεγονότα. 

Ίσως μάλιστα ο χρόνος που μεσολαβεί να είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε αν πρόκειται για κάρμα το οποίο ξεχρεώνουμε από μια προηγούμενη ζωή. Όμως δεν υπάρχει τυχαίο γεγονός, και ο νόμος του κάρμα το αποδεικνύει κάθε στιγμή. 


Οι σκέψεις, οι πράξεις και τα λόγια μας έχουν πάντα συνέπειες. Αυτές είναι που διαμορφώνουν τη συνέχεια της πορείας μας. Οι φράσεις «Ο,τι σπείρεις θα θερίσεις» και «Όλα εδώ πληρώνονται» περιγράφουν απόλυτα το νόμο του κάρμα. Κι αν δεν πληρωθούν όλα εδώ, σ’ αυτή τη ζωή, η ψυχή μας θα αναζητήσει ευκαιρίες για να ισορροπήσει το κάρμα της στις επόμενες ζωές. 

Τα περισσότερα προβλήματα στο παρόν έχουν να κάνουν με ενέργειες και αρνητικές πεποιθήσεις που έχουμε για καταστάσεις, γεγονότα και σχέσεις από το παρελθόν και από προηγούμενες ζωές. 

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα θερίσουμε οπωσδήποτε τους καρπούς των σπόρων μας, δηλαδή των πράξεών μας, ανεξαρτήτως χρόνου, γιατί ως ανθρώπινες υπάρξεις δεν περιοριζόμαστε από το χρόνο. 

Το μόνο που περιορίζεται είναι η προσωπικότητά μας στον υλικό κόσμο. Τα αποτελέσματα μιας πράξης ακολουθούν τον άνθρωπο και μετά το θάνατο, στις επόμενες ενσαρκώσεις. 

Πώς λειτουργεί ο νόμος του κάρμα; Ο άνθρωπος δεν έχει ένα σώμα και ένα νου. Όταν πεθαίνει, μπορεί μεν να εγκαταλείπει το φυσικό σώμα του, αλλά παίρνει μαζί του τα υπόλοιπα, ενεργειακά σώματά του, στα οποία είναι καταγεγραμμένα συναισθήματα, σκέψεις και πράξεις του που θα ενεργοποιηθούν στις επόμενες ζωές του. 

Τα παραπάνω, θετικά και αρνητικά, θα τα βιώσει ξανά με σκοπό να αναπτυχθεί και να τελειοποιηθεί ως οντότητα. Τελικός προορισμός του είναι η φώτιση. Αυτό ισχύει βέβαια και για οτιδήποτε καλό μας συμβαίνει. Με το νόμο του κάρμα, μπορούμε να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως εμείς θέλουμε, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον μας φτιάχνεται εξ ολοκλήρου από τις επιλογές που κάνουμε κάθε στιγμή. 

Στην πραγματικότητα, το κάρμα είναι η πηγή της ελευθερίας της ζωής. Μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τις παλιές του νοοτροπίες και από εσφαλμένες αντιλήψεις ώστε να ακολουθήσει μια νέα πορεία, αν το επιλέξει. 

Είναι δυνατόν να αλλάξει το κάρμα; Αυτό που ουσιαστικά θα πρέπει να μας απασχολεί είναι αν μπορούμε τελικά να μεταστρέψουμε τις αρνητικές επιρροές και το κάρμα από παλιές πράξεις και συμπεριφορές μας, κι αν μπορούμε, πώς. Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Ναι! 

Και βέβαια μπορούμε, έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να αλλάξουμε την αρνητική τροπή των καταστάσεων που βιώνουμε τώρα λόγω του κάρμα, να αναδημιουργήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε ένα ολοκαίνουργιο, υπέροχο μέλλον! Όπως εμείς οι ίδιοι «χαλάσαμε» την ενέργειά μας, εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να τη «ξαναφτιάξουμε». 

Η απελευθέρωση από το κάρμα του παρελθόντος είναι μια απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να γίνει συνειδητά για να κοπούν τα καρμικά δεσμά με πρόσωπα και καταστάσεις, ώστε να προχωρήσει κάποιος «καθαρός» από μπλοκαρίσματα προηγούμενων επιρροών. 

Η θετική πορεία ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον του, πάντα βέβαια υπό το πρίσμα του καρμικού νόμου, με την έννοια ότι ο καθένας μπορεί μεν να επηρεαστεί θετικά, αλλά πάντα σύμφωνα με την ελεύθερη βούλησή του και με το προσωπικό του κάρμα. 

Τιμωρία ή λύτρωση; Πολλές φορές λέμε για κάτι που συμβαίνει ότι είναι άδικο. Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους συμβαίνουν πραγματικά τραγικές καταστάσεις, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί κουβαλούν τόσο βαρύ κάρμα και τι έγινε στο παρελθόν ώστε να περνούν τώρα αυτές τις δοκιμασίες. 

Στην ουσία η αδικία είναι δικό μας δημιούργημα, ο ίδιος ο άνθρωπος καταστρέφει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Δεν υπάρχει αδικία από μόνη της. Υπάρχει μόνο μια συνεχόμενη δράση αιτιών και αποτελεσμάτων, τα οποία ενεργοποιούμε εμείς οι ίδιοι ανάλογα με τη θέλησή μας, καλή ή κακή. 

Ο νόμος του κάρμα δεν είναι τιμωρία, αλλά ένα μονοπάτι προς την αυτογνωσία, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να εξελιχτούμε ψυχικά. Αρκεί βέβαια να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αποφασίσουμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας! Υπάρχουν μερικοί απλοί αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικοί κανόνες, που, αν τους ακολουθήσουμε, μπορούμε πραγματικά να μετουσιώσουμε τα «λάθη» του παρελθόντος. Πώς να αλλάξουμε το κάρμα μας. Ενεργοποιώντας την εσωτερική μας δύναμη και αναλαμβάνοντας το κόστος των πράξεών μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε το ποσοστό ευθύνης που μας αναλογεί για οτιδήποτε μας συμβαίνει. Κάποιες φορές γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό το ποσοστό, οπότε είναι εύκολο να το κάνουμε. 

Άλλες όμως πιθανόν να πιστεύουμε πως δεν φέρουμε καμία ευθύνη, κι εδώ ακριβώς είναι το θέμα. Όχι το φταίξιμο, αλλά η ευθύνη. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι σε κάποιο επίπεδο έχουμε ευθύνη για ό,τι βιώνουμε, γιατί, αν δεν το κάνουμε και συνεχίσουμε να κατηγορούμε πάντα τους άλλους, στην πραγματικότητα τους παραχωρούμε τη δύναμή μας. 

Πώς λοιπόν θα αλλάξουμε τη ζωή μας αν οικειοθελώς τη «χαρίζουμε» στους άλλους; Αν μονίμως ασχολούμαστε με τα λάθη τους, αν συνεχώς τους κατηγορούμε, είναι εις βάρος μας, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε στο παραμικρό, ούτε να ανακουφίσουμε το κάρμα μας. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, όχι οι άλλοι! 

Βήμα 1 : Η ανάληψη της ευθύνης. Mπορείς να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεών σου, ακόμα κι αν δεν μπορείς να καταλάβεις με ποιον τρόπο έχετε συμβάλει στη δημιουργία των καταστάσεων που αντιμετωπίζεις. Αποφάσισε να μετουσιώσεις τις συνέπειες της εσφαλμένης αντίδρασής σου ώστε να βελτιώσετε τη ζωή σου με τον καλύτερο τρόπο. 

Πες ευχαριστώ για τα μαθήματα που πήρες και διάλεξες να τα μετατρέψεις σε ευκαιρίες για την εξέλιξή σου. 

Πες νοερά: «Είμαι πρόθυμος/-η και ανοιχτός/-ή να αλλάξω οπτική, να ακούσω τις ανάγκες και την καθοδήγηση της ψυχής μου». 

Βήμα 2 : Η διαδικασία της συγχώρεσης. Τόσο το να συγχωρήσουμε όσο και το να ζητήσουμε συγνώμη κόβει κυριολεκτικά τα καρμικά δεσμά και μας απαλλάσσει από χιλιάδες τωρινά αλλά και μελλοντικά προβλήματα. Λένε ότι το να μη συγχωρείς κάποιον είναι σαν να πίνεις αργά ένα δηλητήριο, νομίζοντας πως θα πεθάνει. Αυτή είναι η ψευδαίσθηση της απροθυμίας για συγχώρεση! 

Συχνά το να συγχωρήσουμε είναι πιο δύσκολο από το να ζητήσουμε συγνώμη, και τα δυο όμως είναι απαραίτητα. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν πραγματικά είμαστε εμείς. Ζήτησε λοιπόν, έστω και νοερά, συγχώρεση και συγχώρεσε κι εσύ, για να ελαφρύνεις σημαντικά το κάρμα σου και να βελτιώσεις την υγεία και τη ζωή σου. 

Πες νοερά: «Ζητώ συγνώμη (από το σύμπαν / τον Θεό / τη φύση / την ανώτερη δύναμη / τον εαυτό μου) για οτιδήποτε συνειδητά ή ασυνείδητα έκανα βάσει των όσων γνώριζα και βίωνα. Συγχωρώ τον εαυτό μου και επιλέγω να μην επαναλάβω ξανά τα ίδια λάθη. Συγχωρώ όλους αυτούς που με πλήγωσαν, τους βλέπω πλέον με συμπόνια και απελευθερώνω τον εαυτό μου από όλο το κάρμα ανάμεσά μας.» 

Βήμα 3 : Το μονοπάτι της αγάπης. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μεταμορφώσουμε μια κατάσταση είναι να τη «γεμίσουμε» με αγάπη. Οτιδήποτε κοιτάζουμε, κάνουμε ή αγγίζουμε με αγάπη, δονείται διαφορετικά. Ακόμα και μια πέτρα θα αλλάξει! Δοκίμασε να «αγκαλιάσεις» με στοργή κάθε σου πρόβλημα, και θα ξαφνιαστείς από το αποτέλεσμα! 

Βήμα 4 : Ο δρόμος της προσφοράς. Κάθε φορά που προσφέρουμε κάτι, οπουδήποτε, δημιουργούμε θετικό κάρμα. Η προσφορά δεν είναι απαραίτητο να είναι υλική. Μπορεί να είναι μια καλή σκέψη, ένα αληθινό χαμόγελο, μια καλή κουβέντα. 

Βάλε στο πρόγραμμά σου κάθε πρωί που ξυπνάς την ακόλουθη ευχή-δήλωση και κάνε την πρώτη σκέψη της ημέρας: «Εύχομαι όλα τα ζωντανά πλάσματα της Γης να έχουν τέλεια υγεία, αφθονία και αγάπη!». Φαντάσου το για λίγο. Σκέψου όλοι να έκαναν κάθε πρωί την ίδια ευχή! Βήμα 5 : Συνειδητές επιλογές. Μην κάνεις σε κανέναν αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σ’ εσάς! Ιδού η χρυσή οδός της ζωής. Η παρορμητική συμπεριφορά μπορεί να είναι καταστροφική για το κάρμα. Οι σκέψεις είναι το ίδιο δυνατές με τις πράξεις. 

Αν διαρκώς κατηγορείς και κρίνεις τους άλλους, ακόμα και σιωπηλά, τι είδους κάρμα πιστεύεις ότι δημιουργείς; Παρατήρησε τις σκέψεις σου πριν δράσεις. Σταμάτησε τις υπνωτισμένες και προβλέψιμες αντιδράσεις, άρχισε να σκέφτεσαι συνειδητά αν αυτό που πας να κάνεις θα ήθελες να το κάνουν σ’ εσένα, αν θα βλάψει κάποιον ή τον εαυτό σου, και επιλέξεις συνειδητά αν θα προχωρήσεις. 

Βήμα 6 : Η ισχυρή πίστη. Ο έκτος κανόνας για καλό κάρμα είναι η προσευχή και ο διαλογισμός, δυο πολύ σημαντικά στοιχεία για να αντιληφθούμε σε ποιους τομείς πρέπει να εργαστούμε ώστε να εξισορροπήσουμε το κάρμα μας. 

Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά μέρος από το όλον, και ότι θα έχουμε αμέτρητη πνευματική υποστήριξη στο πλευρό μας αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε την πίστη μας. Υπάρχουν ορισμένες ενεργειακές τεχνικές όπως η θεραπεία πνευματικής ανταπόκρισης, η οποία βοηθάει στην απελευθέρωση από μοτίβα και προγραμματισμό προηγούμενων ζωών. 

Βήμα 7 : Τα συναισθήματα. Το πώς νιώθουμε κάθε στιγμή αποτυπώνεται στο ενεργειακό μας σώμα και μεταφέρεται με το πέρασμα των αιώνων στη ψυχή μας. Ακόμα κι αν στην επιφάνεια δείχνουμε αδιάφοροι ή ψυχροί, το υποσυνείδητό μας αποτυπώνει τα τραύματα και τις πληγές που δημιουργούμε μέσα μας. Έτσι, λοιπόν, είναι απαραίτητο να κάνουμε πράγματα με τα οποία νιώθουμε καλά. 

Κυρίως, όμως, θετικές σκέψεις. Μια διαφορετική οπτική, μια νέα απόφαση μπορεί να αλλάξει εκπληκτικά παρελθόν, παρόν και μέλλον, να εξαγνίσει, και να κάψει το αρνητικό κάρμα. Αναζήτησε οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις καλά και κάν’ το. Όσο περισσότερο νιώθεις υπέροχα τόσο θετικότερο κάρμα φτιάχνεις.

Μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία μας κάθε στιγμή. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε το κάρμα μας με συμπόνια, προσφορά, συγχώρεση, εμπιστοσύνη, αγάπη. Εμπιστοσύνη στην ανώτερη νοημοσύνη του δημιουργού που υπάρχει μέσα μας. 

Από τη Λιάννα Τελειώνη 


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου