Ζαχάροβα: Η θέση αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό ενοχλεί υποστηρικτές ΗΠΑ και Μ.Βρετανίας

ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ – ΖΗΤΟΥΜΕ ΔΕΟΥΣΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Με βαρυσήμαντη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η ρωσική διπλωματία συμπληρώνει τα προχθεσινά σχόλια του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ στον Θ.Αυγερινό, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για αντιρωσικές επιθέσεις στον κυπριακό Τύπο, τις οποίες αποδίδει σε «πολιτικούς κύκλους, που προσβλέπουν στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία».

Η Μόσχα χαρακτηρίζει παράλογες επινοήσεις και φαντασιώσεις τους ισχυρισμούς ότι έχει πρόθεση να εμποδίσει τη λύση και καταδικάζει την έξωθεν επιβολή «έτοιμων συνταγών και τεχνητής βιασύνης». Αναδεικνύει μάλιστα ως εξόχως αναχρονιστική την ύπαρξη βρετανικών βάσεων στην Κύπρο έως και σήμερα, τις οποίες μάλιστα περιγράφει ως ένα από τα πραγματικά προβλήματα κυριαρχίας, που επιχειρείται να αποκρυβούν με «προπέτασμα καπνού» τις αντιρωσικές επιθέσεις.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της δήλωσης της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ.Ζαχάροβα, το οποίο προς έκπληξή μας δεν κατόρθωσε να φιλοξενήσει ως τώρα στη δέουσα έκταση ούτε το Κυπριακό, ούτε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα σχόλια ορισμένων ΜΜΕ της Κύπρου στο πλαίσιο της κάλυψης της διεθνούς διάσκεψης, που διεξήχθη πρόσφατα στη Γενεύη, για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Ειδικότερα τράβηξε την προσοχή μας το γεγονός ότι σε σειρά άρθρων υποστηρίζεται ότι δήθεν η Ρωσία επιχειρεί να εμποδίσει την ένωση της νήσου. Σύμφωνα με τη «λογική», που εκτέθηκε σε αυτά τα ΜΜΕ, η προσέγγιση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, καθώς και η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, που έχει μπλοκαριστεί λόγω της μη λύσης στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες, δεν ανταποκρίνεται στα ρωσικά συμφέροντα.

Ολοφάνερα διαφαίνεται η δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών κύκλων, που προσβλέπουν στις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία, από τη θέση αρχών της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία τασσόμαστε κατά της επιβολής στις κυπριακές πλευρές έξωθεν έτοιμων συνταγών και τεχνητής βιασύνης με σκοπό να επιτευχθεί τάχιστη έξοδος σε επίλυση του Κυπριακού προβλήματος με οποιοδήποτε τίμημα.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα για άλλη μια φορά να υπογραμμίσω την πεποίθησή μας ότι η διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να είναι πραγματικά μακροχρόνια και σταθερή μόνο στην περίπτωση, που είναι αντανάκλαση της πολιτικής βούλησης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και γίνει αποδεκτή από τον πληθυσμό του νησιού. Με αυτή τη θέση, στο βαθμό, που μπορούμε να κρίνουμε, είναι σύμφωνοι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και η προσέγγιση αυτή υπαγορεύεται από την κοινή λογική.
Οι ισχυρισμοί για οποιεσδήποτε προσπάθειες της Ρωσίας να μπλοκάρει, να σταματήσει ή να εμποδίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία δεν στηρίζονται σε οποιαδήποτε γεγονότα, είναι απλώς παράλογοι. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτές οι αντιρωσικές επινοήσεις και φαντασιώσεις αποτελούν ένα είδος «προπέτασμα καπνού», το οποίο καλύπτει τα πραγματικά προβλήματα, που απαιτούν λύση, στο πλαίσιο της διευθέτησης του Κυπριακού.
Για παράδειγμα – ώστε να γίνει κατανοητό περί τίνος ο λόγος – η Ρωσία έχει στην Κύπρο μόνο πολιτιστική-ανθρωπιστική και οικονομική παρουσία. Την ίδια στιγμή και υπ’ αυτές τις συνθήκες, βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960, υφίστανται έως και σήμερα βάσεις του βρετανικού κράτους, γεγονός, που αποτελεί ολοφάνερο αναχρονισμό για τη σημερινή πραγματικότητα. Ωστόσο αυτό το θέμα με κανέναν τρόπο δεν καλύπτεται από τον δυτικό Τύπο και κανενός είδους κλίμα διαμαρτυρίας δεν παρατηρούμε στα κεντρικά δυτικά ΜΜΕ.
Με επιτυχία αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε ποικίλους τομείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουν να εδραιώνονται και στην περίπτωση της ένωσης του νησιού. Γνωρίζουμε τις διαθέσεις της κυπριακής ηγεσίας υπέρ της σταθερής ανάπτυξης της συνεργασίας μας. Θεωρούμε ότι οι αντιρωσικές επιθέσεις σειράς ΜΜΕ δεν δρουν επ’ ωφελία αυτής της διαδικασίας και δεν ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των ίδιων των Κυπρίων. Ευελπιστούμε στην δέουσα αντίδραση των κυπριακών Αρχών».
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου