Το ταξίδι της χιώτικης μαστίχας σε Σμύρνη, Μόσχα και Ντουμπάι..

Τέσσερις νέες εταιρείες -από τις οποίες οι τρεις θα έχουν βάση στο εξωτερικό- αποτελούν τη νέα δύναμη κρούσης της χιώτικης συνεταιριστικής Mediterra για την προώθηση των επιχειρηματικών της σχεδίων που συνδέονται άμεσα με τον στόχο της διαρκούς εξωστρέφειας.
Η μία από τις τέσσερις νέες εταιρείες έχει ιδρυθεί ήδη με έδρα τη Σμύρνη. Πρόκειται, όπως λέει ο κ. Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, για μια κοινοπρακτική εταιρεία ελληνοτουρκικών συμφερόντων. «Εμείς κατέχουμε το 50 % -από 25 % η Mediterra και η μητρική μας, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου- και το άλλο 50% ανήκει σε Τούρκο επιχειρηματία με παρουσία και δράση στα επιχειρηματικά πράγματα της Σμύρνης».
Η νέα ελληνοτουρκική εταιρεία θα είναι μια δεύτερη Mediterra στη γειτονική χώρα, καθώς θα ακολουθήσει σχεδόν κατά βήμα όλα όσα πέτυχε η συνεταιριστική εταιρεία στην ελληνική αγορά. Με λίγα λόγια, ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων Mastiha Shop, εμπορική αντιπροσώπευση και διάθεση της μαστίχας και των προϊόντων της, αλλά και δυνατότητα επιτόπου παραγωγής με βάση τη μαστίχα. Η ίδρυση της εταιρείας στη Σμύρνη θα λειτουργήσει ως πιλότος για τα επόμενα στάδια και βήματα ανάπτυξης για τη Mediterra εκτός Ελλάδας. «Αυτό το σχήμα θα είναι οδηγός. Δική μας συμμετοχή αλλά και τοπικός εταίρος», επισημαίνει ο κ. Μανδάλας.
Η επόμενη κίνηση θα γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με έδρα το Ντουμπάι θα στηθεί μια νέα εταιρεία, πάλι 50%-50% ως προς τα ποσοστά συμμετοχής - ο τοπικός εταίρος έχει βρεθεί και συμφωνήσει στο όλο σχέδιο. Η εταιρεία αυτή θα έχει διαφορετικούς στόχους από εκείνους που έχουν τεθεί για την ελληνοτουρκική, καθώς το κύριο καθήκον της θα είναι η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων σε 5-6 χώρες της περιοχής.

Η τρίτη κίνηση αφορά τη Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα το σχέδιο διαφοροποιείται αισθητά και όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής αλλά και όσον αφορά τους στόχους. Εδώ η συμμετοχή του τοπικού εταίρου (ή, αν προτιμάτε, των τοπικών συμφερόντων) φτάνει το 70% με τη συμμετοχή των Χιωτών να μην υπερβαίνει το 30% (Mediterra και ΕΜΧ μοιράζονται από 15% των μετοχών της νέας εταιρείας). Η ελληνορωσική εταιρεία θα ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με την ανάπτυξη φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων με βάση τη μαστίχα.
Το τέταρτο βήμα γίνεται στην Ελλάδα και δεν αφορά τα συνήθη. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Μανδάλας, «έχει να κάνει με την ίδρυση ενός Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης με τη μορφή Α.Ε.». Η νέα εταιρεία θα συνδυάζει δύο ξεχωριστές δραστηριότητες. Η μία εξ αυτών θα αφορά την έρευνα αυτή καθαυτή (πρωτογενή και εφαρμοσμένη) και η άλλη πιλοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων (φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών με πρώτη ύλη τη μαστίχα).
Η νέα αυτή εταιρεία θα είναι εξαρχής πολυμετοχική, καθώς εκτός από τη Mediterra και τη μητρική της θα συμμετέχουν και δύο-τρεις γνωστές φαρμακευτικές.

πηγη : newmoney.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου