Προτού λαλήσει ο πετεινός...- της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Για την κινεζική αστρολογία το 2017 ανήκει στο ζώδιο του κόκορα, το οποίο έχει πέντε ποιότητες. Η τωρινή ποιότητα ανήκει στη φωτιά», όπως και το 1957.
Τι είχε φέρει ο φλογερός πετεινός πριν από 60 χρόνια; Τη Συνθήκη της Ρώμης, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ε.Ε. Ο κόκορας ελάλησε, την ΕΟΚ προϋπάντησε.
Στις μέρες μας φαεινότερο κι από τον Ήλιο ότι το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη δεν είναι εορταστικό. Είναι κακοδιάθετη και αβέβαιη για τη μελλοντική της κατεύθυνση. Οι Βρετανοί κουνούν μαντίλι, αν και ακόμη δεν έχουν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της μεγάλης φυγής -αναμένεται ως το τέλος του πρώτου τριμήνου, εκτός αν τα άστρα (Ανώτατο Δικαστήριο) και τα ζώδια (πολιτικοί ελιγμοί) φέρουν εμπόδια-, οι Ιταλοί δεν προχωρούν με το χαμόγελο στα χείλη, πολλοί δεν βλέπουν χαΐρι. Πιστεύουν ότι οι χώρες τους οδεύουν στη λάθος κατεύθυνση, χωρίς αυτό να μεταφράζεται ακόμα σε μία γενικότερη ευρωπαϊκή τάση υπέρ της εξόδου από τη «σιωπηλή αυτοκρατορία». Δυσφορούν, αλλά υπομένουν. Κάτι, πάντως, περιμένουν.
«Παρά τις επιμέρους πολιτικές, υπάρχει το ζήτημα τι είδους ιστορία θέλει να πει η Ε.Ε. Ασφαλώς κάθε έθνος είχε να παρουσιάσει τη δική του για τη θέση του και τη σχέση του με την Ευρώπη, όμως υπήρχε επαρκής κοινή ιδεολογία μεταξύ δύο γενεών Ευρωπαίων πολιτικών, διαμορφωμένη από τον Πόλεμο. Όχι όμως πλέον... Στην Ε.Ε. 27 κράτη αναζητούν μία ιστορία» έγραφε ο «Guardian» την Πρωτοχρονιά του 2007.
Δέκα χρόνια μετά, η αναζήτηση δεν γράφει ιστορία και τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και από φουτουριστική ταινία. Μετανάστευση, τρομοκρατία, οικονομική κρίση, συνδυασμός γήρανσης του πληθυσμού και διεθνούς ανταγωνισμού βάζουν φωτιά στον κόκορα.
Πρόβλεψη; Οι μισοί θα τα φορτώσουν στον κόκορα, πιστεύοντας ότι ο Ήλιος θα ανατέλλει, της Ε.Ε. τη (θαμπή) δόξα για να αγγέλλει, και οι άλλοι μισοί θα παριστάνουν τον κόκορα. Μήπως, εν τέλει και το 2017 θα κάνουμε σχέδια για το παρελθόν, από το οποίο δεν φύγαμε ποτέ στ’ αλήθεια;

πηγη : naftemporiki.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου