Εδιμβούργο ή αλλιώς «Η Αθήνα του Βορρά»! Τα αξιοθέατα, η ιστορία και όλα όσα πρέπει να δεις ..

Πρωτεύουσα της Σκωτίας, δημοφιλής τουριστικός προορισμός, μαγευτικά όμορφη και με καλλιτεχνικό πλούτο, το Εδιμβούργο είναι γνωστό και ως η «Αθήνα του Βορρά».
Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων φανέρωνε ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη στην Αθήνα. Κι οι δυο πόλεις βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι: ο Πειραιάς στην Αθήνα και το Λέιθ (Leith) στο Εδιμβούργο.
Επίσης, ούσα η πόλη του Εδιμβούργου κέντρο του Διαφωτισμού, με προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Χιουμ κι ο Άνταμ Σμιθ, πολλοί ήλπιζαν πως θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο με τον ίδιο τρόπο που η Αθήνα επηρέασε τη Ρώμη.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το μέρος κρύβει πολλές εκπλήξεις.
Η πρώτη ακούει στο όνομα, Παλαιά Πόλη. Έχοντας διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης, χαρακτηρίζεται από μεγάλα τετράγωνα ανάμεσα στους δρόμους. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πολυάριθμοι υπόγειοι δρόμοι, απομεινάρια παλαιότερων φάσεων οικοδόμησης της πόλης.
Στον αντίποδα, η Νέα Πόλη Η Νέα Πόλη δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα, ως λύση για τον υπερπληθυσμό της Παλαιάς Πόλης. Το 1766, έγινε διαγωνισμός για την κατασκευή της Νέας Πόλης, η οποία δημιουργήθηκε με αυστηρό σχεδιασμό, όπως ταίριαζε και στο ορθολογιστικό πνεύμα που επικρατούσε τότε, στα χρόνια του Διαφωτισμού.
Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι η Princes Street, ενώ στην ανατολική και δυτική άκρη υπάρχουν οι πλατείες St. Andrew's Square και Charlotte Square αντίστοιχα. Στη βόρεια πλευρά της δεύτερης πλατείας βρίσκεται κι η επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Σκωτίας, επονομαζόμενη Bute House.
Σήμα κατατεθέν του Εδιμβούργου είναι και το Λέιθ, το επιβλητικό λιμάνι του. Αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το Εδιμβούργο, ενώ το 1920 υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, όταν το φρούριο του Λέιθ ενώθηκε με την κομητεία του Εδιμβούργου. Με τον επανασχεδιασμό του λιμανιού, το Εδιμβούργο έγινε κέντρο πολλών ναυτιλιακών εταιρειών.
Το ξακουστό φεστιβάλ & η πλούσια νυχτερινή ζωή
Το Εδιμβούργο είναι ιδιαίτερα γνωστό για το ομώνυμο Φεστιβάλ του, που αποτελείται από μια σειρά γεγονότων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μακροβιότερο φεστιβάλ είναι το Παγκόσμιο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, που ξεκίνησε το 1947 και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει θεατρικές παραγωγές και μουσικές παραστάσεις υψηλού κύρους, φιλοξενώντας παγκοσμίως γνωστούς συνθέτες, μαέστρους και ορχήστρες.
Επίσης, υπάρχει το Φεστιβάλ Παγκόσμιου Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Τζαζ και το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου.
Για τους φαν της νυχτερινής ζωής, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νυχτερινών κέντρων, μπυραριών και εστιατορίων, που τα περισσότερα ωστόσο κλείνουν στις 23.00. Πιο έντονους ρυθμούς έχουν  η Λόθιαν Ρόουντ, η Γκράσμαρκετ και η συνέχεια της η Κάνονγκειτ στην παλιά πόλη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ανερχόμενες περιοχές γνωστές για τη νυχτερινή τους ζωντάνια είναι η Τζόρτζ Στριτ στη νέα πόλη καθώς επίσης και η περιοχή δίπλα στη θάλασσα στο Λέιθ.
Τα αξιοθέατα που πρέπει να δεις
Αν πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε κάτι, μην παραλείψεις να πας στο Κάστρο. Δεσπόζει πάνω από την πόλη στο Pentland Hills και το Firth of Forth και η θέα είναι τόσο εντυπωσιακή, όπως και η θέα του ίδιου του κάστρου, που είναι «σκαρφαλωμένο» στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου. Στο φρούριο και έδρα των βασιλέων, θα δείτε το μικροσκοπικό παρεκκλήσι St Margaret, το εθνικό μουσείο της Σκωτίας και την εντυπωσιακή οροφή της Μεγάλης Αίθουσας, ενώ το κατάστημα πολύτιμων κοσμημάτων, Crown Jewel shop, στο βασιλικό κτίριο, προσφέρει ειδικά σχεδιασμένα κοσμήματα.
Επιπλέον, αξίζει να επισκεφθείς και τα δύο υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα που στεγάζουν την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, όπου μπορείς να δεις αγαπημένα έργα μεγάλων καλλιτεχνών.
Για το τέλος;  Οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι είναι  ένα καταφύγιο μέσα στην πόλη, με περίτεχνα διαμορφωμένους κήπους και δασώδη τοπία, όπου μάλιστα φιλοξενείται το παγκοσμίου φήμης κέντρο βοτανικής επιστήμης. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στο πάρκο, να θαυμάσετε την ποικιλότητα και την ομορφιά της φύσης και να ταΐσετε τα μικρά ζώα.
Η ιστορία του Ουίσκι
Το εθνικό ποτό της Σκωτίας έχει τη δική του ιστορία, την οποία μπορείς να μάθεις στο μουσείο Scotch Whisky Experience.
Μία περιήγηση στα 300 χρόνια ιστορίας του ουίσκι θα σε εντυπωσιάσει, ενώ μην παραλείψεις να  αγοράσεις ένα μπουκάλι από τη μεγάλη ποικιλία ουίσκι που διαθέτει το κατάστημα Whisky Cadenhead, το παλαιότερο ανεξάρτητο εμφιαλωτήριο της Σκωτίας, ή από το Royal Mile Whiskies, το βραβευμένο κατάστημα του κεχριμπαρένιου νέκταρ.
πηγη : coolnews.gr


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου