Η Επαφή με τον Εαυτό μας – Η φιλοσοφία του Ταο..

Τρία είναι τα θεμελιώδη κείμενα του Ταοϊσμού.
  • Το Ι Τσινγκ ή βιβλίο των αλλαγών
  • Το Τάο Τε Κίγκ , του Λάο Τσε
  • Τα κείμενα του Τσουάνγκ Τσε.
Και τα τρία ( ιδίως τα 2 πρώτα) κείμενα, με ύφος συμπαγές και γεμάτο υπαινιγμούς αντικατοπτρίζουν θαυμάσια τον κινεζικό τρόπο σκέψης και λόγο, ο οποίος δεν προσδιορίζεται τόσο από τους κανόνες γραμματικής που τον διέπουν, όσο από το συναισθηματικό περιεχόμενο της κάθε πρότασης που παραθέτουν.
Κεντρική ιδέα και των τριών κειμένων είναι η επίτευξη ισορροπίας μέσα από την αδιάλειπτη κίνηση και η εναλλαγή καταστάσεων και συνθηκών της φύσης. Τίποτα δεν παραμένει το ίδιο ούτε στη φύση, ούτε στη ζωή μας, ούτε στις μεταξύ μας σχέσεις, ούτε στις σχέσεις μας με τη φύση, ούτε στις σχέσεις μας ως οργανωμένα κράτη με άλλα οργανωμένα κράτη. Όλα αλλάζουν . Σε ένα πολυπλόκαμο και πολυπαραγοντικό κόσμο ο άνθρωπος πάντα στεκόταν με δέος και απορία απέναντι σε όσα συνέβαιναν τόσο τριγύρω όσο και εντός του.
Ο Ταοϊσμός μέσω των αρχαίων κειμένων ως ευρύτερο φιλοσοφικό ρεύμα προτείνει στον άνθρωπο λύσεις στα προβλήματα που αιώνια τον απασχολούν. Τον ωθεί να γνωρίσει τον εαυτό του, να αντιληφθεί την αέναη κίνηση και εναλλαγή των καταστάσεων, να πάψει να προσκολλάται. Επιδρά, μέσω των τεχνών και των γραμμάτων με μια λιτή και απέριττη αισθητική, στην τέχνη της ψυχοσωματικής άσκησης και αυτοάμυνας (Τσι Κονγκ ,Τάι Τσι Τσουάν, Κουνγκ Φου, Ταοϊστική Γιόγκα), στην παραδοσιακή ιατρική και τις θεραπευτικές μεθόδους (βελονισμό, Σιάτσου), στη διατροφή (μακροβιοτική), καθώς και στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς (αρχή μη δράσης, ερωτικής συμπεριφοράς και πρακτικών).

Μας βάζει στον κόσμο του αρχαίου μαντικού και διαγνωστικού συστήματος Ι Τσιγκ, επιδρά στη διαμόρφωση του Ιαπωνικού Βουδισμού Ζεν, ως και στη σκέψη σύγχρονων φιλοσόφων και επιστημόνων (Κ. Γιούνγκ, Ρ. Βίλχελμ, Α. Γουάτς, Τ. Λήρυ και άλλων).
Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος που είναι εγκλωβισμένος σε έναν ανελέητα επιθετικό τρόπο ζωής, που του έχει άνωθεν επιβληθεί, σίγουρα θα βρει χρήσιμες ιδέες αλλά και πρωτότυπους τρόπους σκέψης και έκφρασης στους αρχαίους Κινέζους σοφούς. Μέσω της χαλάρωσης του νου και της επιδίωξης ισορροπίας στη ζωή του, μπορεί να συνδεθεί με τον βαθύτερο εαυτό του και να δώσει ο ίδιος νόημα στη Ζωή του.
Το Τάι Τσι Τσουάν ως πολεμική τέχνη δείχνει στους μαθητές του, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, τον δρόμο όπου μια φιλοσοφία ζωής, ο Ταοϊσμός, μπορεί να μεταφραστεί και σε σωματική άσκηση αλλά και σε πνευματικό τρόπο ζωής.

Οι άνθρωποι γεννιούνται μαλακοί και ευλύγιστοι
Πεθαίνοντας γίνονται δύσκαμπτοι και σκληροί
Τα φυτά γεννιούνται μαλακά και εύκαμπτα
Νεκρά είναι εύθραυστα και ξερά
Έτσι, αυτοί που είναι δύσκαμπτοι και σκληροί γίνονται μαθητές του θανάτου
Αυτοί που είναι μαλακοί και υποχωρητικοί γίνονται μαθητές της ζωής
Το σκληρό και άκαμπτο σπάει
Το μαλακό και ευλίγιστο θριαμβεύει.
-Λαο Τσέ, Ταο Τε Τσίνγκ



Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου