«Εισβολή» στα κεντρικά της ΔΕΗ..

Η μία μετά την άλλη σκάνε οι βόμβες για τη ΔΕΗ. Εν μέσω πιέσεων των δανειστών για την πώληση του 17% και για ταχύτερη αναγκαστική μείωση του μεριδίου της στην αγορά υπέρ των ανταγωνιστών της, η εταιρεία βρίσκεται από χθες στο επίκεντρο εκτεταμένης έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρισμού και τη χρήση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολυπληθές κλιμάκιο ελεγκτών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) ξεκίνησε χθες αιφνιδιαστικά έρευνα στα κεντρικάγραφεία της ΔΕΗ με σκοπό να συλλέξει στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τα ζητήματα τιμολόγησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το θέμα χαρακτηρίζεται σοβαρό, ενώ λόγω της πολυπλοκότητάς της η έρευνα αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και σήμερα.

Επιβεβαίωση

Οι ίδιες πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από πηγές στις Βρυξέλλες, κάνουν λόγο για συγκεκριμένη καταγγελία προς την DG Comp με βάση την οποία δρομολογήθηκε η έρευνα.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να είναι οι μέθοδοι καθορισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (χονδρική τιμή) και η δυνατότητα της ΔΕΗ να την επηρεάζει κατά το δοκούν χρησιμοποιώντας την ισχύ των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της που δεν διαθέτουν άλλοι ανταγωνιστές της.
Ανάλογες καταγγελίες γίνονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην αγορά. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο επίκεντρο της έρευνας φαίνεται πως βρίσκονται και διμερείς συμβάσεις της ΔΕΗ με βιομηχανίες για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και συνολικά η λειτουργία της αγοράς μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από το κύριο σώμα της ΔΕΗ.
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στη ΔΕΗ για περισσότερες πληροφορίες, όμως χωρίς ανταπόκριση. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας, η DG Comp είναι πιθανό να προβεί σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.
Η αιφνιδιαστική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά ενέργειας εξελίσσεται στη σκιά δημόσιων καταγγελιών περί χειραγώγησης της αγοράς που έχει κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει κατηγορήσει τους 12 ιδιώτες προμηθευτές για προσπάθεια χειραγώγησης των τιμών κατά τη διάρκεια των πρώτων δημοπρασιών αγοράς ισχύος (NOME) τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ την περασμένη εβδομάδα από το λιγνιτικό κέντρο της Πτολεμαΐδας κατήγγειλε δημοσίως για χειραγώγηση τιμών τις εταιρείες που την ανταγωνίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εμπλοκή των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ κρατά πολλά χρόνια και συνδέεται με πολλά από τα μεγάλα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά από την εποχή που η ΔΕΗ μονοπωλούσε την αγορά ενέργειας.

Ο λιγνίτης

Ενα από αυτά είναι η αποκλειστική χρήση της λιγνιτικής παραγωγής που τελικά οδήγησε σε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται ως λύση την ανάθεση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων στα ορυχεία Βεύης, Δράμας, Ελασσόνας και Βεγόρας.
Το μονοπώλιο του λιγνίτη δεν αποκλείεται, ωστόσο, να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για την επαναφορά της ιδέας παραγωγικού τεμαχισμού της ΔΕΗ («Μικρή ΔΕΗ») ενώ η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα μέσω συμπράξεων της ΔΕΗ με άλλους ιδιώτες.
Εμπλοκή των αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε. υπάρχει και σε ό,τι αφορά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.


Το Δημόσιο είναι μέτοχος τόσο στη ΔΕΗ όσο και στις τράπεζες που χρηματοδοτούν την επιχείρηση και, μετά τη συμφωνία «ενεχυρίασης» ανείσπρακτων οφειλών υπέρ τους, θα πρέπει να εξεταστεί αν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης.

πηγη : efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου