Τυρινή " Η εβδομάδα του τυριού"...

Γεια σας! Μπήκε η τελευταία εβδομάδα των Απόκρεων… Η λεγόμενη Τυρινή. Λέγεται έτσι γιατί καταναλώνουμε τα τυριά και τα γαλακτοκομικά που υπάρχουν στο σπίτι.
Την εβδομάδα αυτή δεν τρώμε κρέας, αλλά συνηθίζεται να καταναλώνουμε μόνο γαλακτοκομικά και τα τυριά. Μάλιστα θεωρείται μεγάλη αμαρτία να φάς κρέας την εβδομάδα αυτή μιας και μπορείς να φας τυριά! Είναι κάτι παρόμοιο με το μήλο στον κήπο της Εδέμ. Ήταν μεγάλη αμαρτία το να το φάνε οι πρωτόπλαστοι ακριβώς γιατί μπορούσαν να φάνε οτιδήποτε άλλο!
Είναι από τις πολύ αγαπημένες μας εβδομάδες  εδώ στο Kitchen lab μιας και μας αρέσουν πολύ εδώ τα τυριά, οι κρέμες, γιαούρτια και γάλατα! 
Αυτό που κάναμε λοιπόν φέτος ήταν να πάμε σε 3 μαγαζιά που αγαπάμε πολύ και να τους ζητήσουμε να μας προτείνουν από 3 τυριά που αγαπάνε πολύ. 
Μαζέψαμε δηλαδή 9 τυριά ιδιαίτερα και με τα οποία ξετρελάθηκα και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας…

Ξεκινήσαμε από το κέντρο της Αθήνας από το “Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής” .
Βρίσκεται στη Σοφοκλέους 1 απέναντι από το παλιό Χρηματιστήριο και έχει μια τεράστια ποικιλία από Ελληνικά προϊόντα… Τα λάδια και τα μέλια τους δε είναι ανεπανάληπτα… Μας έδωσαν λοιπόν από εκεί 3 πολύ ιδιαίτερα Ελληνικά τυριά.
Το πρώτο είναι μια Βιολογική Μανούρα Γυλωμένη από τη Σίφνο. Ένα τυρί που μπαίνει σε κρασί για μερικές μέρες και μετά ωριμάζει σε οινολάσπες που της δίνουν τα χαρακτηριστικό της χρώμα και άρωμα… Λέγεται ότι αν φας πολύ τότε μεθάς! Έντονο και πικάντικο αγαπά το κρασί και το τσίπουρο! Στη φωτογραφία μας η μανούρα είναι το μπροστινό τυράκι.
Το επόμενο τυρί είναι ένα Βολάκι Σκληρό από την Άνδρο. Ένα μικρό μικρό τυράκι από αγελαδινό γάλα που δίνει καταπληκτική γεύση σε μακαρόνια και ρύζι… για πολλούς ανώτερο και από την παρμεζάνα! Το σχήμα του είναι σαν πέτρα ή σαν αχλάδι… Εύκολο να το βρείτε στη φωτογραφία!
Για το τέλος αφήσαμε το Αρσενικό της Νάξου
Αιγοπρόβειο γάλα, πεντανόστιμο και αρκετά γνωστό τυρί, παλαιωμένο για τουλάχιστον 6 μήνες και μάλιστα πολύ συχνά το αλείφουν με λάδι καθώς ωριμάζει και παίρνει ένα υπέροχο άρωμα!

Μετά περάσαμε από το Provence deli. Ήταν στη Γλυφάδα αλλά ήρθε στους Αμπελόκηπους (Θεοφάνους 12) και έτσι είναι πιο κοντά μας!
Τα τυριά που φέρνουν τα παιδιά είναι υπέροχα. Κυρίως Γαλλικά, αλλά και Ιταλικά και λίγα Ελληνικά.
Από εκεί μας έδωσαν τα εξής:
BLU 61
Ένα υπέροχο Ιταλικό “μπλε” τυρί με σημαντικότερη διάκριση ως το καλύτερο μπλε στα Alma Cassius Awards. Όπως και η μανούρα περνάει από οινολάσπες και παίρνει ένα ωραίο χρώμα εξωτερικά και γεύση και τα κράνμπερις με τα οποία το ωριμάζουν του δίνουν και αυτά ιδιαίτερη γλυκύτητα αλλά και οξύτητα. Στη φωτογραφία το βλέπουμε μπροστά μπροστά!
OSSAU IRATY AOP 12 ΜΗΝΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ (BEST CHEESE OF THE WORLD 2012)
Πρόκειται για ένα τυρί όπου στον διαγωνισμό World cheese Awards έχει διακριθεί δυο φορές ως το καλύτερο τυρί του κόσμου. Με γάλα νωπό, μη παστεριωμένο, 100% πρόβειο και μόνο από την φυλή Manech. Φτιάχνεται στην χώρα των Βάσκων. Διαθέτει μια ισορροπημένη και μακρά επίγευση. Τρως λίγο και σου μένει στο στόμα. Στη φωτογραφία πίσω στα αριστερά όπως το βλέπετε!
COMTE 24ΜΗΝΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗ AOP ARNAUD
Γάλα αποκλειστικά από φάρμες άνω των 1000 μέτρων υψόμετρο. Ωρίμανση κατά 24 μήνες σε φυσικές κάβες σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Ελαφρύ αλλά και γεμάτο γεύση.

Στο τέλος ήρθαμε και στη γειτονιά μας την Αγία Παρασκευή!
Εκεί υπάρχει η “Πανδαισία”.. Βρίσκεται στην Αγίου Ιωάννου 41 και ο Γιάννης και η Τέτη που είναι εκεί με βαθιά γνώση των Ελληνικών προϊόντων μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα καλύτερα για το τραπέζι σας. Εμείς πηγαίνουμε πολύ συχνά στα παιδιά όταν θέλουμε κάτι “περίεργο” ή απλά για να κάνουμε τα ψώνια της εβδομάδας μας.
Ο Γιάννης μας έδωσε τα εξής:
Ένα ωραίο τυρί από το τυροκομείο του Τρεμπελή στη Νάουσα με σκόρδο και βασιλικό!! Νόστιμο και με πλούσια αρώματα! Ταιριάζει με τα ωραία κόκκινα κρασιά της περιοχής. Στη φωτογραφία είναι το δεξιά...
Μια υπέροχη Κρητική Γραβιέρα από τον Κίσαμο από το τυροκομείο του Παπαγιαννάκη. Από τις πιο ωραίες γραβιέρες που έχουμε δοκιμάσει! Σε όσους αρέσει αυτό το υπέροχο πλούσιο τυρί να σπεύσουν!!!! Στη φωτογραφία είναι το αριστερό!
Και τέλος το καταπληκτικό “Σαν Μιχάλη” από τη Σύρο. Από το ομώνυμο χωριό της Σύρου, ένα μεγάλο τυρί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης! Μου αρέσει να το τρώω απλά με λίγο ψωμί :-) Αν το άφηναν να ωριμάσει λίγο ακόμα μου έλεγε ο Γιάννης θα μπορούσε να είναι η Ελληνική Γραβιέρα!
Ελπίζω να σας άρεσαν τα τυράκια μας! Εμάς σίγουρα μας άρεσαν πολύ! Πείτε μου αν θέλετε στα σχόλια ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα τυριά!

πηγη : akis petretzikis

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου