Ερωτηση του Βουλευτη της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κ. Αναστασιου Μεγαλομυστακα για τα Αιτηματα των Δημοτικων Μ.Μ.Ε.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Ανταπόκριση σε ψήφισμα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημοτικών ΜΜΕ»
Αθήνα, …………….2017

Στον δικτυακό τόπο http://koinoniki.gr αναρτήθηκε στις 5/6/2016 άρθρο με τίτλο «Κανάλι Ένα: Το ψήφισμα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημοτικών ΜΜΕ».

Στο άρθρο συγκεκριμένα αναγράφονται τα ακόλουθα:
«Αισθητή έκανε την παρουσία του το δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά Κανάλι Ένα 90,4 στο πρώτο πανελλήνιο συνέδριο δημοτικών ραδιοσταθμών στην Τρίπολη.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΗΡΑΠ Στέλιος Μπρατσόλης, ανέπτυξε το φλέγον θέμα της αναζήτησης διαφημιστικών πόρων στο σημερινό δύσκολο ραδιοφωνικό τοπίο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις σημαντικές βελτιώσεις/αλλαγές στην υλικοτεχνική υποδομή του σταθμού, όσο και στην ανανέωση του προγράμματος, τονίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Πειραιά, όπως και του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη.
Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του σταθμού στην ΕΣΗΕΑ, Νίκος Μπουρσινός, ανέπτυξε τη σπουδαιότητα της δημοσιογραφίας, όπως ασκείται στα δημοτικά ραδιόφωνα, τονίζοντας τις αποκλειστικότητες και επιτυχίες του Πειραϊκού σταθμού σ’ αυτόν τον τομέα.
Οι προτάσεις των στελεχών του Καναλιού Ένα 90,4 έγιναν στο σύνολο τους αποδεκτές από τους συμμετέχοντες και αφορούσαν στη σύσταση μόνιμης συντονιστικής επιτροπής των δημοτικών ρ/σ, την καθιέρωση ετήσιας διεξαγωγής του συνεδρίου, προτείνοντας τον Πειραιά ως τον επόμενο διοργανωτή του εν λόγω συνεδρίου.
Στο ψήφισμα του συνεδρίου, ομοφώνως ζητείται από την κυβέρνηση να απαλείψει από το άρθρο 17 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την δυνατότητα μετατροπής των δημοτικών ρ/σ σε Ανώνυμες Εταιρείες, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί «κερκόπορτα» για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών ρ/σ. Ταυτόχρονα, ζητείται από το αρμόδιο υπουργείο να διατηρήσει την χρηματοδότηση των σταθμών από τον δημοτικό προϋπολογισμό και να νομοθετήσει την δυνατότητα δημιουργίας διαδημοτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
 
Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα του συνεδρίου:

Το ψήφισμα του 1ου πανελληνίου συνεδρίου Δημοτικών ΜΜΕ

Οι Δημοτικοί Τηλεοπτικοί και Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, που συμμετείχαν στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοτικών ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Τρίπολης, αποφασίσαμε ομόφωνα:
1. Να τονίσουμε την ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα.
2. Καλούμε την κυβέρνηση, να αποσύρει από το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο άρθρο 17, κάθε πρόβλεψη για μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες, καθώς θα υπονομευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίησή τους. Απαιτούμε οι δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, να εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα με το ίδιο νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους έως σήμερα. Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Σε περίπτωση λύσης υφιστάμενης δημοτικής επιχείρησης ΜΜΕ, για το υφιστάμενο προσωπικό να εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος3 του άρθρο 48 του υπό συζήτηση νόμου.
3. Να υπάρχει ενιαίο πλαίσιο επιχορήγησης από τους ΟΤΑ προς τις επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, για να εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα, αυθαίρετων ερμηνειών από περιοχή σε περιοχή.
4. Στηρίζουμε την επεξεργασμένη πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη νομοθέτηση της δυνατότητας «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ.
5. Ζητούμε να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας.
6. Ζητούμε να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται άλλοτε ως φορείς του Δημοσίου και άλλοτε ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.
7. Ζητούμε να καταργηθεί η πλήρης απαγόρευση προσλήψεων στις Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να ισχύει το ίδιο καθεστώς προσλήψεων, όπως και στις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις.
Οι δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και Τηλεοπτικοί Σταθμοί Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης & Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Ε.) Δήμου Τρίπολης Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας «Αθήνα 9.84» Αθήνα Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηράκλειου Αττικής Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Ενημέρωσης Ιωαννίνων Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση Δήμου Σύρου − Ερμούπολης Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας Ενημέρωσης Κατερίνης Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας Και Ενημέρωσης Πρέβεζας».


Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Ποια μέτρα προτίθεται άμεσα να λάβει ώστε να ανταποκριθεί στα όσα καταγράφονται στο ψήφισμα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημοτικών ΜΜΕ;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου