Η φιλοσοφία στο ταξίδι | Της Ρούλας Κωνσταντοπούλου

Γράφει η Ρούλα Κωνσταντοπούλου (doreandiakopes)

Ταξίδια λοιπόν και δικαίωμα στις διαδρομές έχουμε όλοι. Κοντά ή μακριά, δεν έχει σημασία. Άμα επικεντρωθείς στην διαδρομή μέχρι να φτάσεις στον προορισμό θα ανακαλύψεις την ευτυχία και τον εαυτό σου. 

Στα ταξίδια βγαίνω πάντα ένα βήμα έξω από τον κόσμο μου και βλέπω την ζωή από μια άλλη προοπτική. Συνειδητοποιώ ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τα μικρά της καθημερινότητας, κληρονομιά της ρουτίνας  που μας εκπαίδευσε να παραβλέπουμε αυτό που έχει πραγματικά σημασία στην ζωή. Επιστρέφοντας, το σημείο που ξεκίνησα ποτέ δεν είναι πια το ίδιο…

Οι προκλήσεις…

Στα ταξίδια έμαθα περισσότερα για τον εαυτό μου από ό,τι θα μπορούσα να είχα φανταστεί ποτέ. Πολλές φορές έφτασα στα απόλυτα όρια μου και αναμετρήθηκα με  ψυχικές και σωματικές δυνάμεις. Είτε αυτό ήταν να ακυρωθεί ένα δρομολόγιο τρένου, να χάσω ένα αεροπλάνο, την βαλίτσα μου, να κοιμηθώ στο πάτωμα, να εγκλωβιστώ σε έναν προορισμό με δύσκολες συνθήκες, να κάνω σκίτσα σε μία κόλλα χαρτί για να συνεννοηθώ, να κολυμπήσω σε βρώμικα ποτάμια, να φάω σκορπιό, να περπατήσω χιλιόμετρα σε βροχή, να παίζω με τα δευτερόλεπτα, να…, να…και οι προκλήσεις είναι πάντα παρούσες για να μας εκπαιδεύουν. Και όλα αυτά μπορεί να δείχνουν απίστευτα απογοητευτικά εκείνη την στιγμή αλλά είναι ανεκτίμητα μαθήματα ζωής. Ανεξαρτησία, εξέλιξη, όρια, αυτοπεποίθηση. Όταν επενδύεις στα ταξίδια, επενδύεις στον εαυτό σου.

Ο πολιτισμός… 

Με το ταξίδι εκτιμάς και αγκαλιάζεις την διαφορετικότητα του προορισμού. Βλέπεις πως ζουν οι ντόπιοι, τον πολιτισμό τους και η συμπεριφορά τους σου ανοίγει τα μάτια σε διαφορετικούς τρόπους ζωής. Ναι, γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι σκέψης, αντιμετώπισης, διαβίωσης. Άλλο πράγμα να διαβάζεις για τον πολιτισμό μίας χώρας και άλλο να το ζεις. Οι πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαφορές μας κάνουν να δούμε με άλλο μάτι τον κόσμο αλλά και τα δικά μας και πολλές φορές να τα αγκαλιάσουμε ή να τα απορρίψουμε.  
 
Αναμνήσεις για πάντα…

Οι λέξεις θα αδικήσουν όσα έχει ζήσει η ψυχή μου στις ταξιδιωτικές στιγμές. Σε κάθε ταξίδι υπάρχει μία και μοναδική στιγμή, αυτή που δεν φυλακίζεις ποτέ στο «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής σου, αλλά καταγράφεται μέσα σου. Και την κρατάς δική σου.
 
Αυτές οι αναμνήσεις είναι αυτές που κρατούν για πάντα,  που σκάω ένα χαμόγελο όταν ξαναγυρίζουν στο μυαλό, που με ταξιδεύουν…Ακόμα κι αυτά τα τόσο σουρεαλιστικά που μου έχουν συμβεί κατά καιρούς. Στα δύσκολα πάντα θα θέλω να χάνομαι στα μεσαιωνικά σοκάκια της Πράγας, στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, στα πλήθη της Times Square, να χορεύω μέχρι το πρωί σ’ εκείνο το μπαρ στην Κούβα ή σε κάποιο πανηγύρι στο Αιγαίο, να ψάχνω με την Λία τον Μπρούνο στις φαβέλες στο Ρίο, να χαζεύω το χάραμα στην Αλεξάνδρεια ή σε κάποιο βουνό στην Ελληνική εσχατιά, να τρώω με τα χέρια στην σκηνή παρέα με Βεδουίνους, να κάνω 4x4 σε κάποια έρημο αναζητώντας όαση στην Μέση Ανατολή…

Γιατί στο ταξίδι ζεις τον μύθο σου. Τον μύθο που εσύ επιλέγεις. Γιατί πέρα από μία κανονική ζωή, ανακαλύπτεις ότι προορίζεσαι για πολύ περισσότερα…


πηγη : enallaktikos.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου