Το «κοινωνικό φαινόμενο» της διαφθοράς στην Υγεία..

Από τα 160 δισ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης, τα 45 δισ. ήταν μαύρο χρήμα υπερτιμολόγησης, παράνομου πλουτισμού, προκλητής ζήτησης, υπερσυνταγογράφησης. Και από τα 100 δισ. ευρώ τη ιδιωτικής δαπάνης, τα 40 δισ. ήταν μαύρο χρήμα. Σύνολο: 85 δισ. μαύρο χρήμα!
Ο κόσμος το είχε τούμπανο και στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κρυφό καμάρι ότι στην Υγεία επί δεκαετίες γινόταν πάρτι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των ασφαλιστικών ταμείων που βρέθηκαν να μην έχουν να πληρώσουν συντάξεις. Το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής που με ευρύτατη πλειοψηφία (υπερψήφισαν 187 βουλευτές) αποφάσισε η Βουλή είναι ακριβώς αυτό: να φέρει στο φως τις υποθέσεις και να ποσοτικοποιήσει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και το όφελος των πιράνχας της Υγείας.

Σε αυτό δεν συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως επεσήμανε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για κάποιους «το φαγοπότι δεν είναι άξιο λόγου, πόσο μάλλον δεν είναι και άξιο διερεύνησης», διότι «ήταν περίπου ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα διατρέχει την κοινωνία οριζόντια και κάθετα και άρα δεν έχει κανένα νόημα να εξετάζουμε τέτοια ζητήματα». Η αιχμή είναι εμφανής για τον Κ. Σημίτη, αλλά και για τη νεοφιλελεύθερη ηγετική ομάδα του Κ. Μητσοτάκη με την οποία συμπορεύεται, όπως και για το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου «διακόνησαν» τον χώρο της Υγείας.
Πρόβλημα συμμετοχής στη Ν.Δ.
Η Εξεταστική θα έχει 21 μέλη. Τα ονόματα θα δοθούν στη Βουλή έως τις 21 Απριλίου και θα έχουν αρχικά τρεις μήνες εργασιών από την ημέρα που θα συγκροτηθούν σε σώμα και θα εκλέξουν προεδρείο.
Πληροφορίες θέλουν την ηγεσία της Ν.Δ. να προσανατολίζεται να βάλει όλους του πρώην υπουργούς Υγείας που είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Μάριο Σαλμά) προκειμένου να συνεργαστούν για να μην ενοχοποιηθεί κανείς - είναι η αντίληψη του «κράτα με να σε κρατώ». Όμως η τακτική αυτή προκαλεί αντιδράσεις καθώς δεν ακολούθησαν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Υγείας την ίδια πολιτική π.χ. στην τιμολόγηση των φαρμάκων…
 
Το 25% του δημόσιου χρέους είναι από την Υγεία!
Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Εξεταστική είναι το μέγεθος του φαινομένου. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης εκτιμά ότι πρόκειται για το 25% του δημοσίου χρέους! Από το 1991 μέχρι το 2010 η δημόσια και ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία ήταν 265 δισ. (60% δημόσια δαπάνη, 40% ιδιωτική δαπάνη).
Από τα 160 δισ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης, τα 45 δισ. ήταν μαύρο χρήμα υπερτιμολόγησης, παράνομου πλουτισμού, προκλητής ζήτησης, υπερσυνταγογράφησης. Και από τα 100 δισ. ευρώ τη ιδιωτικής δαπάνης, τα 40 δισ. ήταν μαύρο χρήμα. Σύνολο: 85 δισ. μαύρο χρήμα!
Τιμολόγηση φαρμάκων
Ενδεικτική είναι η ραγδαία αύξηση των δαπανών:
Ασφαλιστικά ταμεία: Το 2001 η δημόσια δαπάνη ήταν 1,937 δισ. ευρώ. Το 2009 ήταν 5,4 δισ. ευρώ.
Νοσοκομεία: Το 2001 η δαπάνη ήταν 250 εκατ. ευρώ. Το 2009 ήταν 1,2 δισ. ευρώ.
Μία σκόπιμη (;) παράλειψη, που οδήγησε στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα μπορούσε να είναι ότι έως το 2010 η τιμολόγηση γινόταν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου λέγεται ότι δεν υπήρχαν βάσεις δεδομένων για τις τιμές των φαρμάκων!
Σύμφωνα με καταγγελίες, και μετά το 2010 η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν με βάση τρεις ακριβές χώρες (Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία), οπότε προέκυπτε υψηλός μέσος όρος. Αυτό ενδιέφερε τις φαρμακοβιομηχανίες, γιατί η Ελλάδα της κρίσης χρησιμοποιούνταν ως τιμή βάση για 55 χώρες.
Στη Βουλή καταγγέλθηκε ότι σε e-mail της Novartis αναφέρεται πως με την τιμολόγηση που έγινε επί υπουργίας Λοβέρδου κέρδισε 30% παραπάνω και άλλες εταιρείες 4% και 8%.

Προμήθειες
Υπήρξαν όμως και άλλες καταγγελίες:
- Δεν τηρήθηκε για όλα τα φάρμακα η θετική λίστα που λέει ότι ένα φάρμακο πρέπει να αποζημιώνεται στα δύο τρίτα των χωρών της Ε.Ε.
- Εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες επέτρεπαν δύο τρόπους τιμολογήσεων. Πρόκειται για την παλαιότερη υπόθεση με το Lucentis, που, κατά τον Π. Πολάκη, τιμολογήθηκε στα 800 ευρώ, ενώ έπρεπε να τιμολογηθεί στα 500 ευρώ με τη διαδικασία της μειωμένης σύστασης. Ο τζίρος ήταν 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι επί της συγκεκριμένης καταγγελίας είχε υπάρξει οξύτατη αντιπαράθεση με τον Άδ. Γεωργιάδη.
- Την περίοδο της γρίπης αγοράσθηκαν 250 κιλά δραστικής ουσίας οσελταμιβίρη και άλλα 98 κιλά από άλλο σκεύασμα, ενώ χρειαζόμασταν ως χώρα 10 - 15 κιλά.
- Μοριακός έλεγχος αίματος το 2006: ο έλεγχος δόθηκε στη Novartis και στη Roche για 50 ευρώ ανά εξέταση, όταν την ίδια περίοδο στην Πολωνία οι ίδιες εταιρείες είχαν δώσει προσφορά με 8,5 ευρώ. Το συνολικό κόστος ήταν 200 εκατ. ευρώ.
- Στατίνες: περίπου 3.000 γιατροί έπαιρναν μίζα για να προωθούν το φάρμακο της Pfizer.
- Αντιδραστήρια για τον ιό του Νείλου: Υπό την πίεση δημοσιευμάτων έγιναν 100.000 έλεγχοι, μόλις πέντε ήταν τα θετικά κρούσματα.
- Ραδιοφάρμακο πληρώθηκε εκ λάθους στην Πάτρα 2.280 ευρώ, αντί για 280 ευρώ...
- Βηματοδότες: Η μέση τιμή των βηματοδοτών στην Ελλάδα ήταν 6.500 ευρώ και στην Ε.Ε. ήταν 1.600 ευρώ.
- Νευροδιεγέρτες: Η μέση τιμή νευροδιεγερτών στην Ελλάδα ήταν 8.000 ευρώ και στην Ε.Ε. 300 ευρώ.
- Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις: Η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 6.000 - 9.000 ευρώ και στην Ε.Ε. ήταν 900 ευρώ.
- Στεντ: Η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 2.250 ευρώ και στην Ε.Ε. 1.400 ευρώ.
- Υλικά αρθροπλαστικών που χρησιμοποιούνταν στις επεμβάσεις: η μέση τιμή των υλικών στην Ελλάδα ήταν 1.400 - 1.800 ευρώ, ενώ στην Ε.Ε. ήταν 300 ευρώ.
- Θερμικές κάμερες (προμήθεια την περίοδο της γρίπης): Η ακριβότερη είναι 7.000 δολάρια. Την περίοδο 2004, 2005 και 2006 αγοράσθηκαν με 115.000 ευρώ η κάθε μία (συνολικό κόστος 2.600.000 ευρώ). Δίνονταν 700.000 ευρώ για 24ωρη λειτουργία με συνολικό κόστος 6.000.000 ευρώ για τα τρία άτομα που απασχολούνταν.
- Προγραμματική σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ - ΟΚΑΝΑ: Ο ΟΚΑΝΑ πήρε 10 εκατ. για να προσλάβει 130 άτομα επί εποχής Λοβέρδου. Τα χρήματα πήγαν για ανακαινίσεις των κτιρίων του ΟΚΑΝΑ και ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν τιμολόγια και έχουν εξαφανιστεί 5 εκατ. ευρώ.
- Κτήριο ΚΕΕΛΠΝΟ: Αγοράστηκε με δάνειο 17 εκατ. ευρώ ύστερα από προκήρυξη που θεωρήθηκε φωτογραφική (π.χ. έλεγε ότι πρέπει να απέχει 300 μέρα από το κτήριο του ΕΚΕΠΥ, να είναι ημιτελές κ.ά.). Το κτήριο αγοράσθηκε 11 εκατ. ευρώ, όταν η αντικειμενική αξία ήταν 3 εκατ. Και χρειάσθηκαν 5 - 6 εκατ. για να ολοκληρωθεί.
- ΕΚΕΠΥ: Για συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού το 2010-2011 δόθηκαν 3.182.000 ευρώ.
- Κέντρο Ελέγχου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη: Αποπερατώθηκε τέσσερις φορές και δόθηκαν 5 εκατ. ευρώ.
Χρήματα σε ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ
- ΑΝΤ1: Χορηγία ΚΕΕΛΠΝΟ 1 εκατ. στον όμιλο ΑΝΤ1 για ενίσχυση του θεσμού «αριστεία ζωής».
- ΣΚΑΪ: Απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 300.000 ευρώ στον ΣΚΑΪ για διαφημιστικά μηνύματα με ιδιωτικό συμφωνητικό.

Το ξεπούλημα του Ντυνάν
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση σύστασης της Εξεταστικής περιλαμβάνει και τη μετατροπή του νοσοκομείου Ντυνάν από δημόσιο κοινωφελές ίδρυμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Το νοσοκομείο χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο, βρέθηκε χρεωμένο με 90 εκατ. ευρώ και το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, πέρασε μέσα σε μία νύχτα σε χέρια ιδιωτών έναντι 115 εκατ. ευρώ, με τα χρέη σβησμένα, με την άδεια λειτουργίας του να ισχύει κανονικά, με τον εξοπλισμό και τις κτηριακές του εγκαταστάσεις αλώβητα και χωρίς το Δημόσιο να μπορεί να διεκδικήσει ούτε τότε ούτε στο μέλλον τα συμφέροντά του.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ουσιαστικά αγοράσθηκε με 25 εκατ. θέτοντας ζήτημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος από τους υπουργούς που ενεπλάκησαν.

πηγη : left.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου