ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ για ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ στο ΠΕΙΡΑΙΑ

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες, η πρόταση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή για την πόλη, κατά τη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Σημειώνεται ότι οι κοινωνικοί, επαγγελματικοί, θεσμικοί φορείς, αλλά και πολίτες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής και συνέβαλαν εποικοδομητικά με προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση,  επί του κειμένου της στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Πέτρος Κόκκαλης, ενώ πραγματοποιήθηκε αναλυτική  παρουσίαση της πρότασης Ο.Χ.Ε. από τον ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου κ. Αλέξανδρο Τσιατσιάμη.Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική για τη Δημοτική Αρχή και για την πόλη, διότι καλούμαστε να ψηφίσουμε την πρόταση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που ουσιαστικά είναι η άντληση κεφαλαίων, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει αυτά τα οποία πριν περίπου τρία χρόνια υποσχέθηκε στον Πειραϊκό λαό.
Μέχρι τώρα η Δημοτική Αρχή ασχολήθηκε πιστεύω ουσιαστικά και με θετικά αποτελέσματα με την καθημερινότητα,  παρά τα προβλήματα. Παρέλαβε έργα σε μικρό ποσοστό υλοποίησης τα οποία ολοκλήρωσε, αλλά έχει κάνει και τις δικές της παρεμβάσεις αυτά τα 2,5 χρόνια. Πιστεύω ωστόσο ότι η πολλή δουλειά ξεκινάει όχι με την υποβολή, αλλά με την έγκριση των χρημάτων τα οποία ζητούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Η Ο.Χ.Ε. είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο κινείται σε τρεις άξονες: την ανάπτυξη, την κοινωνία και την πόλη. Θα ακούσετε τα ποσά, τα οποία  είναι μοιρασμένα από την πρόσκληση.
Ξέρετε ότι η πρόσκληση βγήκε πριν περίπου ένα μήνα, αλλά δεν μπορούσαμε να την είχαμε υποβάλει νωρίτερα, αφού δεν είχε ”ανοίξει" η πρόσκληση από την Περιφέρεια,  παρά το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι από καιρό. Θέλω επίσης να πω, γιατί έχει σημασία, ότι με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο πολιτευτήκαμε προεκλογικά, καθώς η προοπτική της Ο.Χ.Ε., δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2014. Σε αυτήν στηριχθήκαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δυστυχώς καθυστέρησε να βγει στον αέρα η πρόσκληση και ως εκ τούτου υπήρξε η καθυστέρηση.
Θεωρώ ότι έχει γίνει συστηματική και ποιοτική δουλειά, η οποία μένει να αποδειχθεί φυσικά κατά την έγκριση.
Μια σημαντική  παράμετρος, πέρα από την άντληση των όποιων κεφαλαίων,  είναι η δυνατότητα που δίνεται μέσω της  Ο.Χ.Ε. να δημιουργηθεί πλέον εντός των δήμων ή συστάδας δήμων που υποβάλουν, ένας φορέας διαχείρισης εντός του δήμου. Ο Δήμος θα αποκτήσει μια εμπειρία που δεν του είναι μόνο χρήσιμη για τη διαχείριση αυτής της πενταετίας, γιατί το πρόγραμμα είναι 2017-  2022 της ΟΧΕ, αλλά  και για  επόμενα μελλοντικά προγράμματα που μπορεί να έρχονται στους δήμους».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Πέτρος Κόκκαλης, κατά την εισήγησή του, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εν όψει και της παρουσίασης που θα ακολουθήσει ήθελα να πω δυο λόγια σχετικά με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, η οποία εν πολλοίς, όπως είπε και στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Δήμαρχος, αποτελεί την πρώτη πράξη μίας κατά κάποιο τρόπο "ενηλικίωσης" του Δήμου. Όχι μόνο του Δήμου Πειραιά, αλλά και όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν απ’ ευθείας προγράμματα ανάπτυξης σε αντίθεση με το παρελθόν όπου αυτά θα έπρεπε να περάσουν μέσα από τα  Υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο σε μία, αν θέλετε, δοκιμαστική πρώτη φορά είναι υποχρεωμένα τα κράτη – μέλη να χρησιμοποιήσουν  το 5% του συνόλου του ΕΣΠΑ για δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσα από εργαλεία όπως η Ο.Χ.Ε. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί λογικά και στο μέλλον και θα ενισχυθεί προκειμένου να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αυτονομία και δυνατότητα.

Καλούνται λοιπόν οι Δημόσιες Αρχές που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες, που έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα προβλήματα να γίνουν πιο αποτελεσματικές και πιο δημιουργικές στη διαχείριση των κονδυλίων αυτών. Ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια για τη σύνταξη αυτής της πρότασης και να τους συγχαρώ γιατί είναι μια  περίπλοκη και πρωτόγνωρη για τον Δήμο μας εργασία και πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση και θα έχει μεγάλες πιθανότητες να πάει πολύ καλά στη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια και να μας ανοίξει έναν καινούριο δρόμο σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης».Ο κ. Μώραλης, στη δευτερολογία του, τόνισε μεταξύ άλλων:
"Θα ήθελα να τονίσω  ότι 260 εκατομμύρια είναι το σύνολο των Ο.Χ.Ε. για την Αττική. Υποβάλλοντας εμείς ως Δήμος Πειραιά 90 εκατ. ευρώ  είμαστε αρκετά φιλόδοξοι και αισιόδοξοι.
Επειδή δεν είμαστε υπερφίαλοι, θεωρούμε ότι έχουμε κάνει μια δομημένη δουλειά. Την έχουμε παρουσιάσει άλλωστε σε πολλούς φορείς και έξω από την πόλη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Περιφέρεια με θετικά σχόλια.  Μένει να αποδειχθεί με την έγκριση και την εκχώρηση που είπε ο κ. Τσιατσιάμης. Να πω ένα κριτήριο που ήταν οι επενδύσεις και μπορεί κάποιος να πει: ποιες επενδύσεις έχουμε στον Πειραιά και αξιολογηθήκατε. Κι όμως γίνονται μεγάλες επενδύσεις στον Πειραιά, είτε αυτές είναι το μετρό είτε το τραμ είτε το λιμάνι. Είναι η επένδυση του Παπαστράτου αλλά και μικρότερες επενδύσεις οι οποίες αξιολογούνται ως μία πόλη στην οποία γίνονται επενδύσεις και άρα υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική".

"Να πω ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή που κάναμε τα δύο χρόνια τώρα με την Περιφέρεια  στις όποιες προγραμματικές. Όπως είπατε δεν χρηματοδοτούνται σχολεία, δεν χρηματοδοτούνται απαλλοτριώσεις και δεν χρηματοδοτούνται νομίζω ούτε αθλητικές εγκαταστάσεις στο σύνολό τους. Γι αυτό εστιάσαμε με την Περιφέρεια και τον κ. Γαβρίλη, σε πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να εντάξουμε στην Ο.Χ.Ε. Γι αυτό  έχουμε εξασφαλίσει δύο χρηματοδοτήσεις για σχολεία ή για αθλητικές εγκαταστάσεις κυρίως".

"Επίσης να αναφέρω ότι αν κάποιος διάβασε την εισήγηση και μπήκε στα επί μέρους έργα,  θα δει ότι δύο αναπλάσεις που είναι υπεσχημένες και απαραίτητες και αναγκαίες για την πόλη, το Μικρολίμανο και ο Άγιος Διονύσιος απουσιάζουν, διότι το μεν Μικρολίμανο,  ξέρετε ότι ήδη  έχει μπει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Άρα είναι εκτός Ο.Χ.Ε.   και τις προσεχείς ημέρες περνάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ποσό 14 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη γιατί είναι σημαντικό για την πόλη. Σε όλη την περιοχή του  Αγίου Διονυσίου, θα γίνει μια σημαντική ανάπλαση. Εμείς πάμε να αντλήσουμε  χρήματα τα οποία θα μας εγκρίνουν συν 20 εκατομμύρια που είναι αυτές οι αναπλάσεις και κάποιες άλλες που έχουμε συνεννοηθεί με την Περιφέρεια και την οποία για ακόμα μια φορά ευχαριστώ για την καλή συνεργασία. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά. Εγώ δεν θέλω να πω αν θα εγκριθούν 50,60 ή 70, δεν μπορώ  να το γνωρίζω γιατί δεν μπορώ να ξέρω, όπως είπαμε η διαδικασία, είναι διαγωνιστική. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις προτάσεις των άλλων. Θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι έχουμε κάνει μια καλή δουλειά και θα μπορέσουμε σε αυτήν την διαδικασία να πάρουμε τα περισσότερα δυνατά". 

"Στον Άγιο Διονύσιο έχουμε ώριμη μελέτη, δηλαδή αν εγκριθεί μπορούμε το συντομότερο να δημοπρατήσουμε και να ξεκινήσουμε. Στο Μικρολίμανο πιστεύω ότι αν λυθούν  ορισμένα τυπικά θεσμικά προβλήματα, ίσως σε ένα δίμηνο - τρίμηνο  να μπορούμε να δημοπρατήσουμε και το Μικρολίμανο".Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου