Ο Εντουάρ Φιλίπ «εκλεκτός» του Μακρόν..

Ο 46χρονος δικηγόρος και πολιτικός, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εντουάρ Φιλίπ, προτάθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν για πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Ο Φιλίπ ανήκει στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί και θεωρείται προσκείμενος του Αλέν Ζιπέ. Είναι εν ενεργεία δήμαρχος Χάβρης και βουλευτής.
Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος επέλεξε οικειοθελώς έναν πρωθυπουργό που δεν ανήκει στο κόμμα του.
Η επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης εντός των προσεχών 48 ωρών, θα είναι κρίσιμη για τον νεαρό πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει να πείσει ότι έχει την ικανότητα να συνενώσει γύρω από το «ούτε δεξιό, ούτε αριστερό» πρόγραμμά του και να επιδιώξει την διαμόρφωση πλειοψηφίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα κόμματα οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές.
Εκπροσώπηση σε όλες τις περιφέρειες ανήγγειλαν τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά κόμματα.
Με 577 υποψηφίους για ισάριθμες έδρες θα εκπροσωπηθούν το κεντρώο κίνημα Δημοκρατία Εμπρός, οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, το κίνημα του Μελανσόν Ανυπότακτοι, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, οι Σοσιαλιστές, το Κομουνιστικό Κόμμα και ο ευρωσκεπτικιστής Ντιπόν ντ’ Ενιάν, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τη Μαρίν Λεπέν, αλλά τώρα προτίθεται να κατεβεί ανεξάρτητος.

Ποιός είναι ο Εντουάρ Φιλίπ

Γεννημένος στη Ρουέν πριν από 46 χρόνια, ο Εντουάρ Φιλίπ μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po), τάχθηκε στο πλευρό του Μισέλ Ροκάρ, στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, έως ότου ο νεαρός Νορμανδός επιλέξει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την πολιτική του παρουσιάζεται το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του. Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Φιλίπ δεν το βάζει κάτω.
Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP- το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικανών- και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ.
Αναλαμβάνει κυβερνητική θέση (σ.σ. για λίγο) ως σύμβουλος στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί.
Το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε.
Όλα πλέον τώρα παίρνουν το δρόμο τους: από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση.
Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο.
Οταν ξεσπά το σκάνδαλο με την σύζυγο του Φιγιόν, ο Φιλίπ εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.

«Μη δώσετε στον κ. Μακρόν πλήρη εξουσία»

Λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτη Γαλλία», δήλωσε σχετικά: «Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε την διοίκηση όλης της παραδοσιακής πολιτικής τάξης της χώρας. Ο παλιός κόσμος επέστρεψε. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε τον έλεγχο του συνόλου της πολιτικής τάξης. Η δεξιά μόλις προσαρτήθηκε με τον διορισμό του Εντουάρντ Φιλίπ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη απορροφηθεί [...] Οι ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπου έχουν εγκαταλειφθεί.
Και πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα μπροστά στον κ. Μακρόν και για χάρη της δημοκρατίας μας, υπάρχει μόνο μια συνεκτική, ενωμένη δύναμη [...] είναι η «Ανυπότακτη Γαλλία» της οποίας εγώ είμαι ο εκπρόσωπος. Μη δώσετε στον κ. Μακρόν πλήρη εξουσία, επιτρέψτε να υπάρξει μια ζωντανή εναλλακτική στη χώρα μας».  

«Η ασάφεια πρέπει να εκλείψει»

«Είναι μια προσωπική απόφαση και όχι μια πολιτική συμφωνία, διότι είμαστε σε μια νομοθετική περίοδο, μια περίοδο που η σαφήνεια θα πρέπει να αντικαταστήσει την ασάφεια: ασάφεια σχετικά με το πρόγραμμα που υποστηρίζει αυτή η κυβέρνηση και που οι Γάλλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πριν αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών Bernard Accoyer, μετά την ανακοίνωση του ονόματος που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας.


«Η ασάφεια πρέπει να εκλείψει: αυτός ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει τους υποψηφίους του «En marche!» ή των Ρεπουμπλικανών (LR), δηλαδή της πολιτικής του οικογένειας;» αναρωτήθηκε.
  
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου