Έντονη ανησυχία για την πιθανότητα έκρηξης του ιταλικού υπερηφαιστείου Campi Flegrei

Μια πιθανή έκρηξη του πιο επικίνδυνου ηφαιστείου στον κόσμο, σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν (η πόλη της Νάπολης είναι κτισμένη μέσα στην καλντέρα του ηφαιστείου), ενώ το κλίμα θα επηρεαστεί σε παγκόσμια κλίμακα
To υπερηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων , γνωστό στην Ιταλία ως Campi Flegrei, είναι ενδεχομένως στα πρόθυρα μιας έκρηξης. Μια ολοκαίνουργια μελέτη μοντελοποίησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη περίοδος αναταραχών που διέρχεται,  έχει ωθήσει το ηφαίστειο πιο κοντά σε μια έκρηξη από ότι είχε καταλήξει η προηγούμενη έρευνα.
Το ηφαίστειο βρίσκεται 13 χιλιόμετρα δυτικά του Βεζούβιου. Σύμφωνα με ενδείξεις, το ηφαίστειο διαθέτει ένα τεράστιο θάλαμο μάγματος από κοινού με τον Βεζούβιο σε βάθος 8 χιλιομέτρων, χωρητικότητας μεγαλύτερης από 100 κυβικά χιλιόμετρα.

Το ψηλότερο σημείο του ηφαιστείου  βρίσκεται 458 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανακηρύχθηκε περιφερειακό πάρκο το 2003. Το μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστείου είναι υποθαλάσσιο και αποτελείται από 24 κρατήρες και ηφαιστειακά οικοδομήματα. Υδροθερμική κυκλοφορία παρατηρείται στις περιοχές Λούκρινους Λάκους (λίμνη), Αγκνάνο και στην πόλη Ποτσουόλι. Αέρια εκλύονται από τον κρατήρα Σολφατάρα. Τα Φλεγραία Πεδία σύμφωνα με την ρωμαϊκή μυθολογία ήταν η κατοικία του θεού της φωτιάς Βούλκαν και εκεί βρισκόταν η είσοδος για τον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία εκεί σκότωσε ο Ηρακλής τους Γίγαντες.
Όπως αναφέρθηκε από την ομάδα του University College  του Λονδίνου (UCL) και του Παρατηρητηρίου του Βεζούβιου, η καλντέρα διαμέτρου 13 χιλιομέτρων βρίσκεται σε μια αναταραχή για σχεδόν 70 χρόνια. Φαίνεται να περνάει από περιόδους έντασης και ύφεσης, γεγονός που προκαλεί μεγάλη πίεση στον υπερκείμενο φλοιό, ο οποίος κρατά το μάγμα παγιδευμένο υπόγεια.
Αρχικά θεωρήθηκε ότι η ενέργεια που εκλύεται για να προκαλέσει τη διάταση του φλοιού με αυτόν τον τρόπο, εκτονώνεται κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου ύφεσης, αλλά, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα  της ομάδας, αυτό δεν είναι αλήθεια καθώς συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς πραγματικά να διαχέεται.
«Μελετώντας πώς το έδαφος σπάει και κινείται στο Campi Flegrei, νομίζουμε ότι μπορεί να πλησιάζει σε ένα κρίσιμο στάδιο όπου περαιτέρω αναταραχές θα αυξήσουν την πιθανότητα έκρηξης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Christopher Kilburn, διευθυντής του Κέντρου Κινδύνου του UCL.
«Είναι επιτακτική ανάγκη οι αρχές να είναι προετοιμασμένες γι `αυτό».
Παρόλο που δεν είναι ακόμη δυνατός ο προσδιορισμός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος έκρηξης, η ομάδα, όπως γράφει στο Nature Communications, θεωρεί ότι το Campi Flegrei σίγουρα τείνει προς μια έκρηξη περισσότερο από το να παραμένει απλώς αδρανές.
Δύο πρόσφατα έγγραφα ανέφεραν επίσης ότι το Campi Flegrei εκδηλώνει αναταραχές. Το ένα σημειώνει ότι το έδαφος έχει ανέβει από το 2005 κατά 0,38 μέτρα, ενώ το άλλο θεωρεί ότι έχει φθάσει ένα κρίσιμο κατώφλι στο οποίο η καλντέρα, αργά αλλά σίγουρα, προετοιμάζεται για μια έκρηξη.
Είναι δύσκολο να πούμε γιατί το έδαφος ανυψώνεται και υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις που μπορούν να αποδοθούν σε αυτό. Η διόγκωση του αερίου, η κίνηση των ρευστών και η παραγωγή του μάγματος είναι όλες δυνατές και είναι εξίσου πιθανές. Η τρίτη επιλογή είναι μακράν η πιο ανησυχητική, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα.

Μια έκρηξη στην Αίτνα της Σικελίας. Οποιαδήποτε ανάλογο περιστατικό στο Campi Flegrei θα ήταν χειρότερο

Το επίπεδο της παραμόρφωσης του εδάφους επί του παρόντος, το οποίο είναι αναμφίβολα ανησυχητικό, έχει συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο, χωρίς καμία συνέπεια. Από το 1982 έως το 1984, το έδαφος ανέβηκε κατά 1,8 μέτρα, δηλαδή περίπου 24 φορές υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται σήμερα - και όμως δεν συνέβη τίποτε καταστροφικό. Το σημερινό επίπεδο αναταραχής μπορεί λοιπόν να είναι χωρίς συνέπειες.
Ωστόσο, η επιστημονική ανησυχία για το Campi Flegrei απέχει πολύ από την υπερβολή. Ο κ. Kilburn δήλωσε στο IFL Science ότι η αναταραχή στο ηφαίστειο από το 1950 και μετά είναι το «πρώτο σημάδι έντασης στην καλντέρα μετά από τέσσερις αιώνες», σημειώνοντας ότι η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αυτό το μοτίβο, ήταν το 1538 οπότε και ξέσπασε το Campi Flegrei.
 «Σημειώστε, ωστόσο, ότι μια έκρηξη δεν είναι σίγουρη - είναι πιο πιθανή από ότι σε προηγούμενα επεισόδια έντασης», δήλωσε.
Η έκρηξη του 1538, παρεμπιπτόντως, δεν ήταν τίποτε  σε σύγκριση με το σχηματισμό της καλντέρας πριν από 40.000 χρόνια, η οποία έκρηξη ήταν μια από τα πιο ισχυρές των τελευταίων εκατομμύριων χρόνων. Αυτή η έκρηξη παρήγαγε μεταξύ 100 και 500 κυβικών χιλιομέτρων ηφαιστειακής στάχτης, η οποία έφθασε μέχρι τη Γροιλανδία.
Η πόλη της Νάπολης

 «Επί του παρόντος, υπάρχουν κάτοικοι που έχουν περάσει δύο καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χωρίς έκρηξη, οπότε είναι φυσικό να είναι προβληματισμένοι», δήλωσε ο Kilburn. «Ωστόσο, η απουσία έκρηξης μέχρι σήμερα δεν είναι λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβαίνει για πάντα».
Το IFLScience και το WIRED, με δημοσιεύματα τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη καλντέρα είναι το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στον κόσμο, κάτι που λίγοι ηφαιστειολόγοι θα διαφωνούσαν.
Μια πιθανή έκρηξή του θα σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν (η πόλη της Νάπολης είναι κτισμένη μέσα στην καλντέρα των Φλεγραίων Πεδίων), ενώ το κλίμα θα επηρεαστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Το Μάιο του 2012 εγκρίθηκε η κατασκευή μιας γεώτρησης της οποίας σκοπός είναι η τοποθέτηση αισθητήρων για να ανιχνευτούν τις μετατοπίσεις του εδάφους. Το αίτημα για γεώτρηση υπήρχε και το 2009, αλλά τότε δεν εγκρίθηκε γιατί εκτιμήθηκε ότι από την γεώτρηση θα μπορούσε να διατρυπηθεί ένας άγνωστoς θάλαμος μάγματος πλούσιος σε πυρίτιο και να απελευθερωθούν παγιδευμένα αέρια με αποτέλεσμα να σημειωθεί ισχυρή έκρηξη
Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου και έως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε μέσα στην «ζώνη έκρηξης». Υπάρχει σίγουρα ένας ενεργός θάλαμος μάγματος κάτω από την επιφάνεια και σε αντίθεση με το Yellowstone - ένα πολύ πιο διάσημο υπερηφαίστειο – βρίσκεται σε  αναταραχή. Αυτή η τελευταία μελέτη προσθέτει μια άλλη ανησυχητική πτυχή στη δυνητική μελλοντική δραστηριότητα του ηφαιστείου.


πηγη : klik.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου