Κοστα Ρίκα: Το πράσινο κράτος με τον υψηλότερο δείκτη ευτυχίας και η Ελληνική πλευρά της

Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή αλλά πολύ όμορφη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Το όνομά της σημαίνει «Πλούσια Ακτή» και είναι μια από τις πιο πράσινες αλλά και πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Είναι ένας τροπικός παράδεισος, σχεδόν άγνωστος για τους Ευρωπαίους, με παρθένες εξωτικές παραλίες, εντυπωσιακά τροπικά δάση και πλούσια βιοποικιλότητα.
Ο πληθυσμός της είναι περίπου 4,3 εκατομμύρια και οι κύριες δραστηριότητες είναι η γεωργία και ο τουρισμός. Βρίσκεται ανάμεσα στον Παναμά και τη Νικαράγκουα και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά και την Καραϊβική Θάλασσα στα ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι το Σαν Χοσέ.
Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά η χώρα έχει να επιδείξει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που την καθιστούν μοναδική και πρωτοπόρα.
Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την προοδευτική περιβαλλοντική πολιτική της και είναι η μόνη χώρα που πληροί τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. H Κόστα Ρίκα έχει στόχο να έχει μηδενικό(!) ισοζύγιο άνθρακα έως το 2021, εν μέρει μέσω ενός προγράμματος φύτευσης δέντρων.
Περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%. Ήδη από το 2004 το 47% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία. Το 2012, η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι.
kostaRika
Η Κόστα Ρίκα δεν έχει καθόλου στρατό! Είναι επιπλέον η πιο δημοκρατική χώρα της περιοχής, καθώς έχει συνεχή δημοκρατία από το 1948 (καμία άλλη χώρα της Λατινικής Αμερική δεν το έχει καταφέρει). Την 1η Δεκεμβρίου του 1948, μετά τη λήξη εμφυλίου πολέμου, η χώρα αποκήρυξε την ύπαρξη στρατού προβλέποντας μάλιστα σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα! Έχει βέβαια αστυνομία η οποία εκτός από τη δημόσια τάξη και την εφαρμογή του νόμου έχει επιφορτιστεί με το κυνήγι των εμπόρων ναρκωτικών που προσπαθούν να διέλθουν από τη χώρα.
Τελευταία μάλιστα έχει δημιουργήσει και μια μικρή μονάδα ειδικών δυνάμεων για τη φύλαξη των συνόρων εξαιτίας μια συνοριακής αμφισβήτησης με τη Νικαράγκουα. Ωστόσο δεν διαθέτει κανενός τύπου βαρέα όπλα. Η αστυνομία διαθέτει 2 ελικόπτερα και η ακτοφυλακή 10-12 περιπολικά πολύ παλαιάς τεχνολογίας. Η χώρα έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και συνεργασία στο κυνήγι εμπόρων ναρκωτικών σε ξηρά και θάλασσα. Η παρουσία όμως της αμερικανικής ακτοφυλακής κοντά στις ακτές της χώρας ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων.
kostaRika2
Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το δείκτη Happy Planet Index (HPI), μάλιστα το 2012 κατάκτησε την πρώτη θέση στη λίστα. Αν και ο δείκτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, η ζωή στη χώρα είναι διαρκώς βελτιούμενη. Το προσδόκιμο ζωής είναι αντίστοιχο των αναπτυγμένων κρατών, όταν πριν μερικές δεκαετίες ήταν άθλος να ξεπεράσει κάποιος τα 50! Η οικονομική κατάσταση είναι σταθερή, οι φιλικοί και οικογενειακοί δεσμοί αποτελούν κοινωνική αξία, ενώ υπάρχουν πολλά κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ένα δημοφιλές ρητό στην Κόστα Ρίκα λέει: «Καμία διαφωνία ή διαμάχη δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες«!
Η ελληνική πλευρά της Κόστα Ρίκα - Τρεις πανέμορφες πόλεις της, η Αθήνα, η Σπάρτη και η Ελλάδα 

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κόστα Ρίκα είναι είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας την Κυριακή για την πρόκριση στους 8 του Μουντιάλ, ωστόσο, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει αρκετά ελληνικό χρώμα.
museo-ferroviario-atenas-alejuela-costa-rica3
Ο λόγος για τρεις πόλεις της οι οποίες ονομάζονται Grecia (Ελλάδα), Atenas (Αθήνα) και Esparza (Σπάρτη) και έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Η πανέμορφη Grecia, θεωρείται μια από τις πιο καθαρές πόλεις της Κεντρικής Αμερικής και το όνομά της δόθηκε προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η ιδρυσή της μας μεταφέρει στο 1825 και ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας, Ζοζέ Ραφαέλ ντα Γκαγιέγος, της έδωσε αυτό το όνομα, καθώς ήταν φιλέλληνας και υποστηρικτής της ελληνικής επανάστασης.

Οι περίπου 15.000 κάτοικοί της είναι γνωστοί για την φιλοξενία και την απλότητά τους, ενώ στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου.

Η πόλης είναι χτισμένη σε υψόμετρο 999 μέτρων, διαθέτει υπέροχο ήπιο κλίμα και παραμένει δροσερή ακόμη και το καλοκαίρι, ενώ, οι φιλόξενοι κάτοικοι, τα μοναδικά φυσικά τοπία και η πλούσια βλάστησή της προσελκύουν πλήθος τουριστών όλο τον χρόνο.

Μάλιστα, στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η Plaza Hellenica (Ελληνική πλατεία) στην οποία δεσπόζει η προτομή του Αριστοτέλη, προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997.

Από τα αξιοθέατα της πόλης, η εκκλησία Iglesia de la Nuestra Señora de las Mercedes που είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από προκατασκευασμένα ελάσματα χάλυβα σε ασυνήθιστο βαθύ κόκκινο χρώμα, το Περιφερειακό Μουσείο, το Μουσείο με τις πεταλούδες αλλά και το «World of Snakes» το οποίο στεγάζει πάνω από 50 είδη ερπετών από όλο τον κόσμο. Ακούγεται ίσως απίστευτο, αλλά αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι τουρίστες συρρέουν στην Grecia.

Στην είσοδο της πόλης εκτός από την επιγραφή «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα» υπάρχει και μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα.
costa 1
costa1
Κοντά στην Gracia υπάρχει και ένα μικρό χωριό με το όνομα Αθήνα.
Βέβαια είναι αρκετά διαφορετική από την ελληνική πρωτεύουσα, καθώς, είναι γεμάτη πράσινο, με καθαρό αέρα, χτισμένη σε υψόμετρο 698 μέτρων, σε μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από καταπράσινα βουνά. Σύμφωνα με το National Geographic, μάλιστα, το χωριό αυτό έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο.
costa3
costa2.png
Τέλος από μια «Ελλάδα» δεν θα μπορούσε να λείπει η Σπάρτη.
Η Esparza ιδρύθηκε το 1851 με την ονομασία Sparta και με το πέρασμα του χρόνου, εξαιτίας και της ισπανικής προφοράς το όνομά της μετατράπηκε σε Esparza. Είναι μία ήσυχη πόλη που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό, φημισμένη για τα grecotacos της, δηλαδή τοπικές πίτες αλά ελληνικά από ντόπιους μάγειρες.


Πληροφορίες απο travelpass.gr 

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου