Στ. Πιτσιόρλας: Ο Πειραιάς εμπροσθοφυλακή ανάπτυξης στη χώρα - της Κωνσταντίνας Πετούση

Αποφάσεις αλλά και δράσεις που θα πάνε μπροστά τη χώρα διεκδικεί ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιορλας, μόλις ξεπεράσουμε -όπως ανέφερε στο Κανάλι Ένα το σκόπελο με τις διαπραγματεύσεις-  καθώς «ο λαός έχει κουραστεί» και «θέλει να γνωρίζει πως θα βελτιωθεί η θέση του».
Αναφερόμενος στις επενδύσεις των ιδιωτών, τόνισε ότι είναι πολλές αυτές που έχουν σημασία για τη χώρα, ωστόσο ειδικά η επένδυση της Cosco στον Πειραιά μαζί με τα ναυπηγεία -εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ναυπηγοεπισκευής- μπορούν ν΄ αλλάξουν την μοίρα της χώρας.

Ο  Πειραιάς εμπροσθοφυλακή στην ανάπτυξη της χώρας.
Είμαστε ευρωπαϊκή δύναμη τόνισε κ. Πιτσιόρλας και πρέπει να αξιοποιήσουμε την ιστορία μας και την θέση μας, ενώ υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς αναπτύσσεται και μπορεί να γίνει η εμπροσθοφυλακή στην ανάπτυξη της χώρας.
Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται από τις αλλαγές διεθνώς στην  οικονομική και πολιτική σκακιέρα έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, της Cosco και του λιμένα της Σαγκάης, που στόχο έχει την αύξηση των εισερχόμενων φορτίων από την Κίνα στην Ευρώπη, καθιστώντας τον Πειραιά ως ένα από τα βασικότερα σημεία εμπορικής διασύνδεσης της Ασίας με τη Δύση.


Ο Πειραιάς αλλάζει θέση στον παγκόσμιο χάρτη τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να μεταφραστεί σε πολιτική αλλά και σε έργα: «Υποδομές που θα ανταποκρίνονται στην ανάπτυξη του λιμανιού, γεγονός που  δεν είναι υπεύθυνη μόνο η κυβέρνηση αλλά το σύνολο των πολιτικών – κοινωνικών δυνάμεων με απώτερο στόχο την ανάπτυξη για τον Πειραιά».
Ναυπηγεία
Ειδικότερα για το Πέραμα, τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση για επενδύσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από την Cosco, όπως επίσης υπάρχει αναμονή για την επίλυση του ζητήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, τα οποία χαρακτήρισε σύγχρονα και με μεγάλες δυνατότητες στη κατασκευή πλοίων.
Αναφερόμενος με λεπτομέρειες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπογράμμισε ότι πρόκειται για επένδυση «μπλοκαρισμένη από παντού» καθώς είναι σε εξέλιξη διαιτησία και η σημερινή ιδιοκτησία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την υπόθεση.
Ο υφυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν σημαντικές θετικές εξελίξεις για τον Σκαραμαγκά εντός του καλοκαιριού παρά το γεγονός ότι ή ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει προσφύγει εναντίον του δημόσιου διεκδικώντας αποζημίωση 1,5 δισ.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κινήσει διαδικασία για να τεθούν τα ναυπηγεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με σκοπό την αναδιοργάνωση και την επαναλειτουργία τους με σύγχρονους όρους. Η σημερινή ιδιοκτησία τα έχει εγκαταλείψει από το 2011 και συντηρούνται λόγω του Πολεμικού Ναυτικού» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιορλας, προσθέτοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν οι έλληνες εφοπλιστές να έχουν τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλος παγκοσμίως, να έχουμε κίνηση σε λιμάνι κρουαζιέρα ακτοπλοΐα και να μην επισκευάζονται τα πλοία εδώ». Κατέληξε λέγοντας ότι: «Χρειάζεται ένα συμβόλαιο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, προκειμένου όλοι να κερδίσουμε από αυτή την ιστορία. Χρειαζόμαστε μία συμφωνία που θα λύνει όλα τα προβλήματα που οδήγησαν στη σημερινή απραξία».
Επενδυτικό ενδιαφέρον από Γερμανούς – Ολλανδούς
Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η αποκάλυψη του κ. Πιτσιόρλα σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον από Γερμανούς, Ολλανδούς κ.α. για τα Γεωθερμικά πεδία της Θράκης, επένδυση που θα κατευθυνθεί στην αγροτική παραγωγή.
«Το να καταφέρουμε να πάρουμε αυτή την τεχνογνωσία, να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι το κέρδος μας» τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών για την ανάπτυξη της χώρας.
Η διαπραγμάτευση
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον υφυπουργό ήταν και το θέμα της διαπραγμάτευσης με τον κ. Πιτσιόρλα να τονίζει: «Ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε Eurogroup με τα συμφωνηθέντα να έχουν εκπληρωθεί, επομένως η κυβέρνηση ζητά το αυτονόητο δηλ οι εταίροι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Θα πάμε να κερδίσουμε το μέγιστο».
Αναφερόμενος -ειδικότερα στις έξωθεν πιέσεις- τόνισε ότι το συμφέρον του καθενός κρίνει και τις κινήσεις του. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση καθώς όπως είπε τα δεδομένα αυτό δείχνουν και μάλιστα υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει καλύτερα από αυτό που περιμένει η αντιπολίτευση.
πηγη : kanaliena.gr


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου