Χένρυ Μίλλερ : ..Ελλαδα για οποιον ψάχνει να βρει τον εαυτό του...

Χένρυ Μίλλερ. `Ενας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς  με έργο που επιρρέασε σε μεγάλο βαθμό τη λογοτεχνία την περίοδο του μεσοπολέμου. Εκτιμήθηκε, δε, από τους συγγραφείς της γενιάς μπητ. 
Εκτός από τη συγγραφή, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική.Γεννήθηκε το 1891 στη Νέα Υόρκη. Το 1930 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ΄τεσσερα χρόνια αργότερα , με τη χρηματοδότηση της Αναΐς Νιν, εκδίδει τον Τροπικό του Καρκίνου. Το 1939 κυκλοφορεί ο Τροπικός του Αιγόκερω και μετά έρχεται στην Ελλάδα, όπου ζει περίπου έξι μήνες. 
Φιλοξενήθηκε από τον Λώρενς Ντάρελ στην Κέρκυρα. Αργότερα επισκέφθηκε την Αθήνα, την Πελοπόννησο και αρκετά από τα ελληνικά νησιά. Ήταν σημαντική η συναναστροφή του με τον Γιώργο Σεφέρη, τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Γιώργο Κατσίμπαλη
Από τον Κατσίμπαλη μάλιστα, εμπνεύστηκε τον  τίτλο του βιβλίου Ο Κολοσσός του Μαρουσιού. Σε αυτό  περιγράφει τις εντυπώσεις του από την σύγχρονη Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα βιβλίο-ύμνος για τη χώρα μας. Χάρη σε αυτό έγινε διάσημος εδώ, σπάζοντας το κατεστημένο των γνωστών λογοτεχνικών μορφών. Διαμόρφωσε, λοιπόν, ένα νέο είδος μυθιστορήματος .Θα λέγαμε ότι είναι σαν ένα μείγμα από αυτοβιογραφία, κοινωνική κριτική, φιλοσοφικό στοχασμό, μυστικισμό και  μυθιστόρημα.
Ανάμεσα στα κυριότερα έργα του  είναι τα ακόλουθα: ο Τροπικός του Καρκίνου, ο Τροπικός του Αιγόκερω και η τριλογία Η Ρόδινη Σταύρωση.
Επέλεξα 17 από τα αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω:
Σκοπός της ζωής είναι να ζούμε, και το να ζούμε σημαίνει να έχουμε επίγνωση, μια χαρούμενη, μεθυστική, γαλήνια, θεϊκή επίγνωση.
Πίσω από κάθε δημιουργία, αυτό που την στηρίζει σαν αψίδα, είναι η πίστη. Ο ενθουσιασμός δεν είναι τίποτα: έρχεται και παρέρχεται. Αλλά όταν κάποιος πιστεύει, τότε γίνονται θαύματα.
Η σύγχυση είναι μια λέξη που εφηύραμε για μια τάξη, την οποία δεν καταλαβαίνουμε.
Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Η φαντασία είναι η φωνή της τόλμης. Αν υπάρχει οτιδήποτε θεϊκό στο Θεό είναι αυτό: τόλμησε να φανταστεί τα πάντα.
Ό,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί, είναι καταδικασμένο.
Πρέπει να δώσουμε κάποιο νόημα στη ζωή εξαιτίας του προφανούς γεγονότος ότι δεν έχει κανένα νόημα.
Αν οι άνθρωποι σταματήσουν να πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα γίνουν θεοί, τότε σίγουρα θα γίνουν σκουλήκια.
Δεν έχω ούτε λεφτά, ούτε πόρους, ούτε ελπίδες. Είμαι ο ευτυχέστερος άνθρωπος
Η όποια πρόοδος στη ζωή δεν προέρχεται από την προσαρμογή, αλλά από την τόλμη και από την υπακοή σε μια παρόρμηση.
Μιλάμε για τη μοίρα μας σαν να είναι κάτι που μας επισκέπτεται. Ξεχνάμε ότι εμείς φτιάχνουμε τη μοίρα μας, κάθε μέρα της ζωής μας.
Ασφαλώς ο καθένας συνειδητοποιεί κάποια στιγμή ότι έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια πολύ καλύτερη ζωή από αυτή που έχει διαλέξει.
Η μουσική είναι ένα ωραίο ναρκωτικό. Αν δεν την πάρεις πολύ στα σοβαρά.
Ο κανονικός άνθρωπος εμπλέκεται στη δράση. Ο ήρωας δρα. Βασική διαφορά.
Τη στιγμή που θα δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε, ακόμη και ένα πράσινο φύλλο, γίνεται ένας μυστηριώδης, τρομακτικός, απίστευτα υπέροχος κόσμος.
Η ζωή είναι για τους περισσότερους από εμάς μια μακρόσυρτη αναβολή.
Το σεξ είναι ένας από τους εννέα λόγους για μετενσάρκωση. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι άνευ σημασίας

πηγη : klik.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου