ΜΩΡΑΛΗΣ:' Δεν υπάρχει λύση με ιδιώτες..στην Καθαριοτητα '..

 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραχώρησε συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά 90.1 fm, στην εκπομπή «Σεμνά και ταπεινά», στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Κακούση.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημάρχου Πειραιά
κ. Γιάννη Μώραλη:

Για την απεργία των συμβασιούχων στους Δήμους και τον αντίκτυπο  στον Πειραιά
«Φθάσαμε μετά από 8 -10 μήνες συζητήσεων, στο μέσον του καλοκαιριού, με 40 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, με τον τουρισμό στην αιχμή του, να έχουμε μια χώρα γεμάτη σκουπίδια. Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος,   ότι έγιναν τρομερά λάθη».

 «Η ευθύνη είναι συνολικά της κυβέρνησης, διότι δεν είναι μόνο η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για να είμαστε ειλικρινείς. Οι ευθύνες σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας είναι διαχρονικές. Όταν μια κυβέρνηση επικαλείται τον  τουρισμό ως το βασικό μοχλό  οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μαζί με τη ναυτιλία και καταφέρνει στο μέσο του καλοκαιριού να έχει αυτήν την εικόνα η χώρα, είναι προφανές ότι έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη και κακός σχεδιασμός».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Δήμοι πραγματικά είναι άμοιροι οποιασδήποτε ευθύνης. Υπήρχε ο “νόμος Παυλόπουλου”, ο οποίος προέβλεπε να μεσολαβεί  μεταξύ των οκτάμηνων συμβάσεων για εργασία, ένα τρίμηνο.  Ήρθε η συγκεκριμένη κυβέρνηση πριν από κάποιο διάστημα και είπε ότι αυτό καταργείται και οι οκτάμηνες συμβάσεις θα παραταθούν, με συνεχόμενες ανανεώσεις έως 31-12-2017 ».

«  Εμείς στον Πειραιά χρειαζόμαστε τους συμβασιούχους, κάναμε το παν για να παραμείνουν και οι άνθρωποι αυτοί  έχουν πληρωθεί  από τον Δήμο Πειραιά. Υπάρχει μάλιστα ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες  και πρέπει να παραμείνουν».

«Θέλουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία με τους συμβασιούχους στους τομείς καθαριότητας των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων όπως ξέρετε, επτά χρόνια με τα μνημόνια, άρα οι Δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Καλύπτουμε τους τομείς καθαριότητας με δίμηνα, οκτάμηνα, με μεσοβέζικες λύσεις. Θεωρούσαμε ότι σε αυτή τη «φουρνιά» οκταμήνων θα λυνόταν το θέμα και θα μονιμοποιούνταν. Δυστυχώς δεν έγινε».

«Μακάρι να τελειώσει γρήγορα η απεργία. Γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τρωκτικά, για αρρώστιες. Ευτυχώς που τα σχολεία είναι κλειστά, για να έχουμε λιγότερες επικίνδυνες εστίες. Τα νοσοκομεία, να ξέρετε, ότι  καθαρίζονται παρά την απεργία, βγαίνουν 3-4 απορριμματοφόρα, τα οποία καθαρίζουν τα επικίνδυνα απόβλητα. Ωστόσο, δεν μπορεί η πόλη του Πειραιά παρά την εικόνα που είναι λίγο καλύτερη πράγματι από κάποιες άλλες πόλεις,   να αντέξει παραπάνω από μία - δυο μέρες ακόμα. Ελπίζω ο αρμόδιος Υπουργός της κυβέρνησης να δώσει τη λύση,  διαφορετικά θα έχουμε πολύ άσχημα φαινόμενα εν μέσω καλοκαιριού».

«Δεν υπάρχει λύση με ιδιώτες. Όπως ξέρετε οι εργαζόμενοι έκλεισαν και τον ΧΥΤΑ στη Φυλή. Άρα και να μαζευόντουσαν στα απορριμματοφόρα τα απορρίμματα,  δεν θα μπορούσαν να αδειάσουν πουθενά.  Άλλωστε, να ξέρετε ότι η διαδικασία για να καθαρίσει ο Πειραιάς από τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί από την Κυριακή το βράδυ, θα διαρκέσει τουλάχιστον δεκαπέντε  ημέρες. Διότι ο όγκος των σκουπιδιών είναι μεγάλος και το προσωπικό θα είναι πλέον  πολύ λιγότερο αν φύγουν οι συμβασιούχοι.  Στον Πειραιά το 55% των υπαλλήλων στην Καθαριότητα είναι συμβασιούχοι και το 45% είναι μόνιμοι. Άρα, αν πράγματι, όπως όλα δείχνουν,  αυτοί οι άνθρωποι φύγουν με «ξαφνικό θάνατο» όπως είπαν μέσα στην εβδομάδα, αντιλαμβάνεστε ότι μένουμε με την μισή δύναμη, για να καθαρίσουμε  μια πόλη που ούτως ή αλλιώς θα έχει συσσωρευμένους τόνους απορριμμάτων».


Για τον βανδαλισμό του Μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων

«Έχουμε ένα ρεκόρ βανδαλισμών στις μέρες μας και  στη χώρα και στην πόλη. Βλέπουμε πολλά μνημεία, αγάλματα και στην Αθήνα και στον Πειραιά, να τα κλέβουν, να τα καταστρέφουν, να τα  βανδαλίζουν. Είχαμε φθορές στο νέο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Το καλό είναι ότι συνελήφθη  και δικάστηκε ο άνθρωπος αυτός με μια ποινή 6 μηνών».

«Στον Πειραιά οι βανδαλισμοί είναι πολλοί και συχνοί. Σε αγάλματα, σε παιδικές χαρές, σε μνημεία, σε παγκάκια, παντού. Ίσως η τιμωρία αυτών των ανθρώπων δώσει κι ένα μήνυμα ότι η ασυλία τελείωσε,  τουλάχιστον από την δική μας πλευρά και η Αστυνομική Διεύθυνση, με την οποία είμαστε σε συνεργασία. Θα κυνηγάμε τέτοιες περιπτώσεις, διότι πλέον δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι περιουσία των δημοτών μας. Δεν γίνονται με λεφτά που έχει ο Δήμος, παρά μόνο  από τους φόρους και τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες στον Πειραιά. Άρα αυτές οι καταστροφές στρέφονται ευθέως τελικά εναντίον των Πειραιωτών».

«Τώρα κάνουμε τρία νέα γήπεδα. Δημοπρατούνται το Θεμιστόκλειο, το «Σαλπέας» το κλειστό και των Καμινίων. Δεν φτιάχνουμε τα γήπεδα σε συνεργασία με την  Περιφέρεια που θα κοστίσουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, για να έρθουν επιτήδειοι ή κάποιοι πονηροί τον επόμενο μήνα ή το επόμενο δίμηνο και να καταστρέψουν αυτές τις εγκαταστάσεις. Δεν έχουμε δυνατότητα περιφρούρησης ως Δήμος, με Δημοτική Αστυνομία ή προσωπικό. Αυτό είναι σαφές. Για αυτό και κάλεσα τους δημότες όταν βλέπουν παρόμοια φαινόμενα να μην φοβούνται. Θα πρέπει να καταγγέλλουν. Να ενημερώνουν τον Δήμο και την Αστυνομία, να μπορέσουμε να τιμωρήσουμε  ορισμένους από αυτούς  τους επιτήδειους».

Για τα  έργα του ΤΡΑΜ  στον Πειραιά


«Έχουμε δυο θετικά σημάδια. Άνοιξε ένα κομμάτι στην  έξοδο και άνοιξε η είσοδος στην πόλη. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι συνεπής η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να έχουμε τελειώσει. Αυτή είναι η υπόσχεσή τους, αυτή είναι η δέσμευσή τους, αυτά είναι τα χαρτιά που έχω στα χέρια μου εγγράφως για τον προγραμματισμό. Τώρα μένει κι ένα κομμάτι να τελειώσει τον Δεκέμβριο - Γενάρη. Τώρα «έχουμε φάει τον γάιδαρο, μένει η ουρά» Κι ελπίζω ότι φτάνουμε στο τέλος της ταλαιπωρίας. Ελπίζω». 


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου