Φιλαδέλφια: Η ιστορική πόλη που γέννησε την Αμερική..

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια δεν είναι τα δεκάδες μουσεία, τα θέατρα και οι εναλλακτικές μουσικές σκηνές που υπάρχουν στην πόλη και δίνουν τον δικό τους τόνο στην έντονη πολιτιστική ζωή της.
Ούτε και η αρμονική συνύπαρξη των καλοσυντηρημένων αποικιακών κτιρίων και των νέων κτισμάτων υψηλής αισθητικής, που κάνουν τη ματιά του επισκέπτη να ταξιδεύει από το χθες στο σήμερα. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι η ζεστή και ανθρώπινη ατμόσφαιρα της –πέμπτης σε πληθυσμό– μητρόπολης των ΗΠΑ, η οποία ανέκαθεν λειτουργούσε ως χωνευτήρι πολιτισμών και φημιζόταν για το πολύχρωμο πληθυσμιακό «μωσαϊκό» της. Είναι απλώς η επιθυμία τους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τον τόπο όπου «γεννήθηκε» η πατρίδα τους.
Στη Φιλαδέλφεια ξεκίνησε πριν από περίπου 240 χρόνια να γράφεται η επίσημη Ιστορία των ΗΠΑ. Εδώ υπογράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας (1776), διαβάστηκε στον λαό το πρώτο Σύνταγμα (1776) και αποφασίστηκε το σχέδιο της σημαίας των ΗΠΑ (1777). Στη Φιλαδέλφεια, επίσης, συνεδρίαζε για δέκα συναπτά έτη (1790-1800) το Κογκρέσο, αφού η πόλη ανακηρύχτηκε το 1790 πρωτεύουσα του νεοσύστατου αμερικανικού κράτους –ύστερα από μια δεκαετία, το 1800, το «στέμμα» παραδόθηκε στην Ουάσιγκτον.
Οι Αμερικανοί θεωρούν τη Φιλαδέλφεια μια πολύτιμη πόλη της χώρας τους. Οι περισσότερο «πατριώτες», πάντως, αισθάνονται ότι οφείλουν να επισκεφθούν, έστω μία φορά στη ζωή τους, την πρώτη ιστορική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την καρδιά της αμερικανικής ύπαρξης.
Το Πάρκο της Ανεξαρτησίας και το σπίτι του Φραγκλίνου
Περπατώντας στο κέντρο της πόλης, εύκολα θα διαπιστώσετε ότι η Ιστορία είναι διάχυτη σε κάθε βήμα σας. Στο Πάρκο της Ανεξαρτησίας –μια τεράστια έκταση πρασίνου κοντά στις όχθες του ποταμού Delaware– τον πρώτο λόγο έχουν τα μνημεία που αναφέρονται στη γέννηση των ΗΠΑ. Σημείο αναφοράς αποτελεί το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας (Inde-pendence Hall), ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα γεωργιανής αρχιτεκτονικής που περιλαμβάνεται από το 1979 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας λειτούργησε αρχικά ως διοικητικό κέντρο της περιοχής, αλλά χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για τις ανάγκες του νεοσύστατου κράτους.
Το Δημαρχιακό Μέγαρο στέκεται επιβλητικά στο κέντρο της πόλης από το 1901.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Δημαρχιακό Μέγαρο στέκεται επιβλητικά στο κέντρο της πόλης από το 1901.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Εδώ, στις 4/7/1776, υπογράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ενώ τη δεκαετία 1790-1800, την περίοδο που η Φιλαδέλφεια ήταν πρωτεύουσα των ΗΠΑ, στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου συνεδρίαζε το Κογκρέσο. Ξεναγηθείτε στο εσωτερικό του Independence Hall και «ξεφυλλίστε» τις πρώτες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας. Στα όρια του Πάρκου της Ανεξαρτησίας βρίσκεται, επίσης, το σημείο που διαβάστηκε στους Αμερικανούς η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (μαζί με το πρώτο Σύνταγμα της χώρας), το μνημείο «The President’s House» και η περίφημη Καμπάνα της Ανεξαρτησίας.
Σε απόσταση αναπνοής από το πάρκο θα δείτε την κατοικία-μουσείο του Βενιαμίν Φραγκλίνου, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση και είναι ανοιχτή στο κοινό. Λίγα τετράγωνα παρακάτω θα συναντήσετε την Εθνική Πινακοθήκη –στεγάζεται στο κτίριο που φιλοξενούσε μέχρι το 1836 τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Το σημαντικότερο έκθεμα της Πινακοθήκης είναι η πρώτη έκδοση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, που φυλάσσεται εδώ.
Αλλα αξιοθέατα που αναφέρονται στην περίοδο γέννησης των ΗΠΑ και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Πάρκο της Ανεξαρτησίας είναι το Εθνικό Νομισματοκοπείο (ιδρύθηκε το 1790 και είναι το πρώτο νομισματοκοπείο στην Αμερική), το κτίριο της Πρώτης Τράπεζας των ΗΠΑ (First Bank of the United States, 1795) και το πρώτο τελωνείο των ΗΠΑ (Old Custom House, 1824) –τα δυο τελευταία είναι κτισμένα σε αρχαιοελληνικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.
Η Φιλαδέλφεια της αγάπης
Συνεχίστε τη βόλτα στο κέντρο της Φιλαδέλφειας, περπατώντας με χαλαρούς ρυθμούς προς τα βορειοδυτικά της πόλης, με κατεύθυνση προς τις όχθες του ποταμού Schuylkill. Διασχίζοντας την κεντρική λεωφόρο Market St., θα φτάσετε στην πλατεία Penn, όπου δεσπόζει το πανύψηλο Δημαρχιακό Μέγαρο (167 μ.) –στέκεται εδώ επιβλητικά από το 1901. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας ξεχωρίζει το μεσαιωνικού στυλ μέγαρο Masonic Temple, που λειτουργεί ως έδρα της Μεγάλης Τεκτονικής Στοάς της Πενσιλβάνια και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Σε μικρή απόσταση από τη μεγάλη σκιά του δημαρχείου σάς περιμένει η πολυσύχναστη πλατεία JFK, περικυκλωμένη από σύγχρονα εμπορικά κέντρα. Στο μέσον της πλατείας απαθανατίστε με τη φωτογραφική σας μηχανή το διάσημο «μήνυμα» της αγάπης (LOVE), ένα pop art έργο που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Robert Indiana.
Η κεντρική λεωφόρος Benjamin Franklin είναι ο (οδικός) ομφάλιος λώρος που ενώνει την πλατεία JFK με το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας. Φημισμένο διεθνώς για τις συλλογές του, το Philadelphia Museum of Art στις ανατολικές όχθες του Schuylkill έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσα από την κινηματογραφική ταινία Rocky III, με τον Sylvester Stallone (αναζητήστε το χάλκινο άγαλμα του κινηματογραφικού ήρωα-πυγμάχου Rocky Balboa στον υπαίθριο χώρο του μουσείου). Εκτός από «πνευματικό καμάρι» της Φιλαδέλφειας, το Μουσείο Τέχνης είναι αναμφίβολα κι ένα από τα ομορφότερα και πιο ειδυλλιακά σημεία της πόλης. Το παρόχθιο πάρκο που εκτείνεται γύρω από το μουσείο προσφέρει μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Φιλαδέλφειας.
Γεύσεις πολυεθνικής κουζίνας μπορείτε να δοκιμάσετε σ’ ένα από τα δεκάδες μικρά εστιατόρια της κλειστής αγοράς τροφίμων Food Market, που λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο της πόλης, λίγα τετράγωνα μακριά από την ατμοσφαιρική Chinatown. Επίσης, άλλος ένας πόλος έλξης των ψαγμένων επισκεπτών της Φιλαδέλφειας είναι η Ιταλική Αγορά με τις αντίκες, που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης.
Γευστικές αποδράσεις στην κλειστή αγορά Food Market.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Γευστικές αποδράσεις στην κλειστή αγορά Food Market.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Με αυθεντικό αμερικάνικο ύφος
Η Φιλαδέλφεια εκτείνεται στη συμβολή των ποταμών Delaware και Schuylkill και η ιστορία της ξεκινά το 1681, όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Β’ παραχώρησε στον ευνοούμενό του William Penn μια περιοχή δυτικά του Delaware. Οραματιστής που διαπνεόταν από τις παραδόσεις των κουάκερων, ο Penn θεμελίωσε μια πόλη με άκρως λειτουργική ρυμοτομία (φαρδείς δρόμοι που τέμνονταν κάθετα) και εκτάσεις προορισμένες για χώρους αστικού πρασίνου και της έδωσε το ελληνικό όνομα Φιλαδέλφεια.
Το πρωτοποριακό αυτό πολεοδομικό σχέδιο έμελλε να υιοθετηθεί κατόπιν από όλες τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.
Από νωρίς η Φιλαδέλφεια υπήρξε πόλη μεταναστών, με καταγωγή κυρίως από την Ευρώπη, την Αφρική και την Απω Ανατολή. Τον 17ο αιώνα ήρθε το πρώτο κύμα Σουηδών και Ολλανδών αποίκων, τον 19ο αιώνα ξεκίνησε η εγκατάσταση Ιταλών και Εβραίων, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα έφτασαν εδώ Ισπανοί, Κινέζοι και Αφρικανοί. Ολοι τους, σε αγαστή συνεργασία με τους «ντόπιους» Αγγλοσάξονες, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πόλης.
Πίσω από το μοντέρνο άγαλμα διακρίνεται το μέγαρο Masonic Temple.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Πίσω από το μοντέρνο άγαλμα διακρίνεται το μέγαρο Masonic Temple.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκους, η Φιλαδέλφεια είναι σήμερα μια βιομηχανική μητρόπολη με αυθεντικό αμερικάνικο ύφος, που φημίζεται για τη μεγάλη πνευματική της παράδοση.
Ανεκτίμητες συλλογές έργων τέχνης
Το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας (Philadelphia Museum of Art) είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο και φιλοξενεί ανεκτίμητες συλλογές έργων τέχνης από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Διεύθυνση: 2600 Benjamin Franklin Pkwy, Philadelphia, PA 19130, τηλ. 001 215 7638100, http://www.philamuseum.org/.
Βίζα και διαβατήριο με εξάμηνη ισχύ
Για τους Ελληνες πολίτες απαιτείται βίζα για είσοδο στις ΗΠΑ, ενώ το διαβατήριο καλό θα ήταν να έχει ισχύ για πάνω από 6 μήνες. Για να λάβετε βίζα επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 91, 101 60, τηλ. 210 7212951, e-mail: AthensAmEmb@state.gov, web: http://www.athens.usembassy.gov/).
Ωράριο ξεναγήσεων και τιμές εισιτηρίων
Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, τις ξεναγήσεις και τις τιμές εισιτηρίων για τα μνημεία που βρίσκονται στο ιστορικό Πάρκο της Ανεξαρτησίας, μπορείτε να ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα www.nps.gov/inde.
Καμπάνα με... ηχηρό παρελθόν
Η ιστορική Καμπάνα της Ανεξαρτησίας κατασκευάστηκε το 1752 από χαλκό και κασσίτερο, ζυγίζει περίπου 900 κιλά και πάνω της έχει σκαλισμένη τη φράση: «Κηρύττω Ελευθερία σε όλη τη γη, σε όλους τους κατοίκους αυτής». Ο θρύλος θέλει την καμπάνα να ραγίζει την πρώτη φορά που σήμανε, όταν αναγγέλθηκε η προσχώρηση των 13 νέων αμερικανικών πολιτειών (το έτος 1776). Η τελευταία φορά που σήμανε η καμπάνα ήταν το 1846, στα γενέθλια του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσιγκτον.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Για την παραμονή σας στη Φιλαδέλφεια συστήνονται τα ξενοδοχεία
«Penn’s View Hotel» (001 215 9227600, http://www.pennsviewhotel.com/), «Alexander Inn» (001 215 9231004, http://www.alexanderinn.com/), «The Rittenhouse Hotel» (001 215 546 9000, http://www.rittenhousehotel.com/), «The Latham Hotel» (001 215 5637474, http://www.lathamhotelphiladelphia.com/), «Morris House Hotel» (001 215 9222446, http://www.morrishousehotel.com/).
ΦΑΓΗΤΟ
Αν επιθυμείτε να δειπνήσετε στο κέντρο (downtown) της Φιλαδέλφειας, προτείνονται τα εστιατόρια
«Parc Restaurant Bistro and Cafe», «El Vez», «Cuba Libre Restaurant», «Smokin’ Betty’s» και «The Farm and the Fisherman».

Κωνσταντίνος Μητσάκης / ΕΘΝΟΣ
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου