Οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό: 'Μαύρισαν' οι παραλίες στη Σαλαμίνα..

Αντιμέτωπη με τεράστια οικολογική καταστροφή βρίσκεται η Σαλαμίνα και η ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ" νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, καθώς η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων. Τι δήλωσε η δήμαρχος Σαλαμίνας στο Ραδιόφωνο 24/7 για το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την κινητοποίηση των αρχών
Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό άγνωστες συνθήκες. Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα (2.200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους ντίζελ) και είχε αποπλεύσει από τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου.
AdTech Ad

Τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, μετά τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακής, η σφράγιση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων.
Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων, ενώ στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείο Ναυτιλίας, το δεξαμενόπλοιο «βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες». Τονίζεται ότι «τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης», καθώς και ότι «κατέπλευσε στην περιοχή αντιρρυπαντικό σκάφος» του Λιμενικού.
 
Την απόγνωσή τους, από την πλευρά τους, εκφράζουν κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής, δηλώνοντας ότι απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή και ζητώντας άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
 

Δήμαρχος Σαλαμίνας: Χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις

«Η εικόνα σχεδόν παραμένει ίδια και η οικολογική επιβάρυνση είναι τεράστια» τονίζει σε δηλώσεις της στο Ραδιόφωνο 24/7 η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου και επισημαίνει ότι η μόλυνση εκτείνεται σε μήκος ενάμιση με δύο χιλιομέτρα.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται από την περιοχή των Σεληνίων μέχρι το τέλος της Κυνοσουράς και αγγίζει σχεδόν το Πέραμα. Έχει γεμίσει η θάλασσα και οι ακτές μαζούτ. Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει, δεν λειτουργούν. Τα σκάφη τα οποία είναι μέσα στα διάφορα καταφύγια και λιμανάκια έχουν λερωθεί και δεν ξέρουμε τι ζημιά εχουν υποστεί με τις μηχανές και τα δίκτυα τους. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν στα σημεία των σπιτιών τους και έχουν φύγει οι περισσότεροι. Υπάρχουν δύο ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί. Πιστεύω ότι έχουν ενταθεί σιγά σιγά οι προσπάθειες γιατί όλα τα όλα τα σημεία (της ρύπανσης) δεν είναι προσβάσιμα» είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας.
Στην περιοχή, αυτή την ώρα εργάζονται δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ωστόσο σύμφωνα με τη δήμαρχο χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις και χρειαστεί χρόνος, αφού η ζημιά είναι μεγάλη».
 
Η κα. Νάννου - Παπαθανασίου δήλωσε ευχαριστημένη από τη σημερινή στάση των αρχών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει μεγάλο καθώς πολλά σημεία της ρύπανσης δεν είναι προσβάσιμα: «Σήμερα βλέπω ότι έχουν δημιουργηθεί φράγματα. Το κεντρικό λιμεναρχείο είναι παρών, βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν δραστηριοποιηθεί. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάνει το καλύτερο δυνατό και έχει ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της πίεσης των μέσων, μας έχει διαθέσει και πλωτά σκάφη για απορρύπανση. Ήρθαν και βυτιοφόρα σε άλλους όρμους του νησιού μας» είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.
Ακούστε τις δηλώσεις της κας Νάννου - Παπαθανασίου στο Ραδιόφωνο 24/7:

 
Σε ότι αφορά στο επόμενο βήμα από πλευράς δήμου, η κα Νάννου τόνισε πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε να γίνει απόδοση ευθυνών και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για την περιοχή την ίδια σε ότι αφορά την φυσιολογία της, που έχει καταστραφεί.
Η δήμαρχος Σαλαμίνας εξέφρασε φόβους ότι αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό.
 
Η δήμαρχος Σαλαμίνας ανέφερε ότι όπως την ενημέρωσαν η σφράγιση του δεξαμενοπλοίου έχει ολοκληρωθεί κατά 95% προκειμένου να ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων και πρόσθεσε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος για το θέμα. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στελέχη των δύο υπουργείων βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή κάνοντας επίβλεψη των εργασιών αλλά και μετρήσεις.
Χθες παράκτιες περιοχές της Σαλαμίνας, επισκέφθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, συνοδευόμενοι από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, αρχιπλοίαρχο Λεοντάρα Κωνσταντίνο.
πηγη :news247
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου