Μέι: Προς το συμφέρον όλων μια μεταβατική περίοδος για το Brexit..

Διετή μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το Brexti το 2019 και την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ζήτησε η Τερέζα Μέι, σε ομιλία της στη Φλωρεντία.
Όπως είπε, μια μεταβατική περίοδος είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών ενώ σημείωσε ότι ενώ ανέφερε ότι το Λονδίνο θα τιμήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τις Βρυξέλλες.
Η Βρετανία θέλει να παραμείνει στενή φίλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε η Μέι, σημειώνοντας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι "προς το συμφέρον όλων". Πρότεινε επίσης διμερή συνθήκη Λονδίνου - Βρυξελλών για ζητήματα ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Ευρωπαίοι πολίτες και μετά το Brexit.
Επιπλέον, η Μέι είπε ότι ελπίζει οι διαπραγματευτικές ομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Είπα μάλιστα ότι επιθυμία της είναι τα βρετανικά δικαστήρια να μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα αυτών των πολιτών.
Όπως είπε η Μέι, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι όλα θα παραμείνουν ίδια και μετά το Brexit. Είπε όμως ότι θέλει να εργαστεί "χέρι με χέρι" με την ΕΕ και όχι με "τμήματα" της ΕΕ.

Όσον αφορά την ενιαία αγορά και την πρόσβαση σε αυτήν, η Βρετανή πρωθυπουργός "κατανοεί ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες" και τόνισε ότι οι δύο πλευρές δεν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους "έχοντας μπροστά τους μια λευκή κόλλα χαρτί". Το ζήτημα, όπως υποστήριξε, είναι "τι θα κάνουμε όταν μία πλευρά θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές των κανονιστικών αρχών.
Στην αρχή της ομιλίας της η Μέι είπε ότι η Βρετανία δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ αλλά να είναι ένας "ισχυρός φίλος". Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τη μαζική μετανάστευση και την τρομοκρατία, ως δύο προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας.
Η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι "με κανέναν τρόπο αποκήρυξη της δέσμευσής μας προς τη διεθνή ασφάλεια", τόνισε. Η απόφαση αυτή ήταν "μια διακήρυξη για το πώς θέλουν οι Βρετανοί να λειτουργεί η δημοκρατία". Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ ουδέποτε έγινε αντιληπτή από τους Βρετανούς ως "αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ιστορίας μας".
Παρ' όλ΄ αυτά, η αποχώρηση "δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πλέον ένα υπερήφανο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών", συμπλήρωσε.
Η Βρετανή πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις ήταν "σκληρές" αλλά είπε ότι έχει επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος. "Αν οι συνομιλίες για το Brexit αποτύχουν, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που αντιτίθενται στις αξίες μας", τόνισε.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου