Γιώργος Βασιλειάδης : Αν η ζωή είναι εύκολη τότε κάτι δεν κάνεις καλά..

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και μόλις τόσο νέος έχει διακριθεί σε πολλούς και δύσκολους τομείς.
Πρώτη φορά λαμβάνει υπουργικό χαρτοφυλάκιο και δέκα μήνες σχεδόν από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει δώσει «θεραπευτικές ενέσεις» στον «τραυματισμένο» χώρο του Αθλητισμού. Δεν είναι βουλευτής, αλλά εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι δραστήριος δικηγόρος που ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο, με σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλασκώβη. Ο πρωθυπουργός τον γνωρίζει από τη Νεολαία ΣΥΝ και το 2015 του εμπιστεύτηκε τη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Γεννήθηκε στον Πειραιά και έλκει την καταγωγή του από τη Λευκάδα όπου εκεί ζει ο αγαπημένος του παππούς, που είναι ιερέας και εκείνος που του δίδαξε την αγάπη, την πίστη και την αλήθεια, όπως εξομολογείται στο «Π».
Δεν κρύβεται, προσηνής, με αποφασιστικό βλέμμα και καθαρό λόγο, τον συναντήσαμε στο γραφείο του στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κάνοντας μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.
Ο Νίκος Γκάλης μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ με την είσοδό του στο «Hall Of Fame». Είναι η απόλυτη δικαίωση πιστεύετε για τον άνθρωπο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας στο ελληνικό μπάσκετ και το έβαλε μέσα σε κάθε σπίτι;
Πραγματικά, αυτός είναι ο Νίκος Γκάλης. Δημιούργησε ένα πρότυπο, όπως κάθε γενιά χρειάζεται ένα πρότυπο. Είναι η απόλυτη δικαίωση αυτό το βραβείο, αν και πολλές φορές δεν χρειάζεσαι τίτλους, το θέμα είναι τι πιστεύει ο κόσμος για σένα μέσα από την πορεία σου. Και στη συνείδηση των Ελλήνων, ο Γκάλης ήταν και είναι πάντα υψηλά. Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε ότι ήταν μια συλλογική προσπάθεια, ήταν κι άλλοι κορυφαίοι μπασκετμπολίστες μαζί του τότε, ήταν και μια ομοσπονδία που είχε το όραμα.
Η κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο μετονόμασε το Κλειστό του ΟΑΚΑ σε «Νίκος Γκάλης». Πιστεύετε ότι η Ελλάδα άργησε να το κάνει;
Η Πολιτεία άργησε να αποδώσει τις τιμές που πρέπει σε έναν κορυφαίο Έλληνα αθλητή, αλλά έτσι κι αλλιώς η ελληνική Πολιτεία δεν φημίζεται ούτε για την ταχύτητά της ούτε για το πώς αγκαλιάζει τα παιδιά της. Είμαστε χαρούμενοι που προλάβαμε το «Hall Of Fame»… Για να είμαστε και δίκαιοι απέναντι στην ιστορία, θα ήθελα να προσθέσω ότι η κορυφαία προσωπικότητα του Γκάλη και η κορυφαία αθλητική του αξία δεν μειώνουν την αξία όλων των υπολοίπων που πήραν μέρος στη «γέννηση» του ελληνικού μπάσκετ, είτε αυτοί είναι παίκτες, παράγοντες, προπονητές… Και η πολιτεία τους οφείλει ακόμη πολλά.
Όταν ήσασταν στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, λέγατε «όλα στο φως». Είναι κάτι που μπορεί να γίνει και στον αθλητισμό;
Είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Ο τρόπος που λειτουργούμε, ο τρόπος που λειτουργώ, είναι «όλα στο φως». Να μπουν κανόνες και να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Αυτό κάναμε και στον χώρο του αθλητισμού, βάλαμε τους κανόνες. Είναι ένα ζήτημα το πώς θα λειτουργήσουν, πάντοτε τα πρόσωπα παίζουν κομβικό ρόλο, αλλά μπαίνουν κανόνες πια. Και αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο με τον νέο αθλητικό νόμο, που πιστεύω σε δύο μήνες θα μπορέσουμε να φέρουμε στο Κοινοβούλιο.
Ως γ.γ. κατά της διαφθοράς είχατε δεχτεί απειλές;
Το θέμα είναι να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Ξέρεις ότι όταν εμπλέκεσαι με τα κοινά, η ζωή δεν είναι εύκολη, κι αν είναι εύκολη, τότε κάτι δεν κάνεις καλά.
Τι είναι αυτό που θα θυμάστε πάντα από την εμπειρία σας σε αυτήν τη θέση;
Οι μεγάλες απογοητεύσεις όταν, πέφτοντας πάνω σε νομικά αδιέξοδα, σε νομικά κενά, είτε σε εσκεμμένες νομικές διατάξεις που φέρνουν παραγραφές, είτε σε ένα σύστημα που ήταν διαλυμένο και διαλυτικό, ένιωθα ανήμπορος να δικαιώσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και οι μεγάλες χαρές όταν μπορούσα να νιώθω περήφανος, όταν πήραμε τη «λίστα Μπόργιανς», όταν ανακτήσαμε την αξιοπιστία στο εξωτερικό, όταν είχαμε αποτελέσματα.
Όταν ανέλαβα, είχαμε πρόβλημα επικοινωνίας για τα θέματα διαφθοράς σχεδόν με το σύνολο των κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Μας θεωρούσαν σαν κράτος αναξιόπιστους και απολύτως διεφθαρμένους. Όταν παρέδωσα, ήμασταν πλέον ισότιμοι συνομιλητές όλων των μηχανισμών της Ευρώπης, γιατί ήξεραν ότι είχαν να κάνουν με ανθρώπους έντιμους, έτοιμους να δώσουν μάχες, να συγκρουστούν και να εξελίξουν τη χώρα τους.
Τα ταξίδια στη Βεστφαλία – Ρηνανία για τη «λίστα Μπόργιανς»…
Τα ταξίδια στη Βεστφαλία – Ρηνανία σίγουρα δεν θα τα ξεχάσω ποτέ! Είχαν όλα πολλές διαφορές μεταξύ τους. Το πρώτο ταξίδι… που σε αντιμετωπίζουν με απόλυτη καχυποψία, γιατί κουβαλάς όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος! Δεν έχει σημασία το τι είσαι συ. Εσύ είσαι η χώρα και η χώρα έχει συνέχεια. Το δεύτερο ταξίδι… που είναι το ταξίδι της δικαίωσης! Έχεις ανακτήσει την εμπιστοσύνη και σου δίνουν στοιχεία και απλόχερα βοήθεια. Και το τρίτο ταξίδι… που είναι το ταξίδι της υλοποίησης! Που η βοήθεια πέρα από τις πληροφορίες γίνεται εμπράκτως, μέσα από τη συνεργασία των μηχανισμών, και πλέον αντιμετωπίζεσαι ως ένα ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο «δίνει γροθιά στο μαχαίρι».
«Έγινε δουλειά» με τη «λίστα Μπόργιανς»;
Γίνεται δουλειά! Και αυτό αποδεικνύεται από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων. Έχουν δηλωθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ! Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει χρόνο. Είχαμε παντελή έλλειψη θεσμών και διαδικασιών. Εκπονήσαμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος υλοποιείται. Δυστυχώς, η κατάσταση που βρήκαμε ήταν τόσο σαθρή, που δεν μπορείς να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις μέσα σε έναν ή δύο χρόνια. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι που πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να είναι προσηλωμένο σε αυτό και να ξεφύγει από μικροκομματικές έριδες.
Κολυμπήσατε κατευθείαν και πολύ νέος στα «βαθιά νερά» της πολιτικής χωρίς να είστε πολιτικός, αλλά ένας μάχιμος δικηγόρος. Πώς νιώθετε;
Όταν είσαι ένας μάχιμος δικηγόρος, μπορείς να κολυμπήσεις οπουδήποτε χωρίς φόβο. Και όταν έχεις μάθει να δουλεύεις σκληρά, μπορείς να αντεπεξέλθεις σε οποιοδήποτε πόστο.
Σήμερα θα λέγατε ότι είστε πολιτικός;
Δεν νιώθω πολιτικός με την έννοια που είχε διαμορφωθεί στη συνείδηση του κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, αλλά νομίζω πια αυτή έτσι κι αλλιώς αλλάζει. Εκ των πραγμάτων, όταν είσαι σε μια υπουργική θέση είσαι πολιτικός, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν νιώθεις άνετα μ’ αυτό, αλλά μη γελιόμαστε… Στο τέλος της ημέρας είσαι πολιτικός. Αυτό που θέλω να κάνω όμως και να το αποδεικνύω με τη στάση μου είναι η αλλαγή στη νοοτροπία, η αλλαγή σε αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του για το τι είναι πολιτικός με βάση τα προηγούμενα χρόνια.
Μήπως ήρθε η ώρα να εκλεγείτε από τον ελληνικό λαό; Σκέφτεστε να θέσετε υποψηφιότητα ως βουλευτής; Ο Πειραιάς είναι ένας τόπος που θα μπορούσε να σας στηρίξει;
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τις επόμενες εκλογές. Επίσης, μια κατάκτηση του δικού μου πολιτικού χώρου που πρέπει να συνεχίσει να την κρατάει είναι ότι «ό,τι αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα». Επομένως, μια τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη. Αν ποτέ ανοίξει αυτή η συζήτηση, είναι προφανές ότι εγώ είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε περιφέρεια αποφασίσει το κόμμα μου. Και φυσικά, το ότι συνδέομαι με τον Πειραιά είναι γνωστό.
Πώς βλέπετε την αλλαγή στη διοίκηση της ΕΠΟ; Κινείται σε θετική κατεύθυνση; Με τα οικονομικά σκάνδαλα των προηγούμενων ετών και το σκάνδαλο με την κάρτα υγείας των αθλητών, σε τι επίπεδα είμαστε;
Όλες οι υποθέσεις είναι στον εισαγγελέα. Όλα έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Η καινούργια διοίκηση της ΕΠΟ έχει διάθεση να κάνει σωστή δουλειά, πιστεύω και ελπίζω σε αυτούς, αλλά σίγουρα όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα και εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.
Ο Παναθηναϊκός, ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της χώρας…
Σωστά! Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση από συσσωρευόμενα λάθη του παρελθόντος. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δυστυχώς, τα περιθώρια παρέμβασης δεν είναι πολλά. Σαφέστατα μας απασχολεί και ως υπουργείο Αθλητισμού και ως κυβέρνηση.
Τα προβλήματα πολλά, δεν έχει και γήπεδο…
Η κυβέρνηση, επειδή αναγνωρίζει ότι κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου είναι η ύπαρξη σύγχρονων γηπεδικών εγκαταστάσεων, έχει πρόταση για το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αυτήν τη στιγμή όμως αυτό το θέμα δεν είναι το μείζον…

Μια ευχή στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για τα τελικά στη Ρωσία. 
Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην εθνική μας. Έχουμε έναν εξαιρετικό προπονητή και μια πολύ καλή φουρνιά παικτών. Είμαι αισιόδοξος! Καλή επιτυχία στην Εθνική μας!
Οι Ολυμπιονίκες μας;
Οι Ολυμπιονίκες μας αποτελούν πρότυπο. Στον νέο αθλητικό νόμο που θα φέρουμε, υπάρχει ειδική πρόνοια ώστε να τους στηρίξουμε αλλά και να τους δώσουμε τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία.

Ο ιερέας παππούς και η φανατική ΑΕΚ μαμά
Εγγονός ιερέα από τη Λευκάδα. Η λατρεία στο νησί είναι δεδομένη, όπως και η ιδιαίτερη αδυναμία στον παππού σας, που ζει εκεί. Διαψεύστε με αν έχω πάρει λάθος πληροφορίες, και αν όχι, θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας όμορφες αναμνήσεις από εκεί…
Όλα τα έχετε βρει! Όταν γεννήθηκα, ο παππούς μου ήταν 49 χρονών και η γιαγιά μου 45. Οπότε καταλαβαίνετε, είμαστε πολύ κοντά. Ο παππούς μου, ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια και αγάπη για τη ζωή και τον συνάνθρωπο, με επηρέασε πάρα πολύ στην εξέλιξή μου. Κάθε καλοκαίρι στη Λευκάδα κοντά του, ακόμη και σήμερα.
Είναι τόσες πολλές οι αναμνήσεις και τόσο δυνατές… Είναι η μυρωδιά του πρωινού όταν σηκωνόμαστε να πάμε στην εκκλησία, το καφενείο του χωριού που πηγαίναμε πριν τις παρακλήσεις, όλη η οικογένεια μαζεμένη να γελάει και να συζητάει. Όταν έρχεται στο μυαλό η Λευκάδα, νιώθω ένα απίστευτο ευχάριστο συναίσθημα.
Φίλαθλος του Ολυμπιακού, που στέκεστε δίπλα σε όλες τις ομάδες. Είναι αλήθεια ότι η μητέρα σας είναι ΑΕΚ;
Η μητέρα μου είναι ΑΕΚ, όπως και ο παππούς μου. Όταν αγαπάς τον αθλητισμό, μπορείς να παρακολουθήσεις όλες τις ομάδες και όλα τα αθλήματα. Εάν οι παράγοντες των ομάδων καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να παραγάγει καθαρό πλούτο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τους φέρει πολύ μεγαλύτερο κέρδος, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε. Η εξυγίανση για να έρθει, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και πρέπει και ο ίδιος ο κόσμος να απαιτήσει να αλλάξει η νοοτροπία. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο αυτήν τη στιγμή.
«Παίζω FIFA playstation με τα παιδιά μου…»
Και νεαρός μπαμπάς τριών παιδιών. Ο πιο δύσκολος ρόλος είναι αυτός;
Ο πιο δύσκολος ρόλος στη ζωή είναι του γονέα. Και για να είμαστε δίκαιοι, είναι της μητέρας, ειδικά όταν η μητέρα είναι εργαζόμενη και ο πατέρας –όπως εγώ– τρέχει συνεχώς και τότε εκείνη αναγκάζεται να παίξει τον ρόλο και των δύο. Τα παιδιά μου, αγόρια και τα τρία, επτά, πέντε και δύο χρονών αντίστοιχα, μας χρειάζονται και σίγουρα πρέπει να βρω τον τρόπο να τους αφιερώνω περισσότερο χρόνο.
Τα παιδιά σας ασχολούνται με τον αθλητισμό; Πρέπει η Πολιτεία να στρέψει τα παιδιά περισσότερο στον αθλητισμό;
Θέλαμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ανεξάρτητα με τη θέση που είμαι τώρα. Είναι μέλη σε σωματεία στίβου, σε ιστιοπλοϊκά σωματεία και πλέον και σε ποδοσφαιρικό σωματείο, στον ιστορικό Πανιώνιο! Ο αθλητισμός σε μαθαίνει να ζεις με αρχές, να συνεργάζεσαι, να είσαι πειθαρχημένος και σου βάζει βασικούς κανόνες που είναι πολύ χρήσιμοι στην υπόλοιπη ζωή σου. Από μικρά πρέπει να στρέφουμε όλα τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό.
Με τη σύζυγό σας γνωριστήκατε στην Κομοτηνή, όπου σπουδάζατε. Πώς καταλάβατε ότι είναι «εκείνη»… η ιδανική σύντροφος ζωής;
Είναι εκπληκτικό το να ζήσεις αυτό το «κλικ» που σε κάνει να πεις ότι «με αυτόν τον άνθρωπο θέλω να είμαι μαζί»! Ήμουν απόλυτα τυχερός σ’ αυτό. Δεν το καταλαβαίνεις, απλά γίνεται! Σου χαρίζει μια ισορροπία στη ζωή, που είναι σημαντική για την ίδια σου την εξέλιξη.
Αγαπημένος σας χόμπι;
Το καινούριο μου χόμπι είναι να παίζω FIFA playstation με τα παιδιά μου, τον ελάχιστο χρόνο κάποιου Σαββατοκύριακου. Το αγαπημένο μου χόμπι χρόνων, που δυστυχώς δεν προλαβαίνω να το κάνω πια, είναι αυτός ο κυριακάτικος καφές με εφημερίδες και φίλους. Αυτά. Δεν έχω άλλα χόμπι. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μόνο δουλεύω. Δεν κάνω κάτι άλλο. Στην ουσία, η δουλειά μου είναι το χόμπι μου. Ναι! Και είμαι τυχερός που κατάφερα να ασκώ τη δικηγορία, που τόσο αγαπώ.
Μουσική που αγαπάτε;
Κλασικός ροκάς δεκαετίας ’70 και ταυτόχρονα κλασικό ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Συνέντευξη στην Χρύσα Σαραντοπούλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30/9


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου