Η Μαδρίτη κινείται προς την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας..

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το Σάββατο με την πρόθεση να ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας των ισπανικών κοινοτήτων, έπειτα από την επιστολή του αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν που απειλεί με κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν δεν υπάρξει διάλογος.
Στην αμφίσημη επιστολή του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν υποχωρεί, αρνείται να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την επιλογή της ανεξαρτησίας, παραδέχεται ότι δεν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας στις 10 Οκτωβρίου, αλλά απειλεί να το κάνει εάν δεν υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την διαδικασία της αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, θεωρώντας ότι ο αυτονομιστής πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν δεν αποκατέστησε την νομιμότητα στην περιοχή του, επιδεινώνοντας μία κρίση που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης.

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα σήμερα για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία.
Στην επιστολή του ο Πουτζντεμόν αφήνει στην ισπανική κυβέρνηση την επιλογή είτε να λάβει υπ΄όψιν της το γεγονός ότι αυτήν την φορά μιλά λίγο πιο ανοικτά, παραδεχόμενος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας και να θεωρήσει ότι αυτό αφήνει ένα περιθώριο κατευνασμού, είτε απλώς να διατηρήσει την απειλή της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος. Η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /kanaliena.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου