Η Μαδρίτη μήνυσε καταλανική κυβέρνηση και Βουλή...

Δραματικές εξελίξεις στην αντιπαράθεση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης, η οποία, όπως αναμενόταν, τραβάει το σχοινί, αφού σήμερα ο υπέβαλε μήνυση για στάση, απόσχιση, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και άλλα εγκλήματα κατά της περιφερειακής κυβέρνησης και των μελών της Βουλής.
Οι πρώτες μηνύσεις θα κατατεθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ οι δεύτερες στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς οι βουλευτές δεν έχουν χάσει ακόμα την ιδιότητα του μέλους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο γενικός εισαγγελέας της Μαδρίτης, José Manuel Maza, δήλωσε ότι προτείνει ποινική δίωξη εναντίον  του πρώην πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, του πρώην αντιπροέδρου, Οριόλ Ζουνκέρας, ενώ η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Καρμ Φορκαντέλ, τέθηκε υπό έρευνα.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν οι μηνύσεις προβλέπουν την άμεση σύλληψή τους και φυλάκισή τους εν αναμονή της δίκης. Ο Maza έκανε τις παραπάνω σύντομες ανακοινώσεις, χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν 

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο Πουτζντεμόν ταξίδεψε για τις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσαν οι ισπανικές αρχές. Χθες ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης είχε δηλώσει ότι η χορήγηση ασύλου, αν το ζητήσει ο ίδιος, «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα».
Νωρίτερα, έκανε χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, την ανάληψη του ελέγχου της περιφέρειας από την Μαδρίτη.
Δημοσίευσε φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Instagram με την θέα από το πρώην(;) γραφείο του στην έδρα της κυβέρνησης του στην Βαρκελώνη, σχολιάζοντας: «Ωραία ημέρα». Ωστόσο κανείς δεν τον είδε να μπαίνει η να βγαίνει από το κτίριο. 

Συνεδριάζουν τα καταλανικά κόμματα

Στο μεταξύ τα καταλανικά κόμματα συνεδριάζουν σήμερα στη Βαρκελώνη, με δύο από αυτά που συμμετείχαν στον συνασπισμό του Πουτζντεμόν, που κυβερνούσε μέχρι την περασμένη εβδομάδα, να πραγματοποιούν ξεχωριστές συναντήσεις.
Το κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στις κάλπες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βουλευτής, Σέρζι Σαμπρία, δήλωσε το εξής:
«Η συμμετοχή στην (ψηφοφορία) της 21ης Δεκεμβρίου αποτελεί ευκαιρία να καλύτερη εδραίωση της Δημοκρατίας... Προκήρυξαν παράνομες εκλογές, παγίδα. Ωστόσο, δεν φοβόμαστε την κάλπη».
Σύμφωνα με ενδείξεις, και τα άλλα δύο αυτονομιστικά κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές με αναλυτές να αναφέρουν ότι θα αναλάβουν το ρίσκο να περιθωριοποιηθούν «χάνοντας την επιρροή τους» στους καταλανικούς θεσμούς. 
Οι διαβουλεύσεις έρχονται, αφού ο Ραχόι προκήρυξε την Παρασκευή τοπικές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της. Μέχρι τότε τον έλεγχο των υπουργείων της περιφέρειας έχει αναλάβει η Μαδρίτη.

Μέχρι στιγμής από όλα τα μέλη της κυβέρνησης Πουτζντεμόν και τους συμβούλους ο μόνος που φαίνεται ότι έφτασε στο γραφείο του είναι ο Josep Rull, ο οποίος κοινοποίησε και το γεγονός στον λογαριασμό του στο Twitter.
Η αντίδραση της Μαδρίτης ήταν ότι μπορούν να πάνε να μαζέψουν τα πράγματα τους, αλλά έως εκεί. Όπως είπε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Juan Ignacio Zoido, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει στο ελάχιστον την παρέμβαση της και η ελπίδα της είναι να μην συμπεριφερθεί «ανόητα» η απερχόμενη Αρχή της Καταλονίας.

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου