Μία αβέβαιη επόμενη ημέρα..

Ογκώδης ήταν η διαδήλωση υπέρ της ενωμένης Ισπανίας στη Βαρκελώνη με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Εβδομάδα εξελίξεων αυτή που ξεκινά με τον Κάρλες Πουτζντεμόν να βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με το ενδεχόμενο φυλάκισης. Απορρίπτουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας τις εκλογές που έχει προκηρύξει ο Μαριάνο Ραχόι.
Με σημαίες της Ισπανίας, της Καταλονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για να διαδηλώσεων υπέρ της ενωμένης Ισπανίας και κατά της ανακήρυξης ανεξαρτησίας που ψήφισε η καταλανική βουλή την Παρασκευή.
Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν 300.000.
Στην πορεία συμμετείχαν οι ηγεσίες της δεξιάς κυβέρνησης της Μαδρίτης και πολιτικών κομμάτων του ισπανικού κοινοβουλίου. Οι συγκεντρωμένοι κυμάτιζαν ισπανικές και καταλανικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα, όπως «τώρα ναι θα ψηφίσουμε». Μερικοί διαδηλωτές ζητούσαν «στη φυλακή τον Πουτζντεμόν».

Μία περίεργη Δευτέρα

Αύριο θα είναι η πρώτη... εργάσιμη μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Καταλονία και το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα κληθούν να πάνε στις δουλειές τους, ενώ οι προϊστάμενοί τους έχουν καθαιρεθεί.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε τους Καταλανούς σε ειρηνική αντίσταση κατά των ενεργειών της Μαδρίτης και της αναστολής της αυτονομίας της επαρχίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ίδιος και το επιτελείο του να συνεχίσουν να εργάζονται για να δημιουργήσουν μία «ελεύθερη χώρα».
Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως το CUP, έχουν ήδη μιλήσει ανοικτά για να πραγματοποιηθεί μία καμπάνια ανυπακοής απέναντι στις κινήσεις της Μαδρίτης, αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου.
Ο πρώην πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ και οι συνεργάτες του μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με φυλάκιση, καθώς μπορούν να κατηγορηθούν για υποκίνηση σε εξέγερση εάν δεξν συμμορφωθούν με τα μέτρα που προβλέπει το άρθρο 155. 

«Να συμμετέχουμε στις εκλογές»

Ο νο2 της Τζενεραλιτάτ, Οριόλ Ζουνκέρας, σε ανοιχτή επιστολή του, κάλεσε τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας πως θα πρέπει να σκεφθούν την πιθανότητα να λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου τις οποίες έχει ανακοινώσει ο Μαριάνο Ραχόι.
Ο Μαριάνο Ραχόι (όπως και αρκετοί πολιτικοί που στηρίζουν τις ενέργειές του) έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη μεγάλη διαδήλωση γράφοντας στο Twitter «Ομόνοια, ειρηνική συμβίωση και κοινή λογική. Δημοκρατία και διάλογος μέσα στα πλαίσια του νόμου».

Στο στόχαστρο οι Mossos d' Esquadra

Ήδη από το πρωί της Κυριακής δόθηκε διαταγή στην καταλανική αστυνομία να αφαιρέσουν τα πορτραίτα και τις φωτογραφίες των αξιωματούχων της Καταλονίας που έχουν καθαιρεθεί από την κυβέρνηση Ραχόι.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χουάν Ιγνάσιο Ζοίδο έστειλε επιστολή προς τους Mossos D' Esquadra υπενθυμίζοντάς τους ότι είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στο ισπανικό Σύνταγμα και τους νόμους.
«Πρέπει να υπακούτε στις διαταγές, να προστατεύετε τα δικαιώματα όλων και να εκπληρώνουν τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα».
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου