Η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ στο Συνεδριο της ΚΕΔΕ

Ειδικό στρογγυλό τραπέζι , Παρουσιασης των Θεσεων /Προτασεων της  θα Πραγματοποιησει -στα Ιωαννινα- στο Συνεδριο της ΚΕΔΕ  η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ 
την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου μεταξύ 19.00- 20.30

Οι Εισηγητές  και η ολη Παρουσιαση της ΕΔΗΡΤΜΜΕΕ εχει οργανωθει να γινει ως εξης :

1)Χαιρετισμός  και καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ραδιοφωνικου Σταθμού Ιωαννίνων, Κωνσταντίνο Λαούσογλου

 2) Εισηγηση απο τον κ. Μιχάλη  Κυριακίδη, πρόεδρο  ΕΔΗΡΤΜΜΕΕ & αντιπρόεδρος ΔΣ Δημοτικής Ραδιοφωνίας Αθήνας, Αθήνα 984- 
 Θέμα: Τα δημοτικά ΜΜΕ, η ιστορία, τα λάθη και το μέλλον

3) Εισηγηση απο τον κ. Τριαντάφυλλο  Σωτηρόπουλο , αντιπρόεδρο ΕΔΗΡΤΜΜΕΕ 
& πρόεδρο Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης
Θέμα:  Ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τα δημοτικά ΜΜΕ

4 ) Εισηγηση απο την κ. Μαίρη Αρώνη- Γραμματέα  ΕΔΗΡΤΜΜΕΕ & Πρόεδρο  Δημοτικής Ραδιοφωνίας Ν. Ηρακλείου Αττικής
Θέμα: Το θέμα των αδειών και συχνοτήτων

5 ) Εισηγηση απο τον κ. Στέλιο  Μπρατσόλη -  μέλος του ΔΣ ΕΔΗΡΤΜΜΕΕ & Αντιπρόεδρο  Δ.Σ. - 
  ΔΗ.ΡΑ.Π. ( Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά )
 Θέμα:  Το στοίχημα των δημοτικων ΜΜΕ

    6 ) Εισηγηση απο τον κ. Λάζαρο  Ζαχαριάδη -  Δημοτικό  Σύμβουλο  
          & Πρόεδρο  της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, του Δήμου  
Θεσσαλονίκης
Θέμα: Η συνεργασία μεταξύ δήμων και δημοτικών ΜΜΕ----------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνοπτικο Ιστορικο Ιδρυσης και θεσεων - Προτασεων της  Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε.Ε
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016, στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία του τοπικού Δημοτικού Ραφιογωνικού Σταθμού και του προέδρο του Τριαντάφυλλου Σωτηρόιπουλου.
Συγκροτήθηκε σε Ένωση κατά το 2ο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2017, με τη συμμετοχή 17 Δημοτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών Σταθμών. Σκοπός της Ένωσης, μεταξύ άλλων,  είναι η προστασία και διαφύλαξη των έννομων συμφερόντων των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και οι παρεμβάσεις σε δημόσιες, δημοτικές και κάθε άλλη Αρχή καθώς και σε ιδιώτες για την προστασία της δημοτικής ραδιοφωνίας.  
Συγκεκριμένα στην Ένωση συμμετέχουν:
Αθήνα 9.84 (Δήμος Αθηναίων), Κανάλι 1 (ΔήμοςΠειραιά), Επικοινωνία 94 fm (Δήμος Ν. Ηρακλείου), TV 100 και FM100 (Δήμος Θεσσαλονίκης), Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 9.15 (Δήμος Τρίπολης), Sferikos 99,3 fm (Δήμος Αλεξανδρούπολης), Attica TV (Δήμος Ασπροπύργου), Δημοτικό Ραδιοφωνο Ιωαννίνων 98,7 (Δήμος Ιωαννίνων), Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95,3fm (Δήμος Κατερίνης), Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης 89,9 fm (Δήμος Ξάνθης), Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας (Δήμος Ορεστιάδας), Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 87,9 fm (Δήμος Πρέβεζας), Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση (Δήμος Σύρου), Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου 90,8 fm (Δήμος Πολυγύρου), Ραδιοφωνικός σταθμός Αμαλιάδας Ηλίdα 91,1 (Δήμος Αμαλιάδας), Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας 93.6 fm (Δήμος Λάρισας), Δημοτική Ραδιοφωνία Λευκάδας 96,7 fm (Δήμος Λευκάδας).
Η 5μελής Επιτροπή Διοίκησης της Ένωσης  που εκλέχτηκε από το 2 ο συνέδριο, συγκροτήθηκε σε σώμα:
Πρόεδρος, Μιχάλης Κυριακίδης (Αθήνα 9.84, Αθήνα)
Αντιπρόεδρος, Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος (Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης)
Γραμματέας, Αθανάσιος – Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης (ΔΕΠΘΕ Θεσσαλονίκη)
Ταμίας, Κωνσταντίνος Λαούσογλου (Δημοτικό Ραδιοφωνο Ιωαννίνων 98,7)
Μέλος, Στέλιος Μπρατσόλης (Κανάλι1, Πειραιάς)
Αναπληρωτές: Μαίρη Αρώνη (Επικοινωνία fm, Ν. Ηράκλειο), Πέτρος Φρέρης (Αιγειο Ραδιοτηλεόραση, Σύρος)
Μετά την παραίτηση του Γραμματέα  Αθ. Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκη, ο οποίος ανέλαβε άλλα καθήκοντα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τη θέση  της Γραμματέως ανέλαβε η Μαίρη Αρώνη. (Δήμος Ν. Ηρακλείου Αττικης )

Οι θέσεις της Ένωσης, όπως διατυπώθηκαν στα συνέδρια κα τις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπης:


  • Ζητούμε την απρόσκοπτη  συνέχισης της λειτουργίας  των δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία  που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα.  
  • Να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ.  Να δοθεί η δυνατότητα μετατροπής σε  δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, όλων των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που βρίσκονται υπό άλλο καθεστώς λειτουργίας.  Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
  • Το εξορθολογισμό της λειτουργίας τους με το απαραίτητο προσωπικό των ειδικοτήτων που απαιτούνται και την επαρκή επιχορήγησή τους από τους δήμους.  Τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού σε και από άλλες υπηρεσίες του δήμου, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, καθώς και τη δυνατότητα εθελοντικής μετακίνησης προσωπικού μεταξύ των δημοτικών  Ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων ειδικου σκοπού.
  • Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί πρέπει να εξαιρεθούν  από την διαδικασία δημοπράτησης των Ραδιοφωνικών συχνοτήτων, καθώς αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα, που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, την προώθηση της τοπικής αγοράς, την παροχή ποιοτικών (βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών) προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία. 
Η ρύθμιση αυτή δεν αντιβαίνει, το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και  τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία,  τις ανακοινωσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Αμστερνταμ.
  • Να  εξετάσουν  οι δημοτικές αρχές την δυνατότητα που δίδεται με τον  νόμο του ΥΠΕΣ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι , «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ.


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου