Ο ΕΟΤ τώρα και στο διάστημα..

Για τρίτη φορά πάτησε το πόδι του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ο φιλέλληνας Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκάπλεροφ, που ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής το νέο του ταξίδι εκτός των ορίων του πλανήτη μας.

Ο 45χρονος διοικητής του διαστημοπλοίου Σογιούζ μαζί με έναν Αμερικανό και έναν Ιάπωνα συναδελφό του έφθασαν σήμερα και αναμένεται να μείνουν στον ISS για το επόμενο εξάμηνο, έχοντας να υλοποιήσουν εργασίες επέκτασης και συντήρησης του Σταθμού και ένα ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα, που συμπεριλαμβάνει και δύο τουλάχιστον εξόδους στο ανοιχτό Διάστημα.

Μάλιστα η ρωσική διαστημική υπηρεσία έδωσε και μερικές φωτογραφίες του πληρώματος μέσω skype τη στιγμή της αφιξής τους. 
Οι συνάδελφοί του τον υποδέχθηκαν εγκάρδια στον ISS

Το real.gr εξασφάλισε την επίσημη λίστα των προσωπικών αντικειμένων που πήρε o Σκάπλεροφ μαζί στην αποστολή του, τα οποία σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το βάρος του ενός κιλού και ανακάλυψε ότι ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το επίσημο σήμα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με το λογότυπο GREECE βάρους 8 γραμμαρίων! 
Πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση προτίμησης της Ελλάδας από τον δημοφιλή Ρώσο κοσμοναύτη, ο οποίος παρακινεί με το παράδειγμά του όχι μόνο τους συναδέλφους του, αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες ακόλουθούς του στα κοινωνικά δίκτυα, να γνωρίσουν και να επισκέπτονται την Ελλάδα. 

Σε επικοινωνία με το γραφείο του ΕΟΤ στη Μόσχα πληροφορηθήκαμε ότι η ιδέα ανήκει στον Διευθυντή του, Πολύκαρπο Ευσταθίου και υλοποιείται στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη και στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρέχει από την πρώτη στιγμή η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο πρόγραμμα αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα. 

Η Έλενα Κουντουρά (πάνω), υποδεχόμενη το καλοκαίρι τον κοσμοναύτη Ολέγκ Ναβίτσκυ συνάδελφο του Σκάπλεροφ. Κάτω, ο Πολύκαρπος Ευσταθίου (δεξιά) με τον γιατρό Μιχαήλ Ποτάποφ (αριστερά), πρώην μέλος του Σώματος κοσμοναυτών και σχεδιαστή των προγραμμάτων αποκατάστασης.


Το σηματάκι του ΕΟΤ παρέδωσε στον κοσμοναύτη λίγες ημέρες πριν την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν ο ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα και συντονιστής του προγράμματος αποκατάστασης Θανάσης Αυγερινός.


Ο Αντόν Σκάπλεροφ ήταν ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης, που πραγματοποίησε ιατρική αποκατάσταση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χερσόνησο Ηρακλείου το 2015 σε ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται και επεκτείνεται διαρκώς στη χώρα μας, μετά από 7 επισκέψεις κοσμοναυτών και πλέον περιλαμβάνει και μέρος της προετοιμασίας για τις επερχόμενες πτήσεις, την οποία ο Αντόν πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ξενοδοχείο γνωστής αλυσίδας στο Σούνιο.

Πριν από λίγο καιρό ο Α.Σκάπλεροφ βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής ρωσικών ΜΜΕ, καθώς αποκάλυψε την ύπαρξη πιθανότατα δειγμάτων εξωγήινης ζωής. Όπως είπε, κοσμοναύτες συνέλεξαν πρόσφατα υλικό από διάφορα εξωτερικά σημεία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μεταξύ άλλων και από το σημείο συγκέντρωσης καταλοίπων από καύσιμα καθώς και άλλα σκοτεινά σημεία. Στα δείγματα, όπως ανέφερε, εντοπίστηκε ένα είδος βακτηρίου, το οποίο δεν είχε ανακαλυφθεί στην εξωτερική επιφάνεια εξαρτημάτων του Σταθμού όταν είχαν μεταφερθεί από τη Γη το 1998. «Αυτό σημαίνει ότι το βακτήριο προήλθε από κάποιο -μακρινό ίσως- σημείο του Διαστήματος και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην επιφάνεια του Σταθμού», υποστήριξε.
Στιγμιότυπα από την πρόσφατη επίσκεψή του Α. Σκάπλεροφ στην Ελλάδα. Πάνω με τον διευθυντή του Cape Sounio Μιχάλη Μηναδάκη.πηγη : real.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου