Και οι έξι (προς το παρόν) είναι εντάξει ..

Στην τελική φάση αδειοδότησης καναλιών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα μπαίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για τον ουσιαστικό έλεγχο κάθε φακέλου από τους έξι που κατατέθηκαν, με τη μία άδεια να παραμένει «ορφανή», αδιάθετη δηλαδή, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον.
Η ανεξάρτητη αρχή έχει δημιουργήσει έξι συνεργεία (με νομικό, οικονομολόγο και μέλη του ΕΣΡ) και το καθένα θα αναλάβει από έναν φάκελο ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα ο έλεγχος. Χθες, μάλιστα πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη ώστε να δοθούν οδηγίες.
Το ΕΣΡ ολοκλήρωσε τον τυπικό έλεγχο χωρίς να εντοπίσει ελλείψεις ή προβληματικά στοιχεία ενώ δεν υπήρξαν ενστάσεις. Η διαδικασία αποσφράγισης ολοκληρώθηκε προχθές με το άνοιγμα των τελευταίων δύο φακέλων, του ETV (Ιβάν Σαββίδης) και της Τηλεοπτικής Ελληνικής (κυπριακή εξωχώρια που καταλήγει σε κυρία, κάτοικο και υπήκοο Βελγίου), ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία για τον ΣΚΑΪ (Γιάννης Αλαφούζος), το STAR (Γιάννης -Τζίγγερ- Βαρδινογιάννης), τον ALPHA (Δημήτρης Κοντομηνάς) και τον ANT1 (Θοδωρής Κυριακού).
Συνολικά κατατέθηκαν 21 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές επιστολές (3,5 εκατ. ευρώ για κάθε φάκελο), οι οποίες, όπως είπε χθες ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και θα εξεταστούν εξονυχιστικά και με τις τράπεζες από τις οποίες προέρχονται (οι πέντε από ελληνικές τράπεζες και μία από κυπριακή).
Για τον ουσιαστικό έλεγχο υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί διάστημα από ενάμιση έως και τρεις μήνες καθώς θα εξεταστούν όλα τα προαπαιτούμενα (κεφάλαια, «πόθεν έσχες», φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες κ.ά.). Ο κ. Μορώνης σημείωσε ότι πρόθεση του Συμβουλίου είναι μη φτάσει στο τρίμηνο. Οπου χρειαστεί πάντως θα ζητηθεί βοήθεια και από την ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα του «βρόμικου» χρήματος, δηλαδή την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.
Εάν κάποιος φάκελος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, θα απορριφθεί. Οσες άδειες μείνουν αδιάθετες θα επαναπροκηρυχθούν μόνο εάν και εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο ΕΣΡ. Και γι' αυτές αν υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερους υποψηφίους θα γίνει δημοπρασία. Σε διαφορετική περίπτωση, το Συμβούλιο θα τις ενσωματώσει στην προκήρυξη για τις θεματικές τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Τέλος Φεβρουαρίου το ΕΣΡ θα εκδώσει διαπιστωτική πράξη με την οποία όσα κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν συμμετέχουν στην αδειοδότηση θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν σήμα από την DIGEA, κάτι που ανήκει στις αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Μέχρι τότε οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων καναλιών, όπως είναι το ΜEGA, έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αδιάθετη άδεια, οπότε το ΕΣΡ θα πρέπει να την επαναπροκηρύξει (μπορεί εννοείται αυτό να το πράξει και άλλο επιχειρηματικό σχήμα) είτε να ζητήσουν από το Συμβούλιο να χαρακτηρίσει το κανάλι θεματικό και να επιτρέψει να συνεχίσει τις εκπομπές μέχρι να προκηρυχθούν αυτής της κατηγορίας οι άδειες. Ο κ. Μορώνης άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι ο νόμος «είναι σαφής, δεν επιτρέπει τη συνέχιση εκπομπής, αλλά υπάρχουν περιθώρια ερμηνείας του συνόλου των διατάξεών του που θα επέτρεπαν» κάτι τέτοιο.
Για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν από τους μεγαλομετόχους του MEGA (Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης) προς το ΕΣΡ, ο κ. Μορώνης αρκέστηκε να τονίσει ότι «αν ψάχνουν να βρουν πάτημα για τις επιχειρηματικές τους αστοχίες, το ΕΣΡ δεν είναι διατεθειμένο να το δώσει».

Σε ανεπίσημη πάντως ενημέρωση από το Συμβούλιο σημειώνεται ότι αν γνωμοδοτούσε επί των ερωτημάτων τους θετικά ή αρνητικά θα μπορούσαν να διαμορφωθούν συνθήκες προσφυγής στα δικαστήρια που θα έβλαπταν το Δημόσιο. Γι' αυτό και τονίζεται ότι η οποιαδήποτε γνωμοδότηση θα ήταν άτοπη και ανεπίτρεπτη, καθώς η ανεξάρτητη αρχή ξεκαθαρίζει σε όσους επιχειρούν να εγερθούν απαιτήσεις αποζημιώσεων από το Δημόσιο ότι ματαιοπονούν.
Αρχές Μαρτίου το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει τις κύριες προσφυγές της ΕΙΤΗΣΕΕ και των ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR και ΑΝΤ1. Να θυμίσουμε ότι το ΣτΕ στις 10/1 απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει τα κανάλια. Τώρα όμως θα εξετάσει τις κύριες προσφυγές που αφορούν τον αριθμό των αδειών (επτά) -τα στελέχη των καναλιών υποστηρίζουν ότι έπρεπε να είναι περισσότερες- και το τίμημα, τα 35 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί ως κατώτατο όριο για τη δημοπρασία, καθώς το χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα υψηλό.
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου