Αναζητώντας φόρμουλα «διακυβέρνησης» υπό τον Κάρλες Πουτζντεμόν..

Η πιο αβέβαιη κοινοβουλευτική περίοδος των τελευταίων δεκαετιών εγκαινιάστηκε χθες στην Καταλονία. Μετά το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου το οποίο σημαδεύτηκε από την άγρια καταστολή της ισπανικής αστυνομίας, την άρση της καταλανικής αυτονομίας και τις νέες τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου που έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία στα αυτονομιστικά κόμματα -παρόλο που το κεντροδεξιό Ciudadanos αναδείχθηκε πρώτο από την κάλπη-, η καταλανική Βουλή συνήλθε χθες για να εκλέξει πρόεδρο.
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, το JxCat (Μαζί για την Καταλονία) του εξόριστου στις Βρυξέλλες πρώην επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν, το ERC (Ρεπουμπλικανική Καταλανική Αριστερά) και το αντικαπιταλιστικό CUP, εξέλεξαν για πρόεδρο της Βουλής έναν δικό τους, τον Ρόζερ Τορέντ. Ο 37χρονος Τορέντ είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία του καταλανικού κοινοβουλίου.
Εξελέγη βουλευτής με το ERC και είναι παράλληλα δήμαρχος του Σαριά ντε Τερ, μιας μικρής πόλης κοντά στη Χιρόνα.
Ο νέος πρόεδρος έλαβε 65 ψήφους έναντι 56, απουσία των οκτώ αυτονομιστών βουλευτών που είναι προφυλακισμένοι ή αυτοεξόριστοι στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και ο Πουτζντεμόν.
Οι οκτώ βουλευτές του Em Comu Podem, του καταλανικού κλάδου του Podemos, αποφάσισαν τελικά να απόσχουν από την ψηφοφορία και να μην ενισχύσουν ούτε τους αυτονομιστές ούτε τους ενωτικούς.
«Θέλω η δημοκρατία και η συνύπαρξη να αποτελέσουν τους πυλώνες αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου», δήλωσε χθες ο νέος πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Ρόζερ Τορέντ, προσθέτοντας ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση «και των 135 βουλευτών».
Τώρα το επόμενο και δυσκολότερο βήμα είναι η ανάδειξη και του νέου επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης ώς το τέλος του μήνα. Ο οποίος νέος δεν θα είναι άλλος από τον... παλιό.
Προχθές, τα δύο μεγαλύτερα αυτονομιστικά κόμματα, το JxCat και το ERC, ανακοίνωσαν ότι έφτασαν σε συμφωνία για να αναδείξουν πρόεδρο τον Κάρλες Πουτζντεμόν. Το ερώτημα είναι πώς και με ποια προοπτική.
Ο Πουτζντεμόν παραμένει στις Βρυξέλλες και κινδυνεύει με σύλληψη αν επιστρέψει στην Ισπανία.

Το να εκλεγεί πρόεδρος μέσω skype ή να ασκεί τα καθήκοντά του διά αντιπροσώπου, όπως επιθυμεί το JxCat, είναι κάτι που συναντά πολλά νομικά και πολιτικά εμπόδια.
Από την άλλη, το καταστατικό της καταλανικής Βουλής ορίζει ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης οφείλει να έχει φυσική παρουσία και δεν μπορεί να ορκιστεί ούτε να ασκεί τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως.
Αυτό το ενδεχόμενο βρίσκει κάθετα αντίθετο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί σε καμία περίπτωση μια προεδρία στην Καταλονία μέσω Βρυξελλών.
«Θα προσβάλω την πρώτη διοικητική πράξη» που θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε προχθές στους δημοσιογράφους.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει νέα εφαρμογή του άρθρου 155 με άρση της αυτονομίας της περιοχής. Και όλα να ξαναγυρίσουν στο σημείο που είχαν μείνει πριν από τις νέες εκλογές...
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου