Ομάδα La Strada: “Αντιμετωπίζουμε τις παραστάσεις για παιδιά ακριβώς όπως και αυτές των ενηλίκων με σοβαρότητα, αλήθεια, χωρίς ίχνος διδακτισμού”

Καλώς μας ορίσατε! Παρουσιάστε μας την Ομάδα σας (ομάδα θεάτρου La Strada). Πότε, ποιοι και γιατί φτιάξατε αυτήν την ομάδα.
Ομάδα θέατρου La StradaΔύο φίλες και συνεργάτες, η συγγραφέας και ηθοποιός Βίκυ Θαλασσινού και η ηθοποιός και θεατρολόγος Δώρα Θωμοπούλου, δημιουργήσαμε το 2009 την ομάδα θεάτρου La strada  με στόχο την εξερεύνηση θεατρικών κωδικών που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διάδραση και το αφηγηματικό θέατρο. Παρουσιάζουμε παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες σε κάθε χώρο που μπορεί να τις υποστηρίξει. Συνεργαζόμαστε με σκηνοθέτες, μουσικούς, θεατρολόγους, εικαστικούς. Μόνιμος συνεργάτης της ομάδας είναι ο σκηνογράφος Ηλίας Γραμματικός και η μουσικός Μαρία Κοτσίρη.

Είστε μία ομάδα αφιερωμένη στα παιδιά. Ποιες είναι οι αγαπημένες ηλικίες σας;
Ομάδα θέατρου La StradaΟι παραστάσεις μας απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, αλλά όχι μόνο σε παιδιά. Για μας το παιδικό κοινό δε διαφέρει από αυτό των ενηλίκων γιατί το θέατρο είναι «Ένα». Αλλάζουν μόνο οι κώδικες κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία. Παρόλα αυτά πιστεύουμε πως τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αντιδράσεις των παιδιών και τη δύναμη ενός παιδικού χαμόγελου….
Δύσκολοι «πελάτες» τα παιδιά, δεδομένου ότι κρίνουν αυστηρά και αμείλικτα.
Ομάδα θέατρου La StradaΤο παιδικό κοινό δε διαφέρει από το υπόλοιπο κοινό. Όλοι μας χρειαζόμαστε ειλικρίνεια και τιμιότητα  σ’ αυτό που προσφέρουμε και σ’ αυτό που λαμβάνουμε. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν και να υποτιμήσει τη νοημοσύνη του. Αν τα παιδιά αντιληφθούν μια κακή πρόθεση εκ μέρους σου μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά, να σε ακυρώσουν και να αντιδράσουν σπασμωδικά. Αντιμετωπίζουμε τις παραστάσεις για παιδιά όπως και αυτές των ενηλίκων: με σοβαρότητα, αλήθεια, χωρίς ίχνος διδακτισμού. Η αυστηρότητα των μικρών μας φίλων μας βοηθά και μας να γινόμαστε καλύτεροι και να προχωράμε στη δουλειά μας.
Το θέατρο αποτελεί σίγουρα ένα πανίσχυρο εκπαιδευτικό εργαλείο. Βάση της μέχρι τώρα εμπειρίας σας, ποια είναι η πυραμίδα της γνώσης που κατακτιέται με την θεατρική διαδικασία;
Ομάδα θέατρου LaStradaΣε μια διαδραστική παράσταση τα παιδιά έχουν ενεργό ρόλο. Συναποφασίζουν. Αυτός ο συνεχής διάλογος ενεργοποιεί την ευρηματικότητα, τη φαντασία και τις δεξιότητες των μικρών μας φίλων. Πρόκειται για ένα τρόπο γνώσης ανοιχτό, ελεύθερο χωρίς να γίνεται φανερά διδακτικός.
Θα μας διηγηθείτε ένα περιστατικό με ένα παιδί-θεατή που θα σας μείνει αξέχαστο;
Ομάδα θέατρου LaStradaΟ ενθουσιασμός των παιδιών όταν τα καλούμε στη σκηνή να παίξουμε μαζί είναι συγκινητικός. Πάντα μας εντυπωσιάζει πόσο σοβαρά «παίρνουν» το ρόλο τους. Περιστατικά υπάρχουν άπειρα. Προχτές σε μια παράσταση, αν και αυτά δεν πρέπει να τα λέμε, πετάγεται ένα τετράχρονο κοριτσάκι και μας λέει “Αυτό είναι το καλυτερότερο έργο που έχω δει στη ζωή μου“. Τα παιδιά έχουν τη μοναδική ικανότητα να σε καθηλώνουν και να σε αφοπλίζουν με τον αυθορμητισμό τους.
«Τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα» είναι η παράσταση που παίζετε τώρα στο θέατρο Βαφείο. Ποια είναι τα διδάγματα που βγαίνουν από το γνωστό αυτό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν;

Ομάδα θέατρου LaStradaΕίναι ένα παραμύθι πολύ γνωστό που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένα παραμύθι για την αλήθεια που πολλές φορές είναι σκληρή και δύσκολη και το ψέμα που γοητεύει περισσότερο από την αλήθεια και είναι πιο βολικό και εύπεπτο. Ένα παραμύθι που αποκαλύπτει μια αλήθεια, προσωπική ή συλλογική, που κατά βάθος όλοι γνωρίζουμε αλλά φοβόμαστε να ομολογήσουμε. Πρόκειται για ένα σκληρό παραμύθι του Άντερσεν διαχρονικής αξίας που ωστόσο έχει διασκευαστεί με πολύ χιούμορ από τη συγγραφέα της ομάδας la strada, Βίκυ Θαλασσινού, χωρίς να χάνει τίποτα από τη χαρά της ζωής και του παιγνιδιού.
Τι θεωρείτε ότι προσθέτει η ζωντανή μουσική κατά την διάρκεια της παράστασης σας;
Ομάδα θέατρου La StradaΗ μουσικός μας παίζει και τραγουδά επί σκηνής παραδοσιακούς ρυθμούς. Το πιο σημαντικό είναι πως φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα παραδοσιακά ακούσματα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι πως δημιουργείται ένα ζεστό κλίμα και μια διάθεση πανηγυριού που μας προσθέτει ζωντάνια και κάνει περισσότερο ατμοσφαιρική την παράσταση.
Σύμφωνα με τον Jean Piaget (σ.σ. Ελβετός φιλόσοφος, ψυχολόγος με ειδίκευση στα παιδιά), «το παιχνίδι είναι η εργασία της παιδικής ηλικίας». Πως έχετε ενσωματώσει στην παράστασή σας το παιχνίδι;
Ομάδα θέατρου La StradaΈχουμε ενσωματώσει το παιχνίδι στην παράσταση μέσω της διάδρασης. Τα παιδιά φεύγοντας από το θέατρο έχουν παίξει, έχουν χορέψει, έχουν τραγουδήσει τους υπέροχους παραδοσιακούς ρυθμούς της μουσικού μας της Μαρίας Κοτσίρη, έχουν γίνει  μέρος μιας δημιουργικής διαδικασίας. Το παιχνίδι υπάρχει ως αναπόσπαστο και λειτουργικό κομμάτι μέσα στο έργο.
Υπάρχουν σκέψεις για παράλληλες θεατρικές δουλειές για «μεγαλύτερα» παιδιά;
Ομάδα θέατρου La StradaΣτα άμεσα σχέδια μας βρίσκεται μια παράσταση που να απευθύνεται σε εφήβους. Είμαστε στο στάδιο της έρευνας και της μελέτης στην παρούσα φάση. Παράλληλα, για τα μεγαλύτερα παιδιά στα σκαριά βρίσκεται το νέο έργο της Βίκυς Θαλασσινού “Η Εξίσωση της Αντιγόνης“, ένα έργο που μιλά για τη σχέση εξουσιαστή- εξουσιαζόμενου που βρίσκεται σε διαδικασία προβών. Φέτος επίσης έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με το θίασο “Ανατολικά του Νέστου” και ετοιμάζουμε μια παράσταση που βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες προσφύγων και θα περιοδεύσει στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Για τo πρόγραμμα των δραστηριοτήτων για παιδιά της ομάδας la strada θα σας ενημερώσουμε σύντομα. Προς το παρόν συνεχίζονται ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ κάθε Κυριακή στις 12 στο θέατρο Βαφείο και τις καθημερινές πραγματοποιούνται οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία.

Πώς βιώνετε την οικονομική κρίση; Σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει το θέατρο και δη την πιο ευάλωτη κατηγορία του παιδικού θεάτρου;
Ομάδα θέατρου La StradaΗ κρίση υφίσταται και τη βιώνουμε όλοι μας σκληρά. Η κρίση επηρέασε δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό το θέατρο. Εδώ έχουμε και όλοι μας την προσωπική μας ευθύνη. Συχνά ο κόσμος που δουλεύει στο θέατρο κάνει εκπτώσεις στην τέχνη του, προσφέροντας προσκλήσεις, δωρεάν θέαμα, εξευτελιστικές τιμές στα εισιτήρια με αποτέλεσμα η παραγωγή μιας παράστασης να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, οι ηθοποιοί και οι συντελεστές να μη μπορούν να πληρωθούν και όλο αυτό να καταλήγει σε μια μίζερη ή χομπίστικη διαδικασία. Πιστεύουμε πως μια παράσταση που απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήμα για να φτιαχτεί θα έπρεπε να μπορεί να εξασφαλίσει μια ηθική και υλική ανταμοιβή  για τους ανθρώπους που δούλεψαν και επένδυσαν σε αυτή.
Μιλήστε μας για τα μελλοντικά επαγγελματικά σας όνειρα.
Ομάδα θέατρου La StradaΤο μεγαλύτερο όνειρο είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, ΘΕΑΤΡΟ… Να προχωρήσουμε στην τέχνη μας και να καταφέρουμε να κάνουμε γνωστό τον τρόπο που δουλεύουμε στο ευρύ κοινό, να βγάλουμε προς τα έξω τη δική μας ματιά στη θεατρική τέχνη,  με ειλικρίνεια, πάθος και φαντασία…
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα που παίζεται στο θέατρο Βαφείο-«Λάκης Καραλής»Εδώ
Ακολουθήστε την ομάδα στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα τους: https://www.facebook.com/omadatheatroulastrada/

πηγη : Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου