Ανήσυχια .. για τον εξελισσόμενο Εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας..

Η νέα φάση της όξυνσης ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τις πολλαπλές κι από διαφορετικές κατευθύνσεις, προειδοποιήσεις για έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την Πέμπτη, και προχώρησε σε δημόσιες δεσμεύσεις για νέους, πρόσθετους δασμούς ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ ζήτησε αρχικά να επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τώρα το ποσό των δασμών έχει διπλασιαστεί, αφού το Πεκίνο απείλησε τη δική του δασμολογική απάντηση σε 106 αμερικανικά προϊόντα.
Ο Oystein Olsen, κυβερνήτης της Norges Bank, δήλωσε στην Squawk Box Europe την Παρασκευή ότι υπήρξε συναγερμός στις ανταλλαγές tit-for-tat μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
"Νομίζω ότι συμμερίζομαι τις ανησυχίες των περισσότερων οικονομολόγων σε όλο τον κόσμο, ειδικά εάν αυτοί είναι και διοικητές κεντρικών τραπεζών. Όλοι τους συνομολογούν ότι, ναι, αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις συνιστούν κύριο παράγοντα ανησυχίας», είπε.
Ο Olsen δήλωσε ότι πίστευε πως θα υπερισχύει η κοινή λογική μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και ότι θα αποφευχθούν τα «μεγάλα λάθη της δεκαετίας του 1930».
Ο Olsen πρόσθεσε ότι δεν θα λάβει θέση σχετικά με τη σημερινή κατάσταση του διεθνούς εμπορίου, αλλά ήταν αισιόδοξος ότι οι Κινέζοι ήταν όλο και καλύτερα στην υιοθέτηση των διεθνών εμπορικών κανόνων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον όποιο εμπορικό πόλεμο υπερασπιζόμενος τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η Ουάσινγκτον σε κινεζικά προϊόντα λέγοντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ένα "μικρό κόστος" αλλά οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ καλύτερα έτσι.
"Εχουμε ήδη χάσει τον εμπορικό πόλεμο. Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο, τον έχουμε χάσει", είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης 77 WABC και στην εκπομπή "Bernie & Sid".
"Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει καθόλου κόστος αλλά υπάρχει αύξηση 40% στις αγορές, 42%, επομένως μπορεί να χάσουμε λίγο από αυτό. Αλλά όταν τελειώσει θα έχουμε μια πολύ ισχυρότερη χώρα. Επομένως, μπορεί να δεχτούμε ένα πλήγμα, αλλά ξέρετε κάτι, στο τέλος θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί από αυτό", είπε ο Τραμπ.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου