ME EΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «LETS DO IT GREECE» ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Με μεγάλη συμμετοχή αθλητικών σωματείων, φορέων της πόλης και δημοτών κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στην πόλη μας, η εθελοντική περιβαλλοντική δράση  “Let's do it Greece” στον όρμο Αφροδίτης, στην Πειραϊκή, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά. 
Φέτος η περιβαλλοντική δράση στον Πειραιά είχε ως κεντρικό ζήτημα τη διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, αφού σύμφωνα με πρόγραμμα  της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, ενθαρρύνεται η καταστροφή τους. Η δράση συνοδεύτηκε από τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου στην περιοχή.

Στην περιβαλλοντική δράση πέρα από τους πολίτες συμμετείχαν: οι Ακαδημίες Μπάσκετ και Βόλεϊ του Ολυμπιακού, από τα τμήματα υποδομών Βόλεϊ και Μπάσκετ του «Α.Ο.Φ. Πορφύρας» παιδιά από τον «Α.Π.Ο. Οδηγήτρια», ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά, το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, ο Όμιλος Ερετών, φοιτητές από τις Σχολές Ναυπηγών και Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., από την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, ενώ συμμετείχαν εθελοντικά εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά.
Σημειώνεται ότι η φετινή πανελλαδική εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα κ. Πέτρος Κόκκαλης, αφού συνεχάρη  και ευχαρίστησε το “Let's do it Greece” για την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια, για τη συνεργασία που έχει στην πόλη μας, αλλά και για τη δουλειά που κάνει σε όλη την Ελλάδα , τόνισε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να μη δημιουργούμε απορρίμματα, να καταναλώνουμε λιγότερα άχρηστα πράγματα, τα οποία τελικά καταλήγουν τους δημόσιους χώρους και είναι μεγάλος φόρτος να τα καθαρίσουμε. Ο καθαρισμός τους δεν γίνεται μόνο για λόγους απλής αισθητικής και καθαριότητας αλλά και για λόγους επιβίωσης», αφού, όπως εξήγησε, καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα.

Συνεχίζοντας ο  κ. Κόκκαλης επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το Let's do it Greece γίνεται προσπάθεια  να καθαριστούν τα βράχια της Πειραϊκής, που όπως είπε, είναι και τα αρχαία τείχη της Αθήνας και του Πειραιά. Όπως υπογράμμισε  τα πραγματικά αρχαία τείχη του Πειραιά και της Αθήνας  ήταν τα ξύλινα τείχη: ο στόλος από τις τριήρεις.

Αναφερόμενος στην καμπάνια για τη διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών,   μίλησε για μία ιδιαίτερα ατυχή στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία  έχουν καταστραφεί κατά χιλιάδες,  τα ξύλινα σκάφη.
Υπάρχουν - σημείωσε - 753 καΐκια ακόμη, τα οποία έχει αγοράσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προσπαθεί να βρει τρόπους να διασώσει κάποια από αυτά.Ο Δήμος Πειραιά, όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, έχει κάνει πρόταση στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης να ελλιμενίζονται 21 από αυτά τα καΐκια στο Μικρολίμανο για τη δημιουργία ενός  πανελλαδικού πόλου μαθητείας, γύρω από τα επαγγέλματα, που συντηρούν τα καΐκια, όπως η ξυλοναυπηγική, τα αρματώματα κ.ά., καθώς όπως είπε «όλες αυτές οι τέχνες  χάνονται σιγά-σιγά μαζί με τα καΐκια».
Καταλήγοντας κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δουν  ένα έκθεμα από τη συλλογή του Δήμου Πειραιά, μια βάρκα του Δήμου -η οποία μεταφέρθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας στον όρμο της Αφροδίτης-και να αφήσουν  πάνω τη γνώμη τους, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός στόλου από “ζωντανά” καΐκια  στον Πειραιά, τη ναυτική πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ Σταύρος Βοϊδονικόλας απευθυνόμενος στα παιδιά, τα κάλεσε να φροντίζουν το περιβάλλον και τη φύση. Το αληθινό μας σπίτι -  όπως είπε - είναι αυτό, δεν είναι το διαμέρισμα στην πολυκατοικία. Το περιβάλλον αν το φροντίσουμε – πρόσθεσε - θα μας φροντίσει κι αυτό. Όποια ζημιά προκαλούμε στο περιβάλλον θα μας γυρίσει πίσω μπούμερανγκ, είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη, έκανε λόγο για βαρβαρότητα του μηχανισμού, μέσω χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  απόσυρσης και καταστροφής των παραδοσιακών σκαφών. Τέλος, έκανε μια πρόταση να υιοθετήσουν από ένα ξύλινο ψαροκάικο όλοι  οι αλιευτικοί σύλλογοι, όπως  ο φιλόξενος αλιευτικός Σύλλογος του Όρμου Αφροδίτης.
Η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κα Σταυρούλα Αντωνάκου υπογράμμισε, ότι δεν είναι η μόνη δράση που συμμετέχει ο Δήμος Πειραιά, τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχει σε δράσεις που στέλνουν μηνύματα  στον κόσμο, ότι το σπίτι μας είναι το περιβάλλον και πρέπει να το σεβόμαστε και να το προσέχουμε. Χαρακτήρισε αξιόλογη την προσπάθεια για τον καθαρισμό της Πειραϊκής και ευχαρίστησε  τον κόσμο και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν. Όσον αφορά την καμπάνια για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών  μίλησε για τη διάσωση της παράδοσης και της ιστορίας της χώρας μας. Τέλος, προανήγγειλε κι άλλες περιβαλλοντικές δράσεις τον Ιούνιο και κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει.


Η εκπρόσωπος της καμπάνιας «Let’s do it Greece» και μέλος της Πανελλαδικής Οργανωτικής Επιτροπής Εθελοντών που συντόνισε την δράση στον Πειραιά, κα Γιάννα Παυλοπούλου, τόνισε, ότι η περιβαλλοντική δράση στον Πειραιά είναι επιτυχημένη και χαρακτήρισε τη διοργάνωση εξαιρετική. Ευχαρίστησε τον Δήμο Πειραιά για την υποστήριξη που παρείχε και τα σωματεία που συμμετείχαν. Το  Let's do it Greece, επεσήμανε,  ότι διεξάγει περιβαλλοντικές δράσεις σε 1330 σημεία σε όλη τη χώρα. Όλη η Ελλάδα - κατέληξε - θα μάθει το μήνυμα για τη διάσωση των 21 παραδοσιακών ξύλινων σκαφών  που ανέφερε ο κ. Κόκκαλης,  μέσα από την ιστοσελίδα του Let's do it Greece.
Η Αρχιτέκτονας κaι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cambridge κα Ματίνα Ρασσιά, η οποία επιμελήθηκε το εκθεσιακό μέρος της καμπάνιας, επικεντρώθηκε στην ευρύτερη εκστρατεία για να σωθεί - όπως είπε -  η ναυτική μας κληρονομιά, που είναι τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη. Η ιδέα  για τη σωτηρία τους  είναι να βρεθούν τρόποι για την επανάχρησή  τους, κατέληξε.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Παραδοσιακών Σκαφών κ. Νίκος Λιβανός, καθώς και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Μαρία Λεκάκου.
Στην περιβαλλοντική δράση παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κa Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου, οι κ.κ. Στέλιος Γαιτανάρος, Κυριάκος Σιγαλάκος και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κα Χαραλαμπία Ζηλάκου. Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου