Ιταλια : Πολιτικός ελιγμός από ντι Μάιο; ..

Εν μέσω πιέσεων, δηλώσεων, οργισμένων αντιδράσεων, αλλά και γενικού αδιεξόδου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για να ξεπεραστεί η βαθιά πολιτική κρίση στην Ιταλία. Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων απέσυρε από το τραπέζι την πρόταση για καθαίρεση του προέδρου Ματαρέλα. Την Τετάρτη τα σπουδαία για την κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Σε μια ημέρα όπου μονοπώλησε το ενδιαφέρον η εμπρηστική δήλωση του Γκίντερ Έτιγκερ και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο πρόεδρος των Πέντε Αστέρων προέβη σε μία ανακοίνωση που προκάλεσε έκπληξη.
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η διαδικασία για καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας την οποία είχε ανακοινώσει το κόμμα του «δεν υφίσταται πια στο τραπέζι. 
«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργασθούμε με την προεδρία της Δημοκρατίας για να επιλυθεί η κρίση», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο, ο οποίος ζήτησε, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, «να αφήσουν την κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων να μπορέσει να αρχίσει να εργάζεται».
Εκείνο που μένει να εξακριβωθεί είναι εάν υπάρχουν όντως περιθώρια για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων, ιδιαίτερα μετά τη σφοδρή σύγκρουσή τους με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.
Αν και ο ντι Μάιο δεν διευκρίνισε εάν τα δύο κόμματα προτίθενται να... ρίξουν νερό στο κρασί τους ή θα επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Πάολο Σαβόνα για υπουργού Οικονομικών, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της προσπάθειας για συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι δεν συναντήθηκε, τελικά, σήμερα με τον Σέρτζιο Ματαρέλα για να του παρουσιάσει τη λίστα με τους τεχνοκράτες που θα αναλάβουν θέσει στο διορισμένο υπουργικό συμβούλιο.
Η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας άφησε να διαρρεύσει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει κάποια θέματα που αφορούν την λίστα υπουργών του, και δεν εννοεί να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Μια νέα συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί. Πολιτικοί αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι, πολύ πιθανά, τα προβλήματα οφείλονται στο ότι κάποιοι υποψήφιοι υπουργοί μπορεί να αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος, τελικά, στην κυβερνητική ομάδα του Κοταρέλι. Διότι μπορεί να έλαβαν υπόψη ότι τα κόμματα, στο σύνολό τους, φέρονται να συμφώνησαν ότι η καλύτερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των νέων εκλογών, είναι η 29η Ιουλίου και όχι η 7η Σεπτεμβρίου, όπως είχε λεχθεί αρχικά.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να αναπτύξει σημαντική κυβερνητική δράση σε τομείς-κλειδιά και κυρίως στην οικονομία. 


Πάντως, τόσο η Λέγκα του Βορρά όσο και τα Πέντε Αστέρια έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών.

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου